Skocz do zawartości

[przerzutka] jaki rodzaj tylnej przerzutki

remedios

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jako laik w sprzęcie rowerowym mam pytanie.

Złamała mi się tylna przerzutka w moim rowerze! nie wiem jaką dobrać nową? do serwisu mam daleko i aktualnie nie mam możliwości przetransportowania tam mojego rowerku... Chciałabym dokupić taką samą albo może troszkę lepszą, tylko nie wiem ilu ma być rzędowa?

tutaj jest specyfikacja mojego roweru:

http://zarchiwum.pl/wyprzedaz_rower_kross_trans_syberian_2008_rok-i1403081118.html

Napisano

Hej :)

Dzięki za tak szybką odpowiedź :)

Z tyłu mam acere - deore jest tylko z przodu i manetki!

Hak tylnej przerzutki niestety złamał się również -> w zeszłym sezonie miałam mały wypadek na rowerze i przekrzywiły mi się przerzutki, od tego czasu co parę dłuższych wycieczek ten hak łamie się notorycznie! dlatego postanowiłam wymienić w końcu na nowe, bo szykuję się na kolejną dłuższą wyprawę i nie chciałabym mieć na niej niespodziewanej przygody :)

• Mod Team
Napisano

ma deore a polecasz mu alivio :icon_question:

czy aby na pewno złamała się przerzutka a nie hak do którego jest przykręcona :icon_question:

Najpierw przeczytaj pierwszy post autora z uwaga później pisz. Zadał pytanie dostał odpowiedź, mało jest prawdopodobne by mocowanie haka sie skrzywiło.

Napisano

Przerzutki były już kilka razy prostowane i wiele prób zostało podjętych, aby je reaktywować - niestety za każdym razem na serwisie zastrzegali, że jest to tymczasowe rozwiązanie... Nie chce już ryzykować kolejnego nieprzyjemnego zdarzenia, szczególnie że wybieram się do Budapesztu ;)

Dziękuje za pomoc! chyba wybiorę Alivio,albo Acera jak miałam wcześniej, bo do tej pory sprawdzały się dobrze! ;)

Napisano

jeśli masz manetki deore bierz przerzutkę min alivio o ile w przypadku przedniej nie poczułbyś różnicy, to przy tylnej będzie różnica w pracy

Napisano · Ukryte przez safian, 25 Kwietnia 2012 - Brak powodu
Ukryte przez safian, 25 Kwietnia 2012 - Brak powodu

nemo2009, a co to ma do rzeczy...

już wiem post do usunięcia :D

Gość ANDRIUBIKER
Napisano

najpierw kup nowy hak przerzutki, nastepnie daj komus (bo jak mniemam sama nie dasz rady) kto ma sporo pojecia o rowerach, niech sprawdzi osiowosc przerzutki i osi tylnej piasty (na ewentualnosc pogiecia czegos jeszcze , np hakow ramy) jesli bedzie wszystko proste i wycentrowane, dopiero zamontuj przerzutke, skoro przednia jest deore to dobrym typem byloby kupic conajmniej tej samej grupy a nawet o grupe wyzej, czyli albo deore albo deore lx/slx, nastepnie dokladnie przerzutki wyregulowac, aby znowy nie wkrecilo nowej przerzutki w szprychy i nie powtorzyla sie cala historia....

ps. generalna zasada dobierania osprzetu jest taka ze albo cala kompletna grupa, albo najczesciej tylna przerzutka jest o grupe wyzej niz reszta , wiec w przypadku Twojego roweru jak pisalem wyzej conajmniej deore, a najlepiej deore lx, lub slx, oczywiscie wszystkie pod mega 9 i koniecznie z dlugim wozkiem(wielkosc tarcz przednich)...sprawdzenie geometrii i dokladna regulacja i bedziesz zadowolona na bank

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...