remedios Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam, Jako laik w sprzęcie rowerowym mam pytanie. Złamała mi się tylna przerzutka w moim rowerze! nie wiem jaką dobrać nową? do serwisu mam daleko i aktualnie nie mam możliwości przetransportowania tam mojego rowerku... Chciałabym dokupić taką samą albo może troszkę lepszą, tylko nie wiem ilu ma być rzędowa? tutaj jest specyfikacja mojego roweru: http://zarchiwum.pl/wyprzedaz_rower_kross_trans_syberian_2008_rok-i1403081118.html
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 25 Kwietnia 2012 Możesz kupić acere taka jak była albo kupić alivio. Nie musisz koniecznie najnowszego modelu ktory jest prawie 2x droższy od starszego. Model M410 będzie w sam raz. np taka http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shimano-alivio-rd-m410-i2298181867.html nie wazne ilu rzędowa i tak bedzie pasować.
mam16v Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 ma deore a polecasz mu alivio czy aby na pewno złamała się przerzutka a nie hak do którego jest przykręcona
remedios Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Napisano 25 Kwietnia 2012 Hej Dzięki za tak szybką odpowiedź Z tyłu mam acere - deore jest tylko z przodu i manetki! Hak tylnej przerzutki niestety złamał się również -> w zeszłym sezonie miałam mały wypadek na rowerze i przekrzywiły mi się przerzutki, od tego czasu co parę dłuższych wycieczek ten hak łamie się notorycznie! dlatego postanowiłam wymienić w końcu na nowe, bo szykuję się na kolejną dłuższą wyprawę i nie chciałabym mieć na niej niespodziewanej przygody
mam16v Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 jeśli hak się łamie to jest zapewne i krzywe mocowaniew ramie jeśli przerzutka jest sprawna to trzeba się skupić na naprostowaniu ramy zhakiem
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 25 Kwietnia 2012 ma deore a polecasz mu alivio czy aby na pewno złamała się przerzutka a nie hak do którego jest przykręcona Najpierw przeczytaj pierwszy post autora z uwaga później pisz. Zadał pytanie dostał odpowiedź, mało jest prawdopodobne by mocowanie haka sie skrzywiło.
remedios Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Napisano 25 Kwietnia 2012 Przerzutki były już kilka razy prostowane i wiele prób zostało podjętych, aby je reaktywować - niestety za każdym razem na serwisie zastrzegali, że jest to tymczasowe rozwiązanie... Nie chce już ryzykować kolejnego nieprzyjemnego zdarzenia, szczególnie że wybieram się do Budapesztu Dziękuje za pomoc! chyba wybiorę Alivio,albo Acera jak miałam wcześniej, bo do tej pory sprawdzały się dobrze!
iza121 Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 jeśli masz manetki deore bierz przerzutkę min alivio o ile w przypadku przedniej nie poczułbyś różnicy, to przy tylnej będzie różnica w pracy
nemo2009 Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 bierz przerzutkę min alivio o ile w przypadku przedniej nie poczułbyś różnicy, Rozmawiasz z kobietą.
iza121 Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 · Ukryte przez safian, 25 Kwietnia 2012 - Brak powodu Ukryte przez safian, 25 Kwietnia 2012 - Brak powodu nemo2009, a co to ma do rzeczy... już wiem post do usunięcia
Gość ANDRIUBIKER Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 najpierw kup nowy hak przerzutki, nastepnie daj komus (bo jak mniemam sama nie dasz rady) kto ma sporo pojecia o rowerach, niech sprawdzi osiowosc przerzutki i osi tylnej piasty (na ewentualnosc pogiecia czegos jeszcze , np hakow ramy) jesli bedzie wszystko proste i wycentrowane, dopiero zamontuj przerzutke, skoro przednia jest deore to dobrym typem byloby kupic conajmniej tej samej grupy a nawet o grupe wyzej, czyli albo deore albo deore lx/slx, nastepnie dokladnie przerzutki wyregulowac, aby znowy nie wkrecilo nowej przerzutki w szprychy i nie powtorzyla sie cala historia.... ps. generalna zasada dobierania osprzetu jest taka ze albo cala kompletna grupa, albo najczesciej tylna przerzutka jest o grupe wyzej niz reszta , wiec w przypadku Twojego roweru jak pisalem wyzej conajmniej deore, a najlepiej deore lx, lub slx, oczywiscie wszystkie pod mega 9 i koniecznie z dlugim wozkiem(wielkosc tarcz przednich)...sprawdzenie geometrii i dokladna regulacja i bedziesz zadowolona na bank
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.