Skocz do zawartości

[korba] Suntour XCT - delikatne pływanie/falowanie zębatek.

Tomas30

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zakupiłem dla dziewczyny rower Merida Crossway 100-V 2012 i dzisiaj zauważyłem delikatne pływanie/falowanie przednich zębatek przez co jest mi trudno dokładnie wyregulować przerzutkę przednią gdyż czasami łańcuch zahacza o prowadnik. Proszę podpowiedzcie czy reklamować czy jest to dopuszczalne? Pozdrawiam.

Napisano

jesli jest nowy to reklamuj, korba jest walnieta, a jak czujesz ze ramiona korby nie chodza idealnie prostopadle do ziemi to moze byc nawet rama zle zespawana

Napisano

jesli jest nowy to reklamuj, korba jest walnieta, a jak czujesz ze ramiona korby nie chodza idealnie prostopadle do ziemi to moze byc nawet rama zle zespawana

O kurde... to mnie pocieszyłeś. Byłem teraz popatrzeć na ramiona i chyba chodzą dobrze. Domyślam się, że miałeś na myśli to iż miejsce na suport nie jest idealnie w poziomie. Ja gdzieś czytałem, że korby mocowane na kwadrat czasami delikatnie pływają.

• Mod Team
Napisano

To jest tania i srednia korba, jeżeli bez obciążenia faluje jest kilka opcji:

- pokrzywione zęby - mozna to sobie naprostować od biedy

- krzywy suport - tu raczej tylko wymiana

- krzywo wyfrezowana korba - choć w to watpie bo to CNC wszystko obrabiane.

Co to żle pospawanej ramy tez sie nie za bardzo zgodze bo raz ze ramy nie spawa sie na oko tylk orury sie wkłada w urządzenie i spawa a pozatym to merida oni raczej bubli nie robią.

Jezeli natomiast korba jest równa i bez obciązenie jest ok a podczas jazdy sie buja to :

- mała sztywność korby/suportu/ramy i jedyne jak mozna z tym walczyc to wymiana korby i system mocowania na inny np octalink.

Napisano

To jest tania i srednia korba, jeżeli bez obciążenia faluje jest kilka opcji:

- pokrzywione zęby - mozna to sobie naprostować od biedy

- krzywy suport - tu raczej tylko wymiana

- krzywo wyfrezowana korba - choć w to watpie bo to CNC wszystko obrabiane.

Co to żle pospawanej ramy tez sie nie za bardzo zgodze bo raz ze ramy nie spawa sie na oko tylk orury sie wkłada w urządzenie i spawa a pozatym to merida oni raczej bubli nie robią.

Jezeli natomiast korba jest równa i bez obciązenie jest ok a podczas jazdy sie buja to :

- mała sztywność korby/suportu/ramy i jedyne jak mozna z tym walczyc to wymiana korby i system mocowania na inny np octalink.

Puklus... dzięki za merytoryczną odpowiedź. W związku z tym, że rower jest nowy nie będę sam z tym walczył tylko oddam do sklepu w ramach reklamacji. Z tego co piszesz wynika, że może to być wina suportu. W takim razie niech wymieniają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...