Arturos Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Witam. Zakupiłem niedawno rower http://www.cube.eu/pl/hard/ltd/ltd-race-grey-metal-blue/ . Z tego co przeczytałem na forum wiele osób poleca jeździć z 3 łańcuchami na zmianę co zmniejszy zużycie napędu. Czy opłaca się kupić łańcuch dyna-sys XT czy lepiej dopłacić do XTR? Wiele osób poleca kupno jak najlepszego łańcucha ale czy różnica w trwałości jest aż tak duża, że warto dopłacać? Kolejna kwestia to jak często powinienem zmienić łańcuch na kolejny (przy metodzie jazdy na 3 łańcuchy)? Bardzo proszę o polecenie dobrej spinki do łańcucha dyna-sys.
Arturos Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 ja kupilem xtr za 130 , xt byl za100. A spinki używasz?
Hanzo Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Cześć. Używam łańcucha Xtra (CN-M980) razem z czarną spinką Srama do napędów 10sp. Spinka działa ale są dwa małe problemy. Po pierwsze jest dość ciasna, wg mnie za ciasna. Po drugie ciężko ją będzie rozpiąć bez szczypców, bo jest zrobiona trochę innaczej niż na przykład złota do 9sp. Pamiętaj że ten łańcuch ma puste piny więc spinasz go spinką albo specjalnym pinem, razem z łańcuchem masz 2 piny.
Gość Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Po drugie ciężko ją będzie rozpiąć bez szczypców, bo jest zrobiona trochę innaczej niż na przykład złota do 9sp Ponieważ spinki pod 10s srama te czarne są jedno razowe (power lock), a nie jak w przypadku 9 wielokrotnego użytku (power link). Dlatego też rozpięcie może być trudniejsze. Co do spinek ja kupiłem w decatlonie za 20 złotych 2 spinki KMC i działają.
GhOsTwrc Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 No i łańcuch XTR po przejechaniu 1500 km + 57 mega na wczorajszym maratonie i nadaje się do śmieci . Kasete już kupiłem XT 11-34 . Potrzebuję łańcucha na jutro co wybrać . Shimano są słabiutkie może Sram sie nada do 10 rzędowego XT. Ktoś może polecić jakiś konkretny model. Cały osprzęt shimano posiadam.
klon Napisano 17 Kwietnia 2012 Napisano 17 Kwietnia 2012 Mam teraz SLX'a 10s, wcześniej był conneX i ten drugi sprawował się sporo lepiej jeśli chodzi o samą pracę łańcucha(kaseta i korba Shimano), jeśli chodzi o trwałośc, to dużo nie mogę powiedzieć, nie mam pojęcia ile przejechał connex i ile wytrzyma SLX(ale raczej niedużo, planuję wymianę na Campa C10)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.