KamilH Napisano 13 Marca 2012 Napisano 13 Marca 2012 Dzień dobry wszystkim. Jestem nowy na forum i trapi mnie następujący problem. Mam rower Gazelle z trzybiegową piastą Sturmey Archer AB. Rower jest dosyć wiekowy, ale do dzisiaj wszystko działało OK. Rano jechałem do pracy i miałem wszystkie 3 biegi. Po pracy wsiadam na rower - brak trzeciego biegu. Sprawdziłem już czy nic się nie zacina przy mechanizmie sterującym przerzutką (ten łańcuszek wychodzący z piasty), całkowicie zluzowałem linkę sterującą (wtedy powinien być trzeci bieg bez dyskusji) i nic. Po prostu piasta stała się dwubiegowa. Co może być tego przyczyną? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Mod Team Puklus Napisano 14 Marca 2012 Mod Team Napisano 14 Marca 2012 Przyczyną na pewno było zepsucie sie 3go biegu Musisz to rozebrać i zobaczyć co sie stało. postaraj sie zrobić dokładne szczegółowe zdjęcia.
KamilH Napisano 17 Marca 2012 Autor Napisano 17 Marca 2012 Rozkrecilem to dzisiaj. Na moje oko przyczyną są uszkodzone zapadki najwyższego biegu (te największe). Czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się gdzie można takie zapadki kupić? Widzę w jednym sklepie cały moduł ale za 90 zł co czyni człą operację mało opłacalną
KamilH Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Napisano 9 Kwietnia 2012 Wszystko naprawione. Po rozkręceniu okazało się, że zapadki są do wymiany. Po wymianie, wyczyszczeniu wszystkiego benzyną ekstrakcyjną, nasmarowaniu złożeniu i wyregulowaniu działa jak nowe. BTW, budowa tej przerzutki jest bardzo prosta, tak więc nie ma się co bać tylko rozkręcać jak coś nie działa.
kubala1985 Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Witam Można wiedzieć kolego gdzie zdobyłeś zapadki do tej piasty??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.