Skocz do zawartości

[Basic Bike TT] Przeskakujący łańcuch przy mocniejszym "depnięciu"

jasinski214

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zakupiłem od kolegi dziś tj. 18-04 rower basic bike tt, niestety mam problem z przeskakującym łańcuchem gdy chcę np przyspieszyć mocno naciskając pedał jadąc na stojąco wtedy coś przeskakuje i ląduje na kierownicy. Gdy nie przyspieszam tak szybko to wszystko jest ok. Problem jest także z tym co wyżej gdy łańcuch leży na większej niż drugiej(licząc od najmniejszej) żębatce.

Kolega mówi że w wakacje wymieniał hamulce,przerzutki tylne i łańcuch

Z tego co widziałem to z tyłu siedzi Shimano TZ a z przodu to nie mam pojęcia, jeżeli to ważne to sprawdzę jutro.

Napisano

nie bardzo, chodzi o to, że łańcuch dociera i dopasowuje się do kasety i do korby "ścierając" ją, a kupując nowy łańcuch do starej kasety o korby, które są dotarte do starego łańcucha...

Napisano

Ok rozumiem , to na razie będę musiał się troche ograniczać , a swoją drogą to troche niebezpieczne dziś ruszałem ze skrzyżowania chciałem przyspieszyć -wylądowałem na kierownicy.... dobrze że samochód był daleko

Napisano

chyba, że ktoś będzie miał inny pomysł na to. Ewentualnie możesz pilnikiem przypiłować zębatki, ale musisz mieć do tego oko i dopasować sobie do łańcucha - tak mi koleś powiedział w pewnym serwisie- ponoć jest to sposób, jednak mnie nie bardzo przekonuje.

Napisano

łańcuch jest długi ,skrócę o 2 ogniwa na oko i zobaczę wtedy. Dzisiaj rozmawiałem z tym kolegą i powiedział że wymieniał cały napęd tj. korba przerzutka tył , łańcuch i wolnobieg.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dołączam się do pytania mi dziś jadać coś strzeliło, zdarzyło się to podczas jazdy w mieście. Mój napęd to Korba SLX - Łańuch KMC - Kaseta Deore. Nie jestem w stanie powiedzieć czy to łańcuch przeskoczył czy bębenek. Koła mają od nowości około 700km, tak samo łańcuch i kaseta. Korba więcej oto link to jej zdjęć: http://www.forumrowerowe.org/topic/109830-korba-ocena-zuzycia/page__fromsearch__1 Zdarzyło się to gdy zwolniłem w mieście i nie zredukowałem biegu tylko zaczynałem się rozpędzać od 2-3km/h z bodajże 6-7 biegu (kaseta 9) i korba na środku dodam, że wstałem i zacząłem jechać na stojąco wtedy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...