TuiTam Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Witam ! Mam pewien dylemat. Opowiem sprawę od początku . Kupiłem rower HaiBike Light RC . W specyfikacji producenta ma on podana przerzutkę przednia Sram X.9, High Clamp, Down Pull, 34,9mm .Rower był zamawiany bezpośrednio od producenta i przyszedł z przednią przerzutką podaną jak w tytule. W sklepie nie zwróciłem na to uwagi, rower tak się ładnie prezentował, że nie patrzyłem na przednią przerzutkę . W domu przyglądając się bliżej, ogarnęło mnie lekkie zdziwko gdy zobaczyłem Shimano XT. Wszędzie sram, a przód Shimano XT, choć podawali co innego. Generalnie mogę to przeboleć, choć wołałbym tam sram, bo reszta na nim jest. Mam tylko jednio zastrzeżenie- w specyfikacji Shimano Deore XT FD-M781 jest napisane, że jest to przerzutka pod tarczę max 42 zęby, dokładniej 42/32/24 . Natomiast w rowerku mam korbę Sram x.9 44/33/22... Na rowerze zrobiłem już trochę i generalnie chodzi, ale wydaje mi się, że ciężko schodzi z największej, ale może mi się wydaje ? Pytanie do was bardziej doświadczonych brzmi, Czy ta przerzutka jest kompatybilna z tą korbą, w teorii chyba nie, ale w praktyce wydaje się, że działa. Co byście zrobili na moim miejscu. Pozdrawiam !
tobo Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Ja bym zostawił. Ciężkie schodzenie może być spowodowane niekoniecznie dobrym wyregulowaniem.
Gość ANDRIUBIKER Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Ja bym zostawił. Ciężkie schodzenie może być spowodowane niekoniecznie dobrym wyregulowaniem. cZy na przezrutce jest symbol dyna sys ? (sadzac PO modelu zapewne jest ) jesli jest to logo , a Twoj naped jest 9-tkowy to ta przerzutka nie jest kompatybilna, I w takim przypAdku wroCilbym do sklepu I nakazall zamontowac taka przerZutke jaka producent przewidzial, system dyna sys czyli shimAnowski naped 10-kowy nie jest kompatybilny z napedem 9-tkowym mega 9, niby jakos to chodzi bo drastycznych zmian nie ma , alke nie chodzi tak do konca jak powinno, w dyna sys faktycznie korba ma tarcze 42-32-24 , a mega9 44-32-22, stad I roznice w ustawieniA plyt przedniej przerzutki
TuiTam Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Napisano 26 Kwietnia 2012 Ja mam 10 rzędowy napęd. Ale ta przerzutka nie jest kompatybilna, dlatego, że jaj mam na korbie 44/33/22 . Wyczytałem, że żeby obliczyć pojemność trzeba zrobić działania 44-22 i otrzymujemy pojemność przerzutki 22 T. A ta Shimano co dali ma max 18, wkurzony trochę jestem tym . to czemu to ogóle chodzi, skoro ma mniejsza pojemność niż powinno ? Trzeba będzie ją chyba wymienić.
Gość ANDRIUBIKER Napisano 27 Kwietnia 2012 Napisano 27 Kwietnia 2012 Ja mam 10 rzędowy napęd. Ale ta przerzutka nie jest kompatybilna, dlatego, że jaj mam na korbie 44/33/22 . Wyczytałem, że żeby obliczyć pojemność trzeba zrobić działania 44-22 i otrzymujemy pojemność przerzutki 22 T. A ta Shimano co dali ma max 18, wkurzony trochę jestem tym . to czemu to ogóle chodzi, skoro ma mniejsza pojemność niż powinno ? Trzeba będzie ją chyba wymienić. wiec tak czy inaczej nie jest kompatybilna, z prostej przyczyny shimano w systemie dyna sys, stosuje indeksacje korby z najwieksza tarcza 42 zeby, a skoro sramowska korba ma 44zeby to sila rzeczy nie jest idealnie, a chodzic bedzie gdyz te roznice tak naprawde sa niewielkie, ale skoro specyfikacja producenta przewiduje przerzutke sram , to takla ma byc i niech serwis to zmienia, nie wiem tylko dlaczego w ogle ja zamienili, tymbardziej ze szmelcu nie wstawili tylko badz co badz xt
TuiTam Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Napisano 27 Kwietnia 2012 Rower taki przyszedł od HaiBike. Napisałem do nich, zobaczymy co odpiszą .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.