Gość ANDRIUBIKER Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 suporty tokena sa ok i wymiarowo sa dobre, faktycznie odrobine szersze niz shimano, ale to zaleta akurat bo sa w nich zwykle lozyska ktore mozna wymieniac, zastanawia mnie ta Twoje prawa korba , w/g mnie nie powinno tam nic byc na osi, ja mam co prawda wszystkie korby xt, ale zasada ta sama, mi to wyglada tak jakby na osi wciaz tkwila czesc starego suportu, np ta tulejka plastikowa z lozyska, zrob zdjecie bokiem zeby mozna bylo to dokladnie obejzec, jesli mufa jest 68 i podkladki dobrze zalozone, to os musi wystawac na tyle ze lew korba prawie cala nachodzi na nia (zostaje jakis 1mm na skasowanie luzu)....
zibra Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Napisano 25 Kwietnia 2012 lool, na korbie rzeczywiscie byla jakas podkladka oprocz tych zawartych w suporcie tokena: http://www.voila.pl/317/gojw3/index.php?get=1&f=1\ Wychodzi na to, ze tak mi ja sprzedali w Twomarku, bo zanioslem ja na montaz do serwisu juz do nowego roweru z tym nowym suportem. Nakladka nie mogla wiec zostac ze starego. Serwisant tez sie nie kapnal? Rozumiem, ze nie powinno byc tej podkladki, heh. Zaraz wiec skrece tak jak wczesniej z 2 po prawej i 1 z lewej i zobacze jak to wyjdzie. W sumie teraz mialem bez podkladki z prawej strony, a lewe ramie nie wchodzilo w calosci. Zaraz sie okaze...
Gość ANDRIUBIKER Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 no widzisz, ma byc samo ramie korby , bez zadnych podkladek, dobrze zmontuj tak jak napisalem w moim pierwszm poscie tego tematu i musi byc ok, a co do serwisantow , to jest z nimi obecnie tak samo jak z serwisantami samochodowymi, najlepsi wyjechali z karaju, a ci co zostali , wiecej potrafia sie madrzyc niz cokolwiek zrobic
zibra Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Napisano 25 Kwietnia 2012 Chyba bedzie ok. mam mniej wiecej tak osadzone jak u kolegi zelek, w kazdym badz razie roznica niewielka. Nie jest na pewno osadzona tak gleboko jak niektorzy mowili. Odleglosc od konca osi do konca zabkow w ramieniu korby wynosi jakies 2-3mm: http://www.voila.pl/...x.php?get=1&f=1 Mam to tak zostawic? Czy tez ewentualnie wyciagnac podkladke z prawej strony. Jezdzi ktos w ogole na takiej kombinacji czy tez 2 z prawej 1 z lewej to swietosc? Os korby na pewno weszla prawidlowo z obu stron. Kapsel chwyta calosc bezproblemowo.
Gość ANDRIUBIKER Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Chyba bedzie ok. mam mniej wiecej tak osadzone jak u kolegi zelek, w kazdym badz razie roznica niewielka. Nie jest na pewno osadzona tak gleboko jak niektorzy mowili. Odleglosc od konca osi do konca zabkow w ramieniu korby wynosi jakies 2-3mm: http://www.voila.pl/...x.php?get=1&f=1 Mam to tak zostawic? Czy tez ewentualnie wyciagnac podkladke z prawej strony. Jezdzi ktos w ogole na takiej kombinacji czy tez 2 z prawej 1 z lewej to swietosc? Os korby na pewno weszla prawidlowo z obu stron. Kapsel chwyta calosc bezproblemowo. zmierz odleglosci korby od rurek tylnego widelca, jesli maja obie korby ta sama odleglosc i nie jest ona zaduza, to tak musi byc, troche malo ta korba jeszcze weszla, czy na pewno mufa ma 68mm, a nie 73mm ??
zibra Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Napisano 25 Kwietnia 2012 EDIT: Z racji tego, ze suport Tokena jest nieco szerszy zdecydowalem sie na usuniecie podkladki z lewej strony - dzieki temu lewe ramie korby weszlo praktycznie idealnie do konca. Okazalo sie, ze problemem byla jeszcze jedna nakladka nasadzona na os korby, a ja kupujac taka czesc po raz pierwszy nie zdawalem sobie z tego sprawy. Sklep tez raczej powinien takie rzeczy zauwazyc, nawet jesli to byla korba z demontazu hehe. Dzieki za wszystkie pomocne wskazowki. Uwazam temat za zakonczony:) Pozdrawiam ANDRIUBIKER - odleglosc od widelca wydaje sie rowna na obu ramieniach korby z JUZ wyciagnieta podkladka z lewej strony (1.9cm z prawej, 2.1cm z lewej). Mufa ma na 100% 68mm. Montaz lewego ramienia bez podkladki wyglada na najbardziej idealny.
Gość ANDRIUBIKER Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 przy mufie 73mm i z jedna podkladka od strony blatow , os ma miejsca 2mm, pamietaj ze dokrecamy korbe sruba do kasowania luzu z sila 3Nm, a sruby zacikajace ramie korby z siila 8Nm EDIT: Z racji tego, ze suport Tokena jest nieco szerszy zdecydowalem sie na usuniecie podkladki z lewej strony - dzieki temu lewe ramie korby weszlo praktycznie idealnie do konca. Okazalo sie, ze problemem byla jeszcze jedna nakladka nasadzona na os korby, a ja kupujac taka czesc po raz pierwszy nie zdawalem sobie z tego sprawy. Sklep tez raczej powinien takie rzeczy zauwazyc, nawet jesli to byla korba z demontazu hehe. Dzieki za wszystkie pomocne wskazowki. Uwazam temat za zakonczony:) Pozdrawiam ANDRIUBIKER - odleglosc od widelca wydaje sie rowna na obu ramieniach korby z JUZ wyciagnieta podkladka z lewej strony (1.9cm z prawej, 2.1cm z lewej). Mufa ma na 100% 68mm. Montaz lewego ramienia bez podkladki wyglada na najbardziej idealny. troche to dziwne, ale moze ten typ tak ma, wazne jest zeby korby byly w tej samej odleglosci od widelcas tylnego, jesli z 2 podkladkami od blatow i bez zadnej po lewej stronie sa te odleglosci dobre , to widocznie tak ma byc, to ze suport togena jest troche szerszy to ok, ale miski sa szersze z obydwoch stron, wiec i poi prawej byc musial zmniejszyc dystans , przynajmniej na logike , zmierz dokladnie te odleglosci, bo nawet pozornie mala odleglosc wplycie na to ze nierowno bedziesz krecil korbami, jesli jezdzisz blokach typu spd, to odczujesz to szybko, jesli bez klikow to moze i roznice bedzie mniej zauwazalna, jesli jednak pomiar ktory dales jest dokladny to roznica odleglosci jest 3 mm, czyli dokladnie tyle ile szerokosci ma jedna podkladka, czyli jednak powinna byc pod miska lewej strony
zibra Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Napisano 25 Kwietnia 2012 Nie wiem, moze mam jakis customowy sprzet:D W kazdym razie dla swietego spokoju wklejam fotki potwierdzajace, ze z 2 podkladkami od strony blatow i ZADNA po lewej stronie wyglada to najlepiej: http://www.voila.pl/...x.php?get=1&f=1 http://www.voila.pl/...x.php?get=1&f=1 Przechowywanie plików i zdjęć, galerie- voila!pl Roznice w odleglosci od widelca podalem wyzej, +/- 1mm. Przy podkladce z lewej strony roznica bylaby wieksza.
Gość ANDRIUBIKER Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Nie wiem, moze mam jakis customowy sprzet:D W kazdym razie dla swietego spokoju wklejam fotki potwierdzajace, ze z 2 podkladkami od strony blatow i ZADNA po lewej stronie wyglada to najlepiej: http://www.voila.pl/...x.php?get=1&f=1 http://www.voila.pl/...x.php?get=1&f=1 Przechowywanie plików i zdjęć, galerie- voila!pl Roznice w odleglosci od widelca podalem wyzej, +/- 1mm. Przy podkladce z lewej strony roznica bylaby wieksza. kolego ale mufa nie ma 68 mm tylko mniej, mozliwe ze zastosowano mufe jak w rowerze szosowym, tam shimano zaleca montarz suportu bez podkladek wcale, w tym przypadku, mysle ze bedzie idealnie jesli dasz po jednej podkladce z kazdej ze stron, zrob jeszcze taka kombinacje , zmontuj, zmierz wtedy odleglosci korb od widelek tylnych i czy najmniejsza koronka korby nie bedzie ocierac o rame, jesli bedzie wszystko ok, to w/g mnie to bedzie zloty srodek
zibra Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Napisano 25 Kwietnia 2012 O mufie juz wspominalem, ale teraz po wykreceniu wszystkiego zmierzylem jeszcze raz i ma 67mm, wiec pewnie jest tak jak byc powinno zakladajac blad pomiarowy. Sprawdze z jedna podkladka z kazdej strony dla spokoju hehe. Wiecej mozliwosci nie bedzie No i jest gorzej jesli bierzemy pod uwage odgleglosc od tylnego widelca - 1,7cm prawe ramie, 2,3cm lewe. proste do przewidzenia juz wczesniej hehe. Zostanie wiec tak jak wczesniej.
Gość ANDRIUBIKER Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 O mufie juz wspominalem, ale teraz po wykreceniu wszystkiego zmierzylem jeszcze raz i ma 67mm, wiec pewnie jest tak jak byc powinno zakladajac blad pomiarowy. Sprawdze z jedna podkladka z kazdej strony dla spokoju hehe. Wiecej mozliwosci nie bedzie No i jest gorzej jesli bierzemy pod uwage odgleglosc od tylnego widelca - 1,7cm prawe ramie, 2,3cm lewe. proste do przewidzenia juz wczesniej hehe. Zostanie wiec tak jak wczesniej. faktycznie , bo nie zauwazylem dla jakich stron podales te wymiary, wiec musi tak zostac, choc jak mowie nieco dziwnie, nie spotkalem sie jeszcze z takim problemem tymbardziej ze sam uzywam jednego suportu token, co prawda z lozyskami ich patentu jakimis tam ceramiczno tytanowymi, ale miski wygladaja identycznie , biorac pod uwage ze kolor u nmie czerwony;)...ale i tak bedzie teraz o niebvo lepiej niz bylo na poczatku, pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.