Skocz do zawartości

[Przerzutka] Deore m590 KCNC lub TOKEN

Mlody2224

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam chce w swojej przerzutce wymienić dwa kółka na KCNC lub TOKENA komplet nowych mogę mieć za 30 zł więc mega okazja :)

Mam tylko pytanie czy te kółka się czymś różnią ? górne od dolnego ??

Pamiętam że górę ma lekki luz a dolne już nie.

Proszę o pomoc :)

Napisano

dolne ma często nieco węższe ząbki, żeby łańcuch lepiej się układał.

Aluminiowe kółeczka są niestety dość głośne i szybko się zużywają - po kilku km wyglądają kiepsko, bo anoda schodzi.

Napisano

Miałem kiedyś te kółeczka KCNC szybko je zdjąłem. Napęd jest dużo głośniejszy a kółeczka ładnie wyglądają tylko na początku, farba szybko schodzi i ciągle są brudne więc lipa. Kolejna sprawa z tego co pamiętam to to, że obydwa kółeczka są takie same nie ma rozdzielenia na górne czy dolne i tym samym wpływa to niekorzystnie na działanie samej przerzutki gdyż jedno kółeczko powinno mieć delikatny luz a tu obydwa są że tak powiem "sztywne"

Napisano

Moje uczucia do kółeczek KCNC są mocno mieszane.

Stosuję je od zeszłego sezonu. Mają przebieg 6kkm, farba zeszła tylko w miejscu kontaktu z łańcuchem i trochę w okolicach śruby mocującej.

Działają gorzej niż oryginalne, są głośniejsze, zapychają się błotem i jedyny ich plus, to chyba tylko waga.

Gdybym miał je kupić w takiej cenie, to na pewno bym tego nie zrobił.

Dziś wymieniłem w nich łożyska ( 4 zł/sztuka ) i zobaczę jak dalej się będą spisywały.

Co do mniejszej precyzji działania, to winą może być grubość kółeczka w miejscu mocowania z wózkiem, ponieważ odległość elementów wózka przy standardowym kółeczku to 9mm a przy KCNC to 8mm, niby tylko 1 milimetr ale może powodować czasem te " niepewne" zmiany przełożeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...