bullitt3 Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 Czesc, być może moje pytanie jest banalne, ale szukałem, czytałem i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem. Mianowicie posiadam leciwy rower górski z niskiej półki. Rozsypał mi się suport. Postanowiłem wymienić przy okazji też korby. Stary suport był na kwadrat, mufa 68mm i długości osi ok 127mm, 3 zębatki z przodu. I tu pojawiły się pytania: 1. Czy dobierajac nowy zestaw muszę wzorowac się w pierwszej kolejnosci na starym suporcie tj. kupić jakiś o długości osi = długości starego i dobrac do niego korby dedykowane do tej dlugosci? 2. Czy też nie ma to większego znaczenia, czyli kupić suport o dowolnej dlugosci osi i zestaw korb dedykowany do tej dlugosci osi i obslugujacy odp. ilość zebatek w kasecie (w moim wypadku 6)?
rzezniol Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 Dobierając nowy zestaw suport musisz dopasowac tak aby ... 1. pasował do ramy >> mufa 68mm 2. pasował do korby >> długość osi i rodzaj mocowania, to z kolei okresla specyfikacja korby Długośc osi dobiera się ze wzgledu na linie łańcicha a nie ilośc zębatek. Pozdro
tobike Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 jak kolega pisze suport dobiera się do korby i ramy, wybierz korbę a później do niej suport, jeśli masz możliwość to podpytaj w jakimś serwisie bo trudno jest dobrać na oko suport do nowej korby, często po zamontowaniu dopiero widać jaka wyjdzie linia łańcucha
Mod Team michuuu Napisano 15 Marca 2012 Mod Team Napisano 15 Marca 2012 Suportu nie dobiera się na oko albo przymierzając do korby jak u krawca, o co ma podpytać w serwisie? Mocowanie korby decyduje jaki typ suportu, długość osi związana jest również z korbą. Pomijam oczywistą oczywistość tzn. szerokość mufy w ramie. Jak RZEZNIOL: 1.Szerokość mufy 2.Specyfikacja korby określa jaki suport.
bullitt3 Napisano 15 Marca 2012 Autor Napisano 15 Marca 2012 Ok, dzieki bardzo za odpowiedzi. Rozjaśniły mi znacznie sytuacje. Zdecydowałem się na zakup Shimano Alivio + suport 123mm i mam nadzieję że trochę potrzyma. pozdrawiam!
vitesse Napisano 17 Marca 2012 Napisano 17 Marca 2012 suort powinienes miec ktrotszy niz dedykowany ze wzgledu na to iz masz tylko 6 biegowy waski wolnobieg
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.