grzesiek Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Witam. W starym rowerze Radon 5.0 wymieniłem już prawie wszystko. Została tylko korba model Shimano FC-M442 OCTALINK. Mam małe pytanko: czy warto ją zmieniać ,jak na razie dobrze chodzi-a wymiana całego napędu to około 700 zeta..? co bym zyskał przy zmianie, jeżdzę maratony -głównie u Golonki? a jak już to na Slx czy dozbierać do Xt..?
swimfan Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 slx i xt tak jakos drastycznie sie nie rozni,jak jestes zadowolony ze starego to po co zmieniac
kitof26 Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Berdziej pewna jest na pewno XT. Zależy z którego roku chczesz założyć napęd zarówno na rok 2012 SLX i XT mają system DYNA - SYS ( czyli bardziej płynne i ciche przełożenia) ja mam przy rowerze górskim założoną korbę i przerzudkę Shimano XT 2012 i na razie spisuje się lbardzo dobrze. Kolega ma z kolei SLX i też dobrze się spisuje lecz przy dużym zabłocenie ma się wrażenie jak by łańcuch ślizgał się na korbie. Osobiście polecam XT. Chyba że masz tyle każy że wydasz 1800zł na korbę i przerzudkę Shimano XTR ale teoretycznie jak wspomniał swimfan to różnią się głównie kolorem i że na SLX masz napisz SLX a na XT masz napis XT
qdlaty123 Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 przerzudkę Łomatkoicórko @grzesiek: Korby SLX mają bardzo dobre opinie prawie od samego początku sam mam SLZ 2011 i katuję i nic sztywna jak CENZURA z wymianą korby masz przed sobą pewnie wymianę kasety i łańcucha (jeżeli stara korba jest już wytarta) Napisz, dlaczego chcesz zmieniać korbę Na wymianie zyskasz nowy napęd i nic więcej...po prostu inwestycja teraz lub później (nie ominie cię to, ale możesz poczekać z wymianą). Jeżeli korba jest ok to może sobie blaty zapodaj nowe....to są już do przyjęcia koszty bo średni i duży to 40+70zł w Deorce... I wtedy (jeżeli masz zajechaną korbę) i tak cię nie ominie zmiana kasety i łańcucha/ów, bo ci się wszystko dotrze i zużyje znowu korbę, albo będzie skakało na korbie (ała) Decyzji o wymianie korby za ciebie nikt nie podejmie....to twoja działka
grzesiek Napisano 9 Lutego 2012 Autor Napisano 9 Lutego 2012 dlaczego... w sumie korci mnie coś wymienić...kiedyś co roku wymieniało się coś w kompie..ale od czasu gdy więcej czasu spędzam na rowerze niż przy grach, to teraz pada na rower... ale chyba nie warto teraz wymieniać jak chodzi dobrze ..kasetę i łańcuch wymieniałem w tamtym roku... poczekam z rok to ceny trochę spadną...i może kupi się wyższy model...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.