hehe12 Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Zmieniłem koło, miałem wolnobieg z 6 zębatkami. Teraz mam koło z kasetą 7rzędową. Wszystkie przerzutki poza 4 chodzą dobrze. Da się jeździć na wszystkich zębatkach oprócz 4-tej. Łańcuch tak jakby nie trzyma się. Normalnie gdy odwrócę rower do góry nogami to ładnie chodzi na tej 4 zębatce, natomiast gdy jadę (gdy jest obciążenie) to wtedy łańcuch tak jakby nie trzyma się albo korby albo kasety (nie wiem bo trudno mi dostrzec w czasie jazdy). I gdy kręcę pedałami do tyłu to idealnie nie jest, w z kasecie tak jakby coś delikatnie strzela. Czy problem może tkwić w łańcuchu? Może jest za długi? (może skrócić go o 1 ząbek)? Co może powodować że na wszystkich przerzutkach normalnie da się jeździć, natomiast na 4 nie?
redbull1 Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 a łańcuch zmieniałęś ,może być wyrobiony do starego wolnobiegu ,lub jeżdziłeś na 4
caliber1987 Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Nie jestem specem ale prawdopodobnie kaseta nie przymuje łańcucha. Rozumiem ze Kaseta jest nowa tak? a łańcuch statry? hm?Jeśli tak to najwidoczniej łancuch jest juz wyciagniety.
Biera Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 a manetkę masz pod ile zębatek? Jeśli pod 7, to obstawiałbym doregulowanie przerzutki. A dokładniej poluzowanie, lub napięcie linki przerzutki, i ponowną regulację. Wprawdzie ustawienie jej tak, żeby działała z wszystkim przełożeniami oprócz 4 graniczy z cudem, no ale przecież nie jest niemożliwe:) zbyt długi łańcuch na pewno nie jest tu problemem. EDIT: myślałem, że chodzi o problem z regulacją, a przedmówcy słusznie zauważyli, że chyba jednak chodzi o niespasowanie łańcucha i kasety. Jeśli nie wymieniałeś tych dwóch elementów jednocześnie na nowe to tutaj tkwi problem
hehe12 Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Napisano 26 Kwietnia 2012 Łańcuch jest stary (ten co z wolnobiegiem pracował). Koło też jest używane z używaną kasetą. Stary łańcuch z wolnobiegu do nowej używanej kasety No to spróbuje zmienić łańcuch, może to rozwiąże problem
Biera Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 jeśli kasetę kupiłeś używaną to może nie rozwiązać problemu. wrzuć tutaj dokładne zdjęcia kasety (a raczej zapewne wolnobiegu) to Ci określimy czy jest sens kupować nowy łańcuch (możliwe, że zupełnie nowy z używanym wolnobiegiem też nie będzie współdziałał)
djpas Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Prawdopodobnie wyrobiona kaseta, być może "ktoś od kogo kupiłeś koło i kasetę" jeździł cały czas na 4-tym przełożeniu i po prostu się ono wyrobiło. Myślę że jakby kaseta nie przyjmowała łańcucha to by tak było na każdej zębatce. Sprawdź czy na 4-tej zębatce masz tzw " rekinie zęby" czyli zamiast ząbków cienkie malutkie igiełki, jeśli tak to niestety żadna regulacja nie pomoże , możesz albo jeździć na innych przełożeniach albo wymienić kasetę.
doms Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Wrzuć zdjęcie tej 'nowej' kasety. Jeśli łańcuch skacze tylko na jednym przełożeniu to pewnie ta zębatka jest najbardziej zużyta. Pozostaje omijać to przełożenie lub kupić nową kasetę i nowy łańcuch.
hehe12 Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Napisano 26 Kwietnia 2012 Chyba mam igły W załączniku jest zdjęcie. Wymienić muszę całą kasetę?
doms Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Niestety ale kaseta jest zużyta. Musisz kupić nową (ok 40zł) albo jeździć na tej pomijając to przełożenie na którym łańcuch przeskakuje (nie polecam ze względu na twoje bezpieczeństwo).
Biera Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 nooo pięknie zarżnięta:) nic z tego już nie będzie do wymiany kaseta/wolnobieg i łańcuch
hehe12 Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Napisano 26 Kwietnia 2012 No to dzięki za pomoc. A jak rozpoznać czy to kaseta czy wolnobieg? Bo chciałbym sobie na allegro kupić, a w serwisie żeby mi tylko przykręcili Łańcuch też musze wymienić?
piotrdi Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Tak łańcuch musi też być nowy, gdybyś zostawił stary to niedosyc, że łańcuch by skakał to niszczył by nową kasete/wielotryb. A to które masz to łatwo poznać kaseta jest przykrecana pierscieniem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.