Skocz do zawartości

[korba] Deore XT FC-M752

rs8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie co sądzicie o tym xt, bo właśnie się nad nią zastanawiam a nie wiem czy warto

Korby Shimano Deore XT FC-M752 175mm + suport (2175232587) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. cena to 130zł warto sie tym zainteresować? Jak oceniacie jej stan? Pod ten suport nie muszę mieć chyba jakiejś specjalnej ramy? Będzie kompatybilna z tylnią przerzutką acera i wolnobiegiem 7rzędowym?.

Z góry dzięki za odpowiedź bo jestem kompletnie zielony w tej kwestii.

Napisano

Sam mam tą korbę i jest bardzo OK, choć ta wygląda na mocno eksploatowaną. Ma nieoryginalne śruby mocujące(fabrycznie były ze ściągaczem - odkręcając śruby, zdejmowałeś korbę, fajny patent)

Zwróć uwagę na długość suportu, oryginalnie powinien być BB ES-71, do mufy o szerokości 68mm - 118mm, a do 73mm - 113mm.

Napisano

Moim zdaniem jeśli zamierzasz zmieniać korbę to wybrał bym bardziej przyszłościowe rozwiązanie mianowicie korbę z hollowtechem ;) Co do linku aukcja trwa nie wiadomo za ile pójdzie

Napisano

Faktycznie suporty shimano są kiepskie jednak jeśli kupi powiedzmy accenta/tokena ;) to łożyska może zmieniać (10pln) zamiast kupować cały pakiet :) myślę że jednak pod względem kosztów wyjdzie podobnie

Napisano

To według was warto się zainteresować tą korba czy lepiej odpuścic? Do ilu zł ją licytować? Bedzie kompatybilna z resztą napędu? Spasuje bez problemów do mojej ramy?

Napisano
Moim zdaniem jeśli zamierzasz zmieniać korbę to wybrał bym bardziej przyszłościowe rozwiązanie mianowicie korbę z hollowtechem

przecież sprzedawana korba jak byk jest z Hollowtech ;) podejrzewam, że koledze chodziło o jej II generację, co bardzo popieram - różnica w sztywności jest niewyobrażalna ;)

PS. Jeśli sprzedawany produkt ma przejechane 50km to ja swoją powinienem sprzedawać jako nową (tam chyba zabrakło jednej literki "k" - miało być 50kkm ;) )

Napisano

PS. Jeśli sprzedawany produkt ma przejechane 50km to ja swoją powinienem sprzedawać jako nową (tam chyba zabrakło jednej literki "k" - miało być 50kkm ;) )

mowa o 50km jest w kontekście suportu ;)

Napisano

W oko wpadły nowe korby co o nich sadzicie?

1. http://allegro.pl/korby-shimano-xt-fc-m752-44-32-22-suport-okazja-i2185413599.html do odbioru za 180zł

2. http://allegro.pl/shimano-deore-xt-fc-m770-i2185499436.html

Czy bedą kompatybilne z tylnią przerzutką acera i 7rzedowym wolnobiegiem, czy bez problemu suport spasuje mi do ramy? Ten sezon chciałbym jeszcze objeździć z 7biegowym wolnobiegiem ale na przyszły zmienic na 8 lub 9 rzedów czy ta korba to obsłuży?

Napisano

Nie sądzę aby licytacja 770 skończyła się tak jak 752 więc ciężko porównywać... jeśli jednak tak by się stało o oczywiście lepiej mieć sprzęt nowocześniejszy.

Ogólnie wszystko zależy od tego, do czego dążysz - jeśli będziesz rozwijać rower do jakości porównywalnej z 770 to jak najbardziej na nią poluj, jeśli jednak traktujesz XT w formie ozdoby, w zupełności zadowoli Cię starszy model

Napisano

Regulamin forum, pkt 2i

Za 770 sprzedający woła 250zł z wysyłką, zastanawiam sie bo jakoś dużo nie jeżdze. Budżet mam mały bo około 400zł a za to chciałbym kupic jeszcze manetki, przednią przezutkię, kierownicę i mostek.

Napisano

Skoro nie jeździsz dużo to możesz kupić m752 na pewno spełni Twoje oczekiwania, jednak w m770 jest zastosowany standard suportu który stał się bardzo popularny i zapewnia o wiele większą sztywność. 250 zł za tą korbę to dobra cena nawet bardzo dobra

Napisano

Skoro nie jeździsz dużo to możesz kupić m752 na pewno spełni Twoje oczekiwania, jednak w m770 jest zastosowany standard suportu który stał się bardzo popularny i zapewnia o wiele większą sztywność. 250 zł za tą korbę to dobra cena nawet bardzo dobra

Chyba że warto dołożyć te 50zł i mieć coś na lata, czy mogę potem na niej rozbudować naped do 10rzędów?

Zastanawiam sie również nad normalnymi deore ale czy jest sens...

Napisano

Lepiej kupić tą xt różnica w cenie nie wielka a ta jest w dobrym stanie i dodatkowo 2 modele w hierarchii wyższa, co do dyna sys to nie mam wielkiego doświadczenia wydaje mi się że wystarczy wymienić tylko zębatki na 10 rzędowe jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi :)

Napisano

Lepiej kupić tą xt różnica w cenie nie wielka a ta jest w dobrym stanie i dodatkowo 2 modele w hierarchii wyższa, co do dyna sys to nie mam wielkiego doświadczenia wydaje mi się że wystarczy wymienić tylko zębatki na 10 rzędowe jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi :)

Tym bardziej ze jestem dość ciężki ~100kg i czesto jeżdzę w podjazdach wiec dobrze by była sztywna.

Napisano

Jednak zrezygnowałem na razie z xt na rzecz innego xt m760 troche starszy i tańszy ale chyba będzie ok?

Załączam zdjęcia z zębatkami

Powiedzcie co o niej sądzicie czy warto czy nie :)

Zależy mi na szybkiej odp.

post-118356-0-73950900-1330970163_thumb.jpg

Napisano

W jakiej cenie ten xt fc-m760? Może lepszy rozwiązaniem będzie zakup fabrycznie nowego mechanizmu korbowego, ale niższej klasy.

Jeżeli chcesz coś na zintegrowanej osi to rozważ nową deore m590, z nowym suportem.

Napisano

W jakiej cenie ten xt fc-m760? Może lepszy rozwiązaniem będzie zakup fabrycznie nowego mechanizmu korbowego, ale niższej klasy.

Jeżeli chcesz coś na zintegrowanej osi to rozważ nową deore m590, z nowym suportem.

Szukam czegoś w okolicach 170zł

Szukam czegoś w okolicach 170zł

Tego xt 760 odpuścić? cena to 160zł

A ten lx

zdjęcia -> https://picasaweb.google.com/111187495760129439659/CzynastyPt#5712633732943755298

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...