rowerownia Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Witam wszystkim , mam takie pytanko. Jeżdżę rowerem enduro ale mam napęd z XC kasete SLX 28-11 i korbę LX 44-32-22. Czy to odpowiedni napęd czy moze zmienic z npędu 3x9 na 2x9 ?? proszę o opinie porady sugestie
Andrew Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 No to chyba Ty powinieneś zastanowić się czy odpowiada Ci zakres przełożeń taki jak masz teraz. W enduro zwykle jeździ się z 2 lub 3 blatami - wszystko zależy od preferencji użytkownika. Nikt Ci nie powie co będzie Tobie odpowiadać.
tobo Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Forum emtb.pl, setki ludzi jeżdżących enduro. Za enduracki napęd uważa się z reguły: kasetę 11-34/36, korbę dwurzędową z zębatkami 22/21/20 oraz 32/36, plus bash i/lub napinacz. Czynniki, które wpływają na inną konfigurację to: - miejsce zamieszkania - częstotliwość pobytu w górach - filozofia pedałowania - własna definicja enduro. "Skrajne" konfiguracje to: - typowy nowoczesny napęd 2x10, Jednak mała tarcza korby np 28 średnio się sprawdza u enduraka kładącego nacisk na zjazdy, czyli nie mającego ciśnienia na pokonywanie podjazdów, jeżdżącego "z młynka". - napęd zjazdowy, z ciasno zestopniowaną szosową kasetą, blatem od 44 zębów i napinaczem. To wersja dla typowych "pchaczy: Są jeszcze takie rozwiązania jak: piasta rohloff speedhub 14 biegów, alfine 11 biegów/8 biegów, hammershmidt, jednak są bardzo drogie.
rowerownia Napisano 10 Lutego 2012 Autor Napisano 10 Lutego 2012 Wielkie dzięki za odpowiedz tak trochę już mi się rozjaśniło . Co do mojego napędu to chyba nie bedę zmieniać na 2x10 w sumie to taka moda teraz nowa ale mi 3x9 wystarcza a nawet nad to. Dlatego sie zastanawiałem. Po przemyśleniach to ewentualnie mógł bym wyrzucić koronki 44,32,22 i zamienił bym na jakiś inny rozstaw na przykład 38 lub 36 i 26. Tak tylko się zastanawiam czy taka kombinacja 2x9 wystarczy. W teran to na pewno ale gdzieś dojechać np. 10 do 20 km asfaltem ???
tobo Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Znowu dziwne pytania zadajesz. Jeśli jeździsz na rowerze to przecież sam najlepiej wiesz, jak, gdzie, ile. Jakich przełożeń używasz dużo, jakich mało a jakich wcale. Jeśli nie używasz blatu tylko środkową zębatkę to znaczy że blat jest ci zbędny. Jeśli używasz blatu ale nie używasz najmniejszych zębatek kasety to również. Jeśli używasz blatu ale jeździsz "mieląc" to też blat nie jest ci potrzebny, jeśli jeździsz twardo to blat musi zostać. Nie wiem co znaczy że w teren kombinacja z zębatkami 36/26 wystarczy. Dla przeciętnego enduraka zdecydowanie NIE WYSTARCZY, bo jak pisałem w cięzszym terenie czy ogólnie w terenie ludzie używają pełnego zakresu kasety i zębatek w korbie nawet 21 zębów, specjalnie wykonanych i dopasowanych do korby.
rowerownia Napisano 28 Lutego 2012 Autor Napisano 28 Lutego 2012 Wielkie dzięki wszystkim za porady i opinie to chyba wszystko co chciałem wiedzieć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.