Skocz do zawartości

[hak przerzutki] przerzutka pod skosem przy dokręcaniu koła

NoLimited

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam problem z hakiem przerzutki w mojej ramie. Jest on odpowiedni, nowy, nie krzywy. Jest prawidłowo wkręcony prosto i nic sie nie rusza.

Problem zaczyna się, gdy dokręcam koło. Wkładam koło zakręcam mojego bolt-ona leciutko i juz przerzutka jest pod skosem a koło jest nie dokrecone, moge odkrecić dwoma palcami. Dokręce mocniej to jest masakrycznie pod skosem wozek przerzutki, podłożylem sobie jakis bzdet i jest to samo a bez tego bzdetu jeszcze bardziej. Proszę o pomoc!

• 2 tygodnie później...
Napisano

nie mam jak. Wsadzam koło tylne do ramy. mam przykrecony hak przerzutki razem z przerzutka i mocno dokrecony. dokrecam kolo zaciskiem i przerzutka pod skosem jest przy lekkim dokreceniu zacisku(nie jakos niewiadomo jak mocno)

Napisano

Witam!

Mam problem z hakiem przerzutki w mojej ramie. Jest on odpowiedni, nowy, nie krzywy. Jest prawidłowo wkręcony prosto i nic sie nie rusza.

Problem zaczyna się, gdy dokręcam koło. Wkładam koło zakręcam mojego bolt-ona leciutko i juz przerzutka jest pod skosem a koło jest nie dokrecone, moge odkrecić dwoma palcami. Dokręce mocniej to jest masakrycznie pod skosem wozek przerzutki, podłożylem sobie jakis bzdet i jest to samo a bez tego bzdetu jeszcze bardziej. Proszę o pomoc!

pewnie wygią sie hak i stad jest nowy

są 2 mozliwości :

1.krzywe również mocowanie haka w ramie-> trza naprostować

2.krzywa oś piasty koła i ściaga mocowanie haka->jeśli to wolnobieg(7biegów)to powszechna rzecz

Napisano

Więc tak. Hak nowy, przerzutka nowa, hak jest prosty(nie jestem takim nieogarem na jakiego się wydaje ;) ) piasta no limited lite xc. Mocowanie w ramie wydaje mi się także proste. Rama steppenwolf taiga. Oś koła nie ma szans ze krzywa przy budowie tej piasty ;P. I żadna historia temu nie towarzyszyła nie wiem o co chodzi.. lekko skręcam hak i juz masakra. A wlasnie!! PRZERZUTKA JESZCZE JEST JAKBY PRZEKRĘCONA LEKKO, ŻE ŁAŃCUCH NIE IDZE DOBRZE PO KÓŁECZKU I WOGÓLE TO NIE MA SZANS NA TYM JEŹDZIĆ, CALY ZESTAW WYJE, SKACZE :pp

Poprostu jakby zacisk zaciska bardziej przód haka a tył zostaje niedociśnięty i stąd te przekręcenie. Nie wiem co robić :/

Najbardziej prawdopodobne wydaję mi się krzywe miejsce na mocowanie haka ;p

Napisano

Jak wyżej zawsze tak było czy po jakiejś przygodzie ?

Hak przerzutki idealnie dolega do ramy ?

Ja to widze tak ... Jak wszystko twoim zdaniem jest sprawne ...

Poskładaj na gotowo ... Dognij hak tak aby wszystko grało i smigaj.

TapaTtalk'nięte z Andka

• Mod Team
Napisano

Hak jest "dedykowany" do tej ramy? Podejrzewam,ze nowy hak jest przyczyną problemu- ze zdjęcia wynika,ze hak nie współgra z ramą tak jak należy.

Można się oczywiście pobawić w szlifowanie haka.....

Napisano

Jeżeli przerzutka jest nowa i prosta to jedź do rowerowego niech ci hak ustawią przyrządem jak trzeba i wtedy wyjdzie czy hak jest krzywy czy przerzutka.

Napisano

to jest dziwnie chore.. hak pasuje .. tylko zacisk i srubka dociskaja jakby jedna strone do siebie i tyl haka pozostaje niedocisniety(jak na zdjeciu) i wtedy przerzutka krzywa jest..;/

Napisano

Tak to jest chore ... upierasz sie że hak i rama jest prosta, że hak pasuje i jest od tej ramy ...

Wyciagnij w końcu logiczne wnioski ...

Skoro po dokręceniu koła hak jedna stroną odstaje, to ne ma siły ale pod zaciskiem osi koła musi być wolna przestrzeń i hak w tym miejscu nie leży idealnie .

Dokręcenie powoduje zniwelowanie tego luzu i hak drugą stroną odstaje.

Wielpkrotnie zapytany z jakiego powodu wymieniłeś hak nie odpowiadasz ...

Jak model haka jest do tego modelu ramy to nie ma siły COS MUSI BYĆ KRZYWE

Nie ma innej opcji to jedyny logiczny wniosek, ktory tutaj da się wyciągnąć.

Pozdrawiam

Napisano

Nie miałem dostępu do bike'a. Dziś zdjąłem przerzutke i oczywiście hak . Wygląda podejrzanie. W najbliższym czasie zostanie zakupiony nowy hak. Napisze co i jak z nowym będzie. Dzięki chłopaki za pomoc :)

Napisano

Słuchajcie.. wozek przerzutki moze byc pod skosem przez naciag lancucha na korbe? znacyz sie mam za duzo o jedna podkladke w truvativie i moze poprostu dla tego lancuch nie idzie po koleczku dobrze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...