Skocz do zawartości

[Korba FC-M785] jaki suport

farmer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam Giant Anthem X4 z 2011 roku (http://www.giant-bic...x.4/7725/45279/)

Suport tam zastosowany to SHIMANO pressfit. Chiałbym wymienić napęd na 2x10 i użyć korby deore xt FC-M785.

Ale te korby chyba mają suport wkręcany? Czy tak faktycznie jest? czy mogę dokupić jakiś suport do tej korby tak by mi wszystko spasowało?

Napisano

Nie musisz w ogóle zmieniać suportu zostając przy Shimano. Wyjmujesz korbę i wkładasz nową. Pressfit od wkręcanego różni się jedynie sposobem osadzenia misek.

Napisano

No dobra ale czy jako że korba jest Hollowtech II czy nie różni się czasem jakoś średnica zintegrowanej ośki? no i jako ze idzie to domyślnie z supertem wkręcanym z łożyskiem na zewnatrz to czy długość ośki będzie prawidłowa? tak by nie trzeba nic kombinować?

Napisano

Przecież FC-M542 to też korba pod suport HT2, wszystko jest ustandaryzowane i będzie ok. Co innego gdybyś zmieniał korbę na np. Sram. Tamten system (GXP) ma inne średnice.

Napisano

Przecież FC-M542 to też korba pod suport HT2, wszystko jest ustandaryzowane i będzie ok. Co innego gdybyś zmieniał korbę na np. Sram. Tamten system (GXP) ma inne średnice.

No to teraz wszystko jasne. Nie wiedziałem że u mnie teraz też jest HT2. (Myślałem że press fit i HT2 to rózne technologie)

A przy okazji to jeśli miałbym problemy z suportem (jego zatarcie) bo czytałem że HT2 nie są zbyt żywotne to rozumiem że szukam suportu BB50 ?

Co to są w ogóle za oznaczenia BB30 BB50 BB91 bo się w tym całkowicie nie mogę połapać :mellow:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...