szylolek Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 Witam, mam Krossa Hexagona V8 i jestem niezadowolony z działania przedniej przerzutki. W czasie normalnej jazdy jest dobrze, ale jak trzeba szybko przed wzniesieniem zrzucić bieg to niestety nie daje rady. Mam do wydania ok. 50 zł. Zastanawiałem się nad taką: http://allegro.pl/przerzutka-przod-shimano-alivio-fd-m412-nowa-fv-i2264902076.html . Czy po wymianie przerzutki poprawi się czas zrzucania łańcucha na niższy bieg ? Specyfikacja roweru: http://www.kross.pl/.../mtb/hexagon-v8 z góry dzięki za pomoc
pytlas Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 A może pomoże zwykła regulacja ? Jak koniecznie chcesz kupić nową przerzutkę, zwróć uwagę na ciąg(dolny, górny) oraz średnicę obejmy. Ja osobiście bym celował w używaną przerzutkę pokroju lx/xt, lecz najpierw spróbuj wyregulować ją porządnie.
cowboyfromhells Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 Jako, że rower jest na gwarancji uważam że powinieneś pójść z tym do sklepu w którym go kupowałeś. Albo samemu wyregulować przerzutkę. To normalne że po pewnym czasie przerzutki się rozregulowują.
szylolek Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Napisano 10 Kwietnia 2012 Dzięki za pomoc. W czwartek mam czas do podskoczę do tego sklepu. Może po prostu wystarczy wyregulować, ale przed wakacjami i tak ją zmienię. Czy ta przerzutka (http://allegro.pl/przerzutka-przod-shimano-alivio-fd-m412-nowa-fv-i2264902076.html)będzie pasować do mojego roweru ? Jak z montażem ? Jest to skomplikowane czy raczej pójdzie szybko i sprawnie ?
sosna119 Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 Tania przerzutka (a taką jest TY-10) nie ma siły zrzucić łańcucha, gdy łańcuch jest mocno napięty, czyli jak mocno depczemy na pedały. Żadna regulacja tu nie pomoże, bo jest to wina małej sztywności tej przerzutki. Miałem ten sam problem, w końcu się wkurzyłem i kupiłem właśnie Alivio. Jest lepiej Przerzutka powinna pasować, zmierz tylko średnicę rury podsiodłowej - pewnie masz 34,9 lub 31,8, ale warto się upewnić.
nemo2009 Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 Tania przerzutka (a taką jest TY-10) nie ma siły zrzucić łańcucha, gdy łańcuch jest mocno napięty, czyli jak mocno depczemy na pedały. Żadna regulacja tu nie pomoże, bo jest to wina małej sztywności tej przerzutki. Niestety,taka jest prawda. pewnie masz 34,9 lub 31,8, Prawdopodobnie będzie to 31,8 mm. zwróć uwagę na ciąg(dolny, górny) Tam jest górny ciąg.TY 10 ma tylko górny ciąg. Jako, że rower jest na gwarancji uważam że powinieneś pójść z tym do sklepu w którym go kupowałeś Regulacje przerzutek nie podlegają gwarancji,za to się płaci. Celuj w tą Alivio i ją załóż,unikniesz dalszych nerwów,tym bardziej,że sezon się rozwija.Alivio down FD M 413,ta będzie odpowiedniejsza do tego Krossa.
szylolek Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Napisano 10 Kwietnia 2012 Koleś z serwisu powiedział jak go u niego kupowałem rower (ok. 3 tyg temu), że po miesiącu mam do niego przyjechać na przegląd i wtedy mi wszystko wyreguluje za darmo A czym się różni dolny ciąg od górnego ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.