Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Shimano Deore XT FD-M781

TuiTam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ! Mam pewien dylemat. Opowiem sprawę od początku . Kupiłem rower HaiBike Light RC . W specyfikacji producenta ma on podana przerzutkę przednia

Sram X.9, High Clamp, Down Pull, 34,9mm .Rower był zamawiany bezpośrednio od producenta i przyszedł z przednią przerzutką podaną jak w tytule. W sklepie nie zwróciłem na to uwagi, rower tak się ładnie prezentował, że nie patrzyłem na przednią przerzutkę . W domu przyglądając się bliżej, ogarnęło mnie lekkie zdziwko gdy zobaczyłem Shimano XT. Wszędzie sram, a przód Shimano XT, choć podawali co innego. Generalnie mogę to przeboleć, choć wołałbym tam sram, bo reszta na nim jest. Mam tylko jednio zastrzeżenie- w specyfikacji Shimano Deore XT FD-M781 jest napisane, że jest to przerzutka pod tarczę max 42 zęby, dokładniej 42/32/24 . Natomiast w rowerku mam korbę Sram x.9 44/33/22... Na rowerze zrobiłem już trochę i generalnie chodzi, ale wydaje mi się, że ciężko schodzi z największej, ale może mi się wydaje ? Pytanie do was bardziej doświadczonych brzmi, Czy ta przerzutka jest kompatybilna z tą korbą, w teorii chyba nie, ale w praktyce wydaje się, że działa. Co byście zrobili na moim miejscu. Pozdrawiam !

Gość ANDRIUBIKER
Napisano

Ja bym zostawił. Ciężkie schodzenie może być spowodowane niekoniecznie dobrym wyregulowaniem.

cZy na przezrutce jest symbol dyna sys ? (sadzac PO modelu zapewne jest ) jesli jest to logo , a Twoj naped jest 9-tkowy to ta przerzutka nie jest kompatybilna, I w takim przypAdku wroCilbym do sklepu I nakazall zamontowac taka przerZutke jaka producent przewidzial, system dyna sys czyli shimAnowski naped 10-kowy nie jest kompatybilny z napedem 9-tkowym mega 9, niby jakos to chodzi bo drastycznych zmian nie ma , alke nie chodzi tak do konca jak powinno, w dyna sys faktycznie korba ma tarcze 42-32-24 , a mega9 44-32-22, stad I roznice w ustawieniA plyt przedniej przerzutki
Napisano

Ja mam 10 rzędowy napęd. Ale ta przerzutka nie jest kompatybilna, dlatego, że jaj mam na korbie 44/33/22 . Wyczytałem, że żeby obliczyć pojemność trzeba zrobić działania 44-22 i otrzymujemy pojemność przerzutki 22 T. A ta Shimano co dali ma max 18, wkurzony trochę jestem tym . to czemu to ogóle chodzi, skoro ma mniejsza pojemność niż powinno ? Trzeba będzie ją chyba wymienić.

Gość ANDRIUBIKER
Napisano

Ja mam 10 rzędowy napęd. Ale ta przerzutka nie jest kompatybilna, dlatego, że jaj mam na korbie 44/33/22 . Wyczytałem, że żeby obliczyć pojemność trzeba zrobić działania 44-22 i otrzymujemy pojemność przerzutki 22 T. A ta Shimano co dali ma max 18, wkurzony trochę jestem tym . to czemu to ogóle chodzi, skoro ma mniejsza pojemność niż powinno ? Trzeba będzie ją chyba wymienić.

wiec tak czy inaczej nie jest kompatybilna, z prostej przyczyny shimano w systemie dyna sys, stosuje indeksacje korby z najwieksza tarcza 42 zeby, a skoro sramowska korba ma 44zeby to sila rzeczy nie jest idealnie, a chodzic bedzie gdyz te roznice tak naprawde sa niewielkie, ale skoro specyfikacja producenta przewiduje przerzutke sram , to takla ma byc i niech serwis to zmienia, nie wiem tylko dlaczego w ogle ja zamienili, tymbardziej ze szmelcu nie wstawili tylko badz co badz xt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...