Skocz do zawartości

[suport+korby] Zasady doboru korb i suportu do ramy

bullitt3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc,

być może moje pytanie jest banalne, ale szukałem, czytałem i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem.

Mianowicie posiadam leciwy rower górski z niskiej półki. Rozsypał mi się suport. Postanowiłem wymienić przy okazji też korby.

Stary suport był na kwadrat, mufa 68mm i długości osi ok 127mm, 3 zębatki z przodu. I tu pojawiły się pytania:

1. Czy dobierajac nowy zestaw muszę wzorowac się w pierwszej kolejnosci na starym suporcie tj. kupić jakiś o długości osi = długości starego i dobrac do niego korby dedykowane do tej dlugosci?

2. Czy też nie ma to większego znaczenia, czyli kupić suport o dowolnej dlugosci osi i zestaw korb dedykowany do tej dlugosci osi i obslugujacy odp. ilość zebatek w kasecie (w moim wypadku 6)?

Napisano

Dobierając nowy zestaw suport musisz dopasowac tak aby ...

1. pasował do ramy >> mufa 68mm

2. pasował do korby >> długość osi i rodzaj mocowania, to z kolei okresla specyfikacja korby

Długośc osi dobiera się ze wzgledu na linie łańcicha a nie ilośc zębatek.

Pozdro

Napisano

jak kolega pisze suport dobiera się do korby i ramy, wybierz korbę a później do niej suport, jeśli masz możliwość to podpytaj w jakimś serwisie bo trudno jest dobrać na oko suport do nowej korby, często po zamontowaniu dopiero widać jaka wyjdzie linia łańcucha

• Mod Team
Napisano

Suportu nie dobiera się na oko albo przymierzając do korby jak u krawca, o co ma podpytać w serwisie?

Mocowanie korby decyduje jaki typ suportu, długość osi związana jest również z korbą. Pomijam oczywistą oczywistość tzn. szerokość mufy w ramie.

Jak RZEZNIOL:

1.Szerokość mufy

2.Specyfikacja korby określa jaki suport.

Napisano

Ok, dzieki bardzo za odpowiedzi. Rozjaśniły mi znacznie sytuacje. Zdecydowałem się na zakup Shimano Alivio + suport 123mm i mam nadzieję że trochę potrzyma‎. :)

pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...