Skocz do zawartości

[koła] zapięcia uchylno-sprężynowe

lukik223

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od pewnego czasu szukam dla siebie dobrego roweru trekkingowego, który będzie mi służył do jazdy do szkoły (7km w jedną stronę) i weekendowe przejażdżki (150km). Dotychczas moim największym problemem był wybór dobrego roweru (dalej nie wiem, więc możecie szucać linkami rowerów nowych do ok. 1500zł(1)) ale dopiero teraz zauważyłem, że wszystkie te rowery mają zapięcia uchylno-sprężynowe. Problem tkwi w tym, że tak jak pisałem będę jeździł do szkoły (nie mały dystans więc taniutki rower odpada) i rower będę zostawiał. Widzę, że niektórzy co mają zapięcia uchylno-sprężynowe po prostu zapinają ramę i przednie koło ale ja i tak się boję.

Po krótkim wstępie wysyłam do was prośbę. Proszę o wyjaśnienie mi czy jest jakaś szansa by zmienić te zapięcia na zwykłe śruby(2) (usłyszałem raz, że można w siadełku ale w kołach raczej nie). W przypadku gdy tak nie będzie to prosiłbym by mi powiedzieć czy takie zapięcie koła i ramy jest bezpiecznie(3) i czy może kupić jeszcze dłuższe zapięcie żeby przypinać 2 koła i ramę(4). Jakie zapięcia polecacie?(długość, materiał)(5) koledze raz chcieli przepiłować...

Jeśli możecie to podeslijcie jakieś linki rowerów właśnie takich, które mają zwykłe śruby(6). I tu nasuwa się kolejne pytanie, otóż widziałem w sklepie, że Romet Orkan v1.0 ma koła przymocowane śrubami i w tym sklepie sprzedawca mi powiedział, że ma on prawie taki sam osprzęt jak 100zł tańszy Author Horizon (mój terażniejszy wybór - warto?(7)) ale ma słabszy napęd, wygląda on pięknie więc może być kąskiem dla złodzieji no ale ma te śruby. I byłbym skłonny go kupić ale w innym sklepie sprzedawca, który nie sprzedawał Rometów powiedział mi żebym na pewno nie kupował Rometów, nie wiem czemu się nie spytałem, dlaczego. Możecie powiedzieć czy ten Romet Orkan v1.0 to dobry rower?(8).

Przepraszam, że zadaję tyle pytań ale szukam już długo roweru i jestem zdesperowany. Dla ułatwienia ponumerowałem pytania ;p. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Ps. Wiem, że równie dobrze może sobie ktoś przyjść z kluczem i odkręcić koła w rowerze, który ma śruby ale jak ktoś zobaczy takie zapięcie uchylno-sprężynowe to po prostu może go to skusić.

Napisano

1. To nazywa się "szybkozamykacz". Skoro takie są, śruby nie przykręcisz, ośki są za krótkie. Ale możesz je zmienić na zaciski na imbus, np. takie: klik

2. Główne zabezpieczenie, tylko U-lock. Tu nie ma co oszczędzać, lepiej wydać raz więcej pieniędzy na zapięcie niż znów na rower. I dodatkowo możesz kupić linkę (dobrej jakości i firmy) do spinania kół. Popatrz na ofertę Kryptonite czy Abus.

3. Podałbyś może linki do tych rowerów?

Napisano

3. Podałbyś może linki do tych rowerów?

Romet Orkan 1.0 2012 - 1249zł (u mnie w sklepie, w którym jest często taniej niż w internecie a raczej nigdy drożej 1449zł)

http://www.domenasportowa.pl/product-pol-15789-Rower-crossowy-Romet-Orkan-1-0-Meski-2012.html

Author Horizon 2011 - 1199zł

http://rowery.sklepy.pl/produkt/38245--author-horizon

Jeśli możecie podać jakieś rowery to proszę bardzo. Prosiłbym o porównanie tych rowerów i wyjaśnienie mi czy zamiana tych szybkozamykaczów jest czymś normalnym i w sklepie mi to zrobią bez straty gwarancji i jakości roweru (chodzi mi, że np. wtedy rower będzie bardziej podatny na zepsucie)

Napisano

Romet ma wolnobieg, nie zdziw się, gdybyś ciągle łamał osie piast. Nie wchodziłbym w to.

Horizon ma już kasetę, ale gorsze manetki. Poza tym, osprzęt podobny. Niestety na bardzo niskim poziomie.

Myślałeś o używanym rowerze?

Wracając do szybkozamykaczy. Wymienisz to sam. Jedyne, czego potrzebujesz to imbus do skręcenia zacisku. Co tu się ma zepsuć? Różnica jest jedynie taka, że w szybkozamykaczu zaciskasz wszystko dźwignią, a przy zacisku na imbus musisz tego imbusa użyć. Nie będziesz chyba jeździł z każdą pierdołą do serwisu?

Napisano

Myślałeś o używanym rowerze?

Myślałem, ale już raz kupiłem i przez to więcej nie kupie. Nigdy nie wiadomo jak ten rower był użytkowany, dlaczego ktoś go sprzedaje.

Wracając do szybkozamykaczy. Wymienisz to sam. Jedyne, czego potrzebujesz to imbus do skręcenia zacisku.

Co tu się ma zepsuć?

A nie stracę przez to gwarancji? I to mam wymienić całą część czy tylko te końcówki, boję się że zrobię coś niedokładnie i przez to będzie coś nie tak

Co wy jeszcze na ten?

Romet Orkan 2.0 2011

http://cokupic.pl/produkt/Romet-Orkan-20-Meski-2011/informacje_o_produkcie#productNav

Napisano

Poziom Horizona z lepszymi manetkami.

Widziałeś, jak to wygląda? Zobacz: klik Zacisk na imbus różni się od szybozamykacza brakiem dźwigni i łbem pod imbus. Wymieniasz całą tę część. Nie wiem, jak można zepsuć ten element, to wręcz niemożliwe. Chyba, że będziesz dokręcał to "na chama" i zerwiesz gwint. A żeby choćby zmienić oponę, też musisz koło zdjąć. I robisz te same czynności. Więc jest sens iść do serwisu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...