Skocz do zawartości

[klamkomanetki] wybór pomiędzy...

enkoder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na nowy sezon chciałbym zmienić klamkomanetki, aktualnie mam klamkomanetki Deore ST-M590,

hamulce Avid BB7, przerzutki Deore FD-M591 i RD-M591 SGS.

Opcje jakie rozważam to:

1. klamki Avid SD7 + manetki SLX SL-M660 - 70zł + 175zł

2. klamkomanetki XT ST-M760 Dual Control - 250zł

Ceny za zestaw zbliżone, jednak nie chciałbym przekroczyć 250zł za komplet.

Co proponujecie?

Napisano

Ja polecam zestaw klamki Avida SD7 - dobra modulacja i genialne działanie i do tego manetki SLX co prawda mają skok jałowy większy niż np XT ale są i tak godne polecenia - u mnie działają 2 sezony z przerzutką XT i nie narzekam, W stosunku do klamkomanetek jakoś nie mam przekonania, zakup droższych wydaje mi się bezsensowny bo np gdy uszkodzisz klamkę masz do wymiany cały set a nie tylko klamkę więc koszta też są wyższe.

Napisano

Ja moge polecić klamkomanetki sam używałem LXa teraz mam XTR i jestem zachwycowy ale to są moje odczucia jeden woli to 2gi co innego, fakt jest jednak taki że taniej jest wymienić czy to klamke czy to manetke a nie jak w przypadku klamkomanetek cały zestaw jest to dużo droższe niestety. Manetki wolałbym slxa niz XT sa tańsze a działanie takie same Klamki jednak Avida tak jak proponuje przedmówca!!

Napisano

mam bezpośrednie porównanie, bo używam obu zestawów. W jednym rowerze mam manetki xt i tarcze, a w drugim klamko-manetki xt pod v-ki. Przy normalnej jeździe nie widzę dużej różnicy w działaniu, ale przy sportowej jeździe wolę klasyczny zestaw.

Na twoim miejscu szukałbym klamek FR5 i manetek xt, bo na klamkach żadnej różnicy nie zauważysz, a na manetkach jest zauważalna. Poza tym łatwiej przejść na hydraulikę, o ile masz to w planach. Co do trwałości klamko-manetek, akurat tutaj uważam, że łatwiej rozwalić przy upadku klasyczne manetki, chociażby kolanem.

Jeżeli nie zdecydujesz się na manetki xt, to zamiast slx weź nowe deore, tańsze, a tak samo działają.

Napisano

premier2, co do klamek, to słyszałem, że w V-kach nie ma różnicy pomiędzy tymi klamkami, ale w tarczach już jest.

Na hydrauliczne hamulce w tym rowerze nie mam zamiaru przechodzić, siła hamowania jest bardzo duża

i na moją wagę wystarczająca (mam tarcze 185mm przód/tył).

Jutro będę miał możliwość sprawdzić klamkomanetki XT u kumpla na rowerze, interesuje mnie ten Dual Control,

zobaczę czy mi w ogóle podejdzie.

• Mod Team
Napisano

Miałem klamkomanetki LX. Sprzedałem, kupiłem klamki Avid FR5 i manetki XT. Nie było porównania. Dla mnie dużo lepszy i wygodniejszy był zestaw klamka + manetka. Skoro masz budżet 250zł, proponuję to co premier. Klamki FR5 i manetki XT. Klamki kupisz nowe za 5 dych z przesyłką. Manetki masz tu w świetnym stanie za 210zł: Manetki XT model SL-M770 (3 x 9-rzędów), stan bd. (2156119131) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Nic tylko brać. Z takiego zestawu na pewno będziesz zadowolony.

Napisano
Manetki wolałbym slxa niz XT
Tyle że ew XT można przerobić na manetkę XTR z systemem double relase - czyli podwójnej zmiany biegów, a już SLX nie.
Napisano

Poczytałem trochę tu i tam, dzięki za propozycje, koniec końców będzie zestaw

SL-M770 + FR5, w SD7 waga + jakaś tam regulacja = cena dwa razy wyższa, dziękuję,

będzie FR5.

Wszystkim dzięki wielkie.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...