tomek208 Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam, Mam mały problem z montażem koła przedniego z dynamem w piaście DH-3N20, dokładniej przy rowerze kellys visage. Dziewczyna miała na 1 wyjezdzie małą krakse... chciałem wymienić nakrętke zew. przy tej piascie, naprawić błotnik itp. Odkręciłęm koło, ale przykręcając z powrotem nakrętki boczne zawsze coś się delikatnie przestawi i wydaje mi się, że koło nie jest ustawione prosto, musiałem na nowo ustawić odbijanie klocków bo tarły z 1 strony. Może to banalne , ale nigdy nie miałem takiego problemu. Obracałem rower kierownica na ziemi dociskałem delikatnie koło żeby piasta była równo położona na widelcu. Nie wiem też tak mocno to skręcić bo nie mam klucza dynamometrycznego, nidy nie dokręcałem tego na maksa. Może coś robie nie tak? Ta piasta ma też jakieś nakrętki, które są po stronie wew. widelca, do czego one służą?
redbull1 Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 służa one do kontrowania konusa który kręci się po kulkach a kulki po bierzni , jeśli masz luzy na osi lekko możesz je skręcić z 2 stron trzymając z jednej strony kluczem a z drugiej lekko dokręcać sprawdzając czy luz został wyeliminowany
Fenthin Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Może być jeszcze tak, że coś przestawiło się przy okazji tej kraksy. Jeśli masz inne koło, sprawdź. Jeśli widelec jest bardzo wiotki, to też się zdarza. "Ten typ tak ma" i nie da się wtedy nic zrobić.
tomek208 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 Z 1 stony obręcz jest o ok 2 mm dalej odsunieta od widelca niż z drugiej, czy tak może być? Czy ew. krzywy montaż koła ma jakieś negatywne skutki? Chodzi dokładnie o taki rower http://www.rowerzyst...black-2011.html, a widelec SR SUNTOUR NEX4110. Dużo prościej montuje się koła z klamką zaciskową...
redbull1 Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 może tak być ,jakby była odsunięta ok 2cm to dużo ale te 2 mm to prawie nic staraj się ustawiać prosto koło
tomek208 Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 Dzięki za pomoc, może faktycznie to wina widełek, koła niestety nie mam innego żeby sprawdzić. Mam nadzieję, że nic się nie stanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.