Skocz do zawartości

[rama] geometria ramy szosowej i mtb

kblaszke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cze!

Wytłumaczcie mi proszę jak to jest... Używam szosówki i mtb. Na geometrię ramy szosowej nie mogę narzekać za to nie bardzo mi pasuje rama mtb. Jak siedzę na mtb to czuję, że mógłbym siedzieć jeszcze wyżej ale jak mam wejść na mtb to mam problemy - jak by siodełko było za wysoko. Z tego wnioskuję, że mtb mają wyżej oś korbowodu (nie wiem czy dobrze to nazywam) w stosunku do szosówek. To może być zrozumiałe - zazwyczaj na mtb jeździ się po wertepach i lepiej nie haczyć ramą i pedałami o kamienie. No ale co zrobić z moim problemem? Czy muszę wymienić ramę mtb na jakąś specjalną czy może zapisać się na jogę i bardziej się rozciągnąć... Sam nie wiem... Co poradzicie?

Krzysiek

Napisano

Proszę podać więcej danych: wzrost zawodnika, nazwa/rozmiar ramy szosowej, nazwa/rozmiar ramy mtb. Pozycja na rowerze mtb z reguły będzie wygodniejsza jak na szosówce, kąty są inne, główka ramy znajduje się wyżej, suport przesunięty, długości ramion korb inne. Ramy do xc mają bardziej sportową geometrię, wydłużoną górną rurę, przy odpowiednio dobranym mostku pozycja może przypominać bardziej tą z szosówki.

Napisano

Wzrost "zawodnika" (znaczy mój ;) 1.75m, Rowery to Merida Road 880 w rozmiarze 56cm oraz Merida Matz 90 w rozmiarze 18''. Myślisz, że te rozmiary mają aż takie znaczenie? Przeglądałem kiedyś katalogi ze sprzętem i zauważyłem, że większość MTB ma oś korbowodów na tej samej wysokości. Podobnie było z szosówkami. No sam nie wiem. Na GW dzisiaj przeczytałem, że szosówki dają najmniejszy komfort jazdy. Jak dla mnie jest na odwrót. Ok! Mają twardsze siodełka ale ta rama mi tak pasuje, że nie mogę się nachwalić :)

Krzysiek

Napisano

Na szybko to dodać mogę tyle, że rama merida matts może mieć nieco krótką górną rurę. Rozmiar ramy jest ok dla wzrostu, ale chcąc uczynić pozycję bardziej sportową można próbować zastosować dłuższy mostek (o 10-20mm), oraz obrócenie mostka na minus (jeśli jest dwukierunkowy). Z tym wsiadaniem na rower to możliwe że po prostu jesteś mało gibki. Ja mierzę 185cm, mam ramę 19" i też nieco trudno mi miejscami wskoczyć na siodło :)

Napisano

Chyba przesadzasz z tą wysokością suportu w MTB, bądź tak miły i zmierz odległość między środkiem suportu (środkiem osi korby) a podłogą w obydwu rowerach, ponieważ mi po przeglądniciu geometrii wychodzi, że jest dosyć zbliżona, za to Merida MTB ma dłuższą ramę i wyżej główkę ramy, z tego wynikają różnice w pozycji na rowerze ;)

Napisano

W kolarce mam 26cm a w MTB 30cm. Tylko 4 cm różnicy - niesamowite! A jak u was?

Krzysiek

P.S. A może zafundować sobie jakieś nisko profilowe opony do MTB?

• Mod Team
Napisano

4cm. Ale szczerze 4 cm to dużo a nie "mało". Średnio dla MTB (nie mówiąc o fulu i bardzo uogólniając) to jakieś 300-310, dla szosy... 275? To bardzo duża różnica. W rowerze chodzi o 3 istotne punkty-siodło, suport i kierownica-i zależności między nimi. Jeśli piszesz, że wygodniej Ci na szosie (zakładając, że oba rowery dobrane są dobrze) to prawdopodobnie kierownica w MTB jest za nisko względem siodła, a w szosie wysoko. Ewentualnie mostek jest za długi w MTB. Możesz pokusic się o takie pomiary: odległośc- nos siodła-kierownica, różnica w wysokości od podłoża dla siodła i kierownicy-dla obu rowerów.

Pozostaje kwestia czy pisząc o szosie masz na myśli dolny czy górny chwyt bo to zasadnicza różnica i w wysokości i odległości od siodła :)

Tak więc pozostaje Ci tylko mierzyc, regulowac podkładkami kierwonicę, przesuwac siodło i jeździc i szukac i znów regulowac i jeździc :)

Powodzenia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...