Skocz do zawartości

[przerzutka] Sturmey Archer AB - brak trzeciego biegu

KamilH

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry wszystkim. Jestem nowy na forum i trapi mnie następujący problem.

Mam rower Gazelle z trzybiegową piastą Sturmey Archer AB. Rower jest dosyć wiekowy, ale do dzisiaj wszystko działało OK. Rano jechałem do pracy i miałem wszystkie 3 biegi. Po pracy wsiadam na rower - brak trzeciego biegu.

Sprawdziłem już czy nic się nie zacina przy mechanizmie sterującym przerzutką (ten łańcuszek wychodzący z piasty), całkowicie zluzowałem linkę sterującą (wtedy powinien być trzeci bieg bez dyskusji) i nic. Po prostu piasta stała się dwubiegowa. Co może być tego przyczyną? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

• Mod Team
Napisano

Przyczyną na pewno było zepsucie sie 3go biegu :P Musisz to rozebrać i zobaczyć co sie stało. postaraj sie zrobić dokładne szczegółowe zdjęcia.

Napisano

Rozkrecilem to dzisiaj. Na moje oko przyczyną są uszkodzone zapadki najwyższego biegu (te największe). Czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się gdzie można takie zapadki kupić? Widzę w jednym sklepie cały moduł ale za 90 zł co czyni człą operację mało opłacalną :(

• 4 tygodnie później...
Napisano

Wszystko naprawione. Po rozkręceniu okazało się, że zapadki są do wymiany. Po wymianie, wyczyszczeniu wszystkiego benzyną ekstrakcyjną, nasmarowaniu złożeniu i wyregulowaniu działa jak nowe.

BTW, budowa tej przerzutki jest bardzo prosta, tak więc nie ma się co bać tylko rozkręcać jak coś nie działa.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...