nud Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Witam, z góry uprzedzam, że jestem początkujący w temacie rowerów. W zeszłym sezonie kupiłem rower Schwinn Mesa GS, którego specyfikacja wydaje się odpowiadać rowerowi z tej aukcji: http://allegro.pl/schwinn-mesa-gs-z-1999-zl-rower-com-pl-i2173424776.html jak widać, nie jest to nic szczególnego. Chciałbym więc zainwestować nieco pieniędzy i powolutku modernizować go, zaczynając od napędu. Ubzdurałem (to chyba najlepsze określenie, przy moim stanie wiedzy) sobie, że fajnie byłoby kupić sobie zestaw Shimano SLX. Chciałbym więc zapytać: 1) ... czy to w ogóle da się zamontować w tym rowerze bez dokonywania jakichś większych zmian (wymiany piasty czy czegoś w tym rodzaju) 2) czy ma to sens? 3) ile kosztuje i ile trwa taka wymiana w serwisie rowerowym? W przyszłości (niedalekiej) w rowerze będę wymieniał więcej części - koła, opony, hamulce itd...
Mod Team Puklus Napisano 9 Marca 2012 Mod Team Napisano 9 Marca 2012 Nie ma to większego sensu bo masz całkiem przyzwoity osprzęt tak ze nie za bardzo odczujesz różnice, różnica na wadze tez nie bede jakaś diametralna a roznica w cenie owszem bo za komplet slx to tak na szybko korba 400zł przerzutka ok 120, kaseta też chyba ok 100, manetki ze 150 tak ze sam widzisz ze to drogo. Oczywiście ceny sa mocno orientacyjne bo nie sprawdzałem dokładnie ile kosztują cześci ale to kazdy sobie moze zrobić sam. DO tego pewnie ze 100zł za wymiane wszystkiego będą chcieli. Nie opłaca sie ani trochę.
nud Napisano 9 Marca 2012 Autor Napisano 9 Marca 2012 Nie ma to większego sensu bo masz całkiem przyzwoity osprzęt tak ze nie za bardzo odczujesz różnice(...) Ok, przyznam, że brzmi to dość zniechęcająco - przy założeniu, że montaż kosztowałby 100 zł, wydałbym ponad 1300 zł, chciałbym więc odczuć znaczącą różnicę . Czy w napędzie mojego roweru jest jakaś część, którą szczególnie warto by wymienić (i dałoby się to zrobić bez zmiany innych)? Cóż, jeżeli nie opłaca się wymieniać napędu, to będę zmuszony pieniądze przeznaczyć na koła i hamulce . Dziękuję za pomoc .
Mod Team Puklus Napisano 9 Marca 2012 Mod Team Napisano 9 Marca 2012 Nie wiem dokładnie jaką masz korbe i kasete, ale to bym wymienił. Kasete na HG50 w gore a korbe na alivio góra deore. reszta jest ok.
nud Napisano 10 Marca 2012 Autor Napisano 10 Marca 2012 Nie wiem dokładnie jaką masz korbe i kasete, ale to bym wymienił. Kasete na HG50 w gore a korbe na alivio góra deore. reszta jest ok. Korba to Shimano Altus 42X34X24, zaś kaseta to CS-HG30 11-32. Jak wygląda kompatybilność części, które mam wymienić? Widzę, że z kasetą 8 rzędową nie będzie problemu, są te HG50, znalazłem też coś takiego: http://allegro.pl/kaseta-lx-cs-hg70-8-rz-11-30-nowa-od-ss-fv-i2193643953.html I pytanie od razu: jakie znaczenie ma to, czy jest 11-32, czy 11-30? Podejrzewam, że to bardzo głupie pytanie, ale nie znam się na tym . Natomiast nie widzę nigdzie korby Deore w wersji 8 rzędowej (z Alivio nie ma problemu), podejrzewam, że może być trudno taką znaleźć ; czy dałoby się użyć 9-rzędowej korby do 9 rzędowego napędu? Nie warto byłoby wymienić przy okazji przednią przerzutkę?
Mod Team Puklus Napisano 10 Marca 2012 Mod Team Napisano 10 Marca 2012 Ta kasete co znalazłeś to LX (hg 70) wg mnie nie warta swojej ceny. O ile stwoj sprzet jest w miare nowy ( nie ma na liczniku wiecej jak 600km) spokojnie mozesz kupić kasete. poki lancuch jeszcze dobry albo wymienic oba naraz na lepsze. kaseta - http://allegro.pl/11-30-srednia-hg50-8-rz-wysoka-klasa-niska-cena-i2187551877.html CO do korby tak jak pisałem alivio i wiecej nie potrzeba. http://allegro.pl/czarna-korba-alivio-fc-m430-42-32-22-od-xtrabike-i2118579975.html ale szukaj takiej na mocowanie OCTALINK, jest nowocześniejsze i lepsze od kwadratu. Odnośnie oznaczeń na kasetach to wiadomo HG xx to model kasety, cyfry 11-28 (od 28 do 34) oznaczają zakres kasety, czyli mając 8 rzędów kaseta ma koronki np 11, 13, 15 ... 28. Najprościej mówiąc jest to wielkość pierwszej i ostatniej zębatki. kupując inną niz masz ( o zakres chodzi ) będziesz musiał wydłużyć bądź skrócić łańcuch. Oczywiście mozesz sobie załozć nape 9 rzędowy a nawet 10 rzędowy nikt ci nie broni, ale to sie wiąze z nowymi manetkami (to droga zabawa) w przypadku 10 rzedów do wymiany cały napęd. Przednia zmieniarka to acera, jest ok choć ja osobiście nie zszedł bym niżej deore. Polecał bym ci nowe przerzutki z minonej epoki, ja np mam wiekowe deore m510 działa jak pozostałe ale jest o wiele lżejsza Z nowych najtanszy 9 rzędowy to od niedawno wprowadzone alivio. I to bym ci poleciał ze względu na manetki. Podobno bardzo poprawiona praca w stosunku do starszych modeli.
szczympek Napisano 10 Marca 2012 Napisano 10 Marca 2012 Z napędem na Twoim miejscu dałbym sobie spokój i wymieniał wtedy, kiedy dana cześć zacznie się psuć. Jeżeli chcesz coś zmieniać ze znaczną różnicą w działaniu to zmień amortyzator. Na jaki to zależy od Twojej wagi i ograniczeń pieniężnych. Ale to już inny temat.
Mod Team Puklus Napisano 10 Marca 2012 Mod Team Napisano 10 Marca 2012 Kolega wspominał o modernizacji, chciał zacząć od napędu - proszę bardzo podałem mu ścieżkę ktorą moze kroczyć. Jak mniemam i na amor przyjdzie czas kiedys.
nud Napisano 10 Marca 2012 Autor Napisano 10 Marca 2012 Ta kasete co znalazłeś to LX (hg 70) wg mnie nie warta swojej ceny. O ile stwoj sprzet jest w miare nowy ( nie ma na liczniku wiecej jak 600km) spokojnie mozesz kupić kasete. poki lancuch jeszcze dobry albo wymienic oba naraz na lepsze. Ok. Sprzęt jest w miarę nowy. CO do korby tak jak pisałem alivio i wiecej nie potrzeba. Czarna Korba ALIVIO FC-M430 42/32/22 od XTRaBike (2118579975) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ale szukaj takiej na mocowanie OCTALINK, jest nowocześniejsze i lepsze od kwadratu. Tyle, że to jest korba pod napęd 9 rzędowy... czy oznacza to, że mogę bezproblemowo wrzucić korbę 9rz. do napędu 8rz. czy dajesz ją zakładając, że resztę napędu wymienię na 9? Oczywiście mozesz sobie załozć nape 9 rzędowy a nawet 10 rzędowy nikt ci nie broni, ale to sie wiąze z nowymi manetkami (to droga zabawa) w przypadku 10 rzedów do wymiany cały napęd. A co mógłbym zostawić w przypadku napędu 9 rzędowego? Tylną przerzutkę? Bo zastanawia mnie właśnie czy ona jest 9 czy 8 rzędowa.... Czy ma jakieś znaczenie czy wezmę przerzutkę Top czy Down Swing? Ok, to liczę tani napęd 9 rzędowy: http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m532-zintegrowana-os-suport-i2188802043.html 215 zł http://allegro.pl/przerzutka-przod-shimano-deore-fd-m530-34-9-31-8-i2177095760.html 43 zł http://allegro.pl/przerzutka-shimano-deore-rd-m-591-dlugi-wozek-i2180850281.html 118 zł, chociaż może nie będzie potrzebna http://allegro.pl/zestaw-shimano-hg50-9-kaseta-lancuch-spinka-deore-i2167860750.html 123 zł za kasetę + łańcuch http://allegro.pl/manetki-shimano-alivio-sl-m430-3x9speed-mod-2011-i2184864530.html 109 zł Razem 608 zł + transport (przy czym będzie trochę taniej, jeżeli będę mógł zostawić tylną przerzutkę i/lub wezmę korbę Alivio ). Jeżeli chcesz coś zmieniać ze znaczną różnicą w działaniu to zmień amortyzator. Na jaki to zależy od Twojej wagi i ograniczeń pieniężnych. Ale to już inny temat. Na amortyzator oczywiście przyjdzie czas, choć wydaje mi sie on zmianą mało priorytetową, biorąc pod uwagę, że większość czasu poruszam się po (paskudnie wykonanych, ale jednak) ścieżkach rowerowych. Dziękuję wszystkim za pomoc .
Mod Team Puklus Napisano 10 Marca 2012 Mod Team Napisano 10 Marca 2012 Po pierwsze nie podawałbym ci komponentów które by nie chciały działać, był kiepskie lub po prostu nie kompatybilne. Z twoich powyższych linków wyrzuciłbym przerzutkę tylną, nie ma sensu zmieniać, przecież tam masz deore ( z tego co sie zorientowałem). Przerzutkę przednią wzią bym jako down swing - podana przez ciebie to top swing, down swing jest po prostu żywotniejsza i mniej problematyczna jednako nie da sie jej załozyć do małych ram. Jeżeli chce napęd 9 rzędowy musisz mieć: - bezapelacyjnie manetki (bo czy 6,7,8 mogły pozostać jedne) - bezapelacyjnie kasete, powod podobny jak wyżej i w zasadzie tyle. Reszta komponentów będzie kompatybilna. czyli przerzutki koło korba a nawet (co wielu sie kłuć w tym miejscu) łańcuch ale dla świętego spokoju lepiej wziąć 9 rzędowy.
nud Napisano 10 Marca 2012 Autor Napisano 10 Marca 2012 Po pierwsze nie podawałbym ci komponentów które by nie chciały działać, był kiepskie lub po prostu nie kompatybilne. Reszta komponentów będzie kompatybilna. czyli przerzutki koło korba a nawet (co wielu sie kłuć w tym miejscu) łańcuch ale dla świętego spokoju lepiej wziąć 9 rzędowy Ok, to dobrze. Czyli biorę przerzutkę przednią w wersji Down Swing, nie biorę tylnej a reszta może być chyba jak podałem... nie warto jeszcze do czegoś dołożyć (manetki Deore np)? Czyli kupuję te części, jeszcze pewnie jakieś linki (o ile nie są z manetkami) i pancerze. Coś jeszcze jest potrzebne?
Mod Team Puklus Napisano 10 Marca 2012 Mod Team Napisano 10 Marca 2012 No manetki alivio sa bardzo dobre a zeby mieć lepsze to już slx lub XT a to juz jednak spory wydatek. Od siebie dodam ze kupiłem gripy srama X.9 (prawie najlepsze) za 160 zł nowe no ale musiał byś tylną przerzutkę srama kupić wtedy. No i nie kazdy lubi gripy (manetki obrototwe bo te co podałeś to tzw. cyngle).
nud Napisano 10 Marca 2012 Autor Napisano 10 Marca 2012 No manetki alivio sa bardzo dobre a zeby mieć lepsze to już slx lub XT a to juz jednak spory wydatek. Ok, czyli kupię Alivio . Od siebie dodam ze kupiłem gripy srama X.9 (prawie najlepsze) za 160 zł nowe no ale musiał byś tylną przerzutkę srama kupić wtedy. No i nie kazdy lubi gripy (manetki obrototwe bo te co podałeś to tzw. cyngle). Nie używałem gripów, ale wydaje mi się, że wolałbym jednak cyngle (choć oczywiście mogę się mylić). Dziękuję jeszcze raz za pomoc .
kasperek Napisano 13 Marca 2012 Napisano 13 Marca 2012 Zacznij jednak od amortyzatora, tak jak ci to zasugerował Szczympek. Napęd masz w miarę nowy i przyzwoity, ale Suntour XCT na przodzie? Takie sztućce montuje się w makrokeszach...
doms Napisano 13 Marca 2012 Napisano 13 Marca 2012 Zacznij jednak od amortyzatora, tak jak ci to zasugerował Szczympek. Napęd masz w miarę nowy i przyzwoity, ale Suntour XCT na przodzie? Takie sztućce montuje się w makrokeszach... No niestety, ale teraz takie coś montuje się w rowerach za 2 tyś. (xcr w rowerach za 3 tyś.) W makrokeszach masz zoom lub co gorsze bez markowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.