Skocz do zawartości

[manetka] sturmey archer - jak poskładać?

littleblackwitch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Chcąc wymienić moją starą manetkę w mojej gazelle kupiłam nową (foto). Tak niefortunnie się zabrałam za wymianę (banalnie prosta rzecz) - rozdzieliłam nie tą część co trzeba - wszystko posypało się na drobny mak - jest podkładka płaska, podkładka sprężynowa, kawałek plastiku, mała sprężynka i nie mam pojęcia jak to z powrotem poskładać. Jest jakaś szansa na to czy mogę uznać, że wyrzuciłam 50 zł do kosza?

Dziękuję za każdą pomoc.post-150929-0-27430300-1333282388_thumb.jpg

Napisano

Spróbuj znaleźć schemat takiej manetki w sieci, być może będzie w instrukcji obsługi.

Jeżeli nic się nie pogięło i nie połamało to powinno się dać poskładać. Kiedyś miałem podobny problem z manetką 8biegową, którą rozłożyłem na części pierwsze ok 5h przed maratonem (ok. 3 w nocy). Złożenie zajęło zaledwie godzinę :D

Napisano

Spróbuj znaleźć schemat takiej manetki w sieci, być może będzie w instrukcji obsługi.

Jeżeli nic się nie pogięło i nie połamało to powinno się dać poskładać. Kiedyś miałem podobny problem z manetką 8biegową, którą rozłożyłem na części pierwsze ok 5h przed maratonem (ok. 3 w nocy). Złożenie zajęło zaledwie godzinę :D

przekopałam już całego neta i nic. spróbuję jeszcze dać do obejrzenia jakiemuś mężczyźnie bo być może na mój kobiecy rozum to jest zbyt skomplikowane ;]

Napisano

przekopałam już całego neta i nic. spróbuję jeszcze dać do obejrzenia jakiemuś mężczyźnie bo być może na mój kobiecy rozum to jest zbyt skomplikowane ;]

Może wrzuć tu zdjęcie tych "szczątków" ;)

Łatwiej znaleźć informację jak złożyć piastę wielobiegową, niż manetkę ją obsługującą :/

Napisano

nie wyglada na skomplikowaną konstrukcje

wydaje mi sie ze powinna byc jeszcze jedan czesc - mocowanie go kierownicy z gwintem

przydały by sie tez dokładniejsze zdjecia

spróbuj tak:

tą złotą tulejke dajesz w środek tej czarnej plastikowej czesci, z góry i dołu dajesz te czarne podkładki

w jednym z szarych elementów powinien być mały otwór (lub zaczep) do którego bedzie pasować ta mała czarna zapadka (1 z lewej na 2 zdj) pod nią trzeba dać sprężynkę

teraz trzeba zamknąć te elementy w 2 szarych tak zeby zapadka ze spreżynką zakleszczyła sie na czarnej czesci,

przekładasz srubke przez środek i zakrecasz

czarną okragłą plastykową małą dajesz na końcu zeby zasłonić śrubkę

cieżko to wytłumaczyć :icon_confused:

Napisano

wczoraj mi się udało :) a zajęło to raptem 20 min ;) co do podkładek to nie z góry i z dołu tylko obie idą na górę - jedna jest płaska, druga sprężynowa - to akurat zapamiętałam zanim się wszystko rozpadło.

no i w sumie faktycznie nie taki diabeł straszny - wystarczyło usiąść i pomyśleć chwilę a ja, raptus, spanikowałam.

manetka już śmiga :thumbsup:

za wszystkie odpowiedzi - te pomocne i te mniej - bardzo dziękuję :thanks:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...