bzinks Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 witam prosze o podpowiedź, czy te manetki obsługujemy tylko kciukiem? do tej pory miałem obrotowe lub shimano (zmiana kciuk oraz palec wskazujacy) jaki też powinniem być odpowiedni kąt umieszcenia takiej manetki oraz odległość od końca kierownicy (może ktoś ma fotkę) manetka u mnie zepospolona jest z formula R1, wiem że temat może banalny ale bede wdzieczny za podpowiedź - pozdrawiam Dawid
Mod Team durnykot Napisano 1 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 1 Kwietnia 2012 triggery obsługujemy tylko kciukiem. Wg amerykańskich naukowców triggry powinnny być tak ustwione aby płaszczyzna mniejszej manetki była prostopadle do podłoża- choć w przypadku X9 i wyzej mamy możliwosć regulacji kąta duzej dźwigni ,tak więc znalezienie tej właściwej dla Ciebie pozycji może chwilę potrwać. Odległość od końca kierownicy to sprawa wybitnie indywidualna.
tobo Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 Pocieszę cię, że są osoby które nie są wstanie zgrać swoich palców z triggerami, znależć optymalnej pozycji Pod tym względem shimano ma lepsze "triggery" czyli swoje rapid fire z systeme dual release, pozwalającym zmieniać biegi zarówno kciukiem jak i palcem wskazującym (obsługa dźwigni zrzucającej łańcuch na twardsze koronki kasety). Ja mam dual tapa, czyli triggera z jedną tylko dźwignią. triggery obsługujemy tylko kciukiem. Wg amerykańskich naukowców triggry powinnny być tak ustwione aby płaszczyzna mniejszej manetki była prostopadle do podłoża- choć w przypadku X9 i wyzej mamy możliwosć regulacji kąta duzej dźwigni ,tak więc znalezienie tej właściwej dla Ciebie pozycji może chwilę potrwać. Odległość od końca kierownicy to sprawa wybitnie indywidualna. X-9, przynajmniej w wersji 9sp, nie posiada regulacj kąta, tylko x-0 i xx.
bzinks Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Napisano 1 Kwietnia 2012 dzięki za odpowiedź, pierwsze wrażenia z obsługi miałem nie najlepsze ale pewnie jak większośc nowych rzeczy to kwestia przyzwyczajenia, pozdrawiam
tobo Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 Przyzwyczajenie to jedno a ergonomia drugie. Przy nieregulowanych triggerach miałem albo daleko do "spustu" albo zbyt wysoko do "łopaty".
bobiik Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 triggery obsługujemy tylko kciukiem. Wg amerykańskich naukowców triggry powinnny być tak ustwione aby płaszczyzna mniejszej manetki była prostopadle do podłoża- choć w przypadku X9 i wyzej mamy możliwosć regulacji kąta duzej dźwigni ,tak więc znalezienie tej właściwej dla Ciebie pozycji może chwilę potrwać. Odległość od końca kierownicy to sprawa wybitnie indywidualna. Mam pytanko- Jak reguluje się kąt dużej drzwigni w X9??
Mod Team durnykot Napisano 1 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 1 Kwietnia 2012 Bobiik, przecież wyżej przyznałem Tobo rację,że nie reguluje się.
bobiik Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 Bobiik, przecież wyżej przyznałem Tobo rację,że nie reguluje się. Byłem w takim szoku mając je juz pare lat i nie wiedzac o regulacji ze nie doczytałem lub coś przeoczyłem. Przepraszam za zamieszanie.
bzinks Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Napisano 2 Kwietnia 2012 witam u mnie sie reguluje w płaszczyźnie góra dół (manetka zintegrowana z formula r1)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.