jasinski214 Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam. Zakupiłem od kolegi dziś tj. 18-04 rower basic bike tt, niestety mam problem z przeskakującym łańcuchem gdy chcę np przyspieszyć mocno naciskając pedał jadąc na stojąco wtedy coś przeskakuje i ląduje na kierownicy. Gdy nie przyspieszam tak szybko to wszystko jest ok. Problem jest także z tym co wyżej gdy łańcuch leży na większej niż drugiej(licząc od najmniejszej) żębatce. Kolega mówi że w wakacje wymieniał hamulce,przerzutki tylne i łańcuch Z tego co widziałem to z tyłu siedzi Shimano TZ a z przodu to nie mam pojęcia, jeżeli to ważne to sprawdzę jutro.
paweloko Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Trzeba wymienić cały napęd jednocześnie łańcuch, wolnobieg/kaseta i najlepiej kobra/blaty..
jasinski214 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 A czy nie ma możliwości aby to jakoś naprawić ? Korba to koszt co najmniej 40zł a ja niestety jestem spłukany. A gdybym kupił nowy łańcuch ?
gregorek Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 w takim razie pozostaje Ci spokojna jazda
jasinski214 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 A gdybym kupił nowy łańcuch albo skrócił obecny o jedno ogniwo? Albo inaczej czy to będzie pasować ?http://allegro.pl/wolnobieg-7-rz-shinfeng-index-14-28t-i2272423540.html
gregorek Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 nie bardzo, chodzi o to, że łańcuch dociera i dopasowuje się do kasety i do korby "ścierając" ją, a kupując nowy łańcuch do starej kasety o korby, które są dotarte do starego łańcucha...
jasinski214 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 Ok rozumiem , to na razie będę musiał się troche ograniczać , a swoją drogą to troche niebezpieczne dziś ruszałem ze skrzyżowania chciałem przyspieszyć -wylądowałem na kierownicy.... dobrze że samochód był daleko
gregorek Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 chyba, że ktoś będzie miał inny pomysł na to. Ewentualnie możesz pilnikiem przypiłować zębatki, ale musisz mieć do tego oko i dopasować sobie do łańcucha - tak mi koleś powiedział w pewnym serwisie- ponoć jest to sposób, jednak mnie nie bardzo przekonuje.
jasinski214 Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 łańcuch jest długi ,skrócę o 2 ogniwa na oko i zobaczę wtedy. Dzisiaj rozmawiałem z tym kolegą i powiedział że wymieniał cały napęd tj. korba przerzutka tył , łańcuch i wolnobieg.
jasinski214 Napisano 10 Maja 2012 Autor Napisano 10 Maja 2012 hm no i nie pomogło czyli do wymiany łańcuch+wolnobieg tak ?
paweloko Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Skrócenie łańcucha nic nie daje, trzeba wymienić wolnobieg i łańcuch. Koszt nie wielki a będzie śmigać aż miało.
kitwie Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Dołączam się do pytania mi dziś jadać coś strzeliło, zdarzyło się to podczas jazdy w mieście. Mój napęd to Korba SLX - Łańuch KMC - Kaseta Deore. Nie jestem w stanie powiedzieć czy to łańcuch przeskoczył czy bębenek. Koła mają od nowości około 700km, tak samo łańcuch i kaseta. Korba więcej oto link to jej zdjęć: http://www.forumrowerowe.org/topic/109830-korba-ocena-zuzycia/page__fromsearch__1 Zdarzyło się to gdy zwolniłem w mieście i nie zredukowałem biegu tylko zaczynałem się rozpędzać od 2-3km/h z bodajże 6-7 biegu (kaseta 9) i korba na środku dodam, że wstałem i zacząłem jechać na stojąco wtedy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.