Skocz do zawartości

[Łańcuch] Nowy do starej kasety

bikerrrrrrrrr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciał bym zmienic łańcuch na nowy ale do starej kasety i zębatek. Łańcuch już wiem jaki, będzie to wippermann 9sg ale pytanie do was, czy opłaca się zakładac nowy łańcuch do tej kasety i zębatki:

post-133157-0-95621400-1328561004_thumb.jpg

post-133157-0-66339000-1328561087_thumb.jpg

Wq mnie kaseta i zębatka są w dobrym stanie więc wolał bym teraz wymienic łańcuch, niż później całośc :)

Pozdrower :D

Napisano

Przeca Whipperman 9sG to 9-cio rzędowy łańcuch.....

Kaseta ma 8 zębatek......może źle liczę....

Coś nie gra....i to nie jest radio....!

Poza tym kaseta przy tym dosyć twardym łańcuchu zniknie ci w oka mgnieniu....to jakby na kasetę Alivio założyć łańcuch XT i patrzeć co się będzie działo :)

Uważam to trochę za bezzasadne....nie kłócę się jednak....do przemyślenia......

Kaseta 8s - łańcuch 9s ? - tu nie ma co myśleć....

pozdrolele...

Q

Napisano
Poza tym kaseta przy tym dosyć twardym łańcuchu zniknie ci w oka mgnieniu

internetowy mit nie mający podstaw, aby uważać go za prawdziwy

Kaseta 8s - łańcuch 9s ? - tu nie ma co myśleć....

akurat takie zastawienie będzie dobrze ze sobą działało, sam tak jeździłem przez jakiś czas, gorzej by było gdyby kaseta była na 9s, a łańcuch na 8s

Napisano

internetowy mit nie mający podstaw, aby uważać go za prawdziwy

Piksel, wiem że zaczniemy się przerzucać dowodami i ostatecznie dostaniemy banana i skończymy w więzieniu.... ;)

To nie mit...to sprawdzona rzecz u wielu znajomych osób...które przerzyły ten mit na własnej skórze :)

Kaseta z plasteliny i łańcuch kryty utwardzoną powłoką :) mnie wystarczy, że trochę o tarciu się uczyłem :D

Pomijam już fakt sensu ekonomicznego :) uważam, że kaseta zniknie dużo szybciej...nie uważam...ja to wiem :)

Ale mamy odmienne zdanie - ja Twoje szanuję, uszanuj moje...

Co do łańcucha....to nie zewnętrzna wartość (szerokość) w łańcuchach ma znaczenie.....dużo ważniejsza jest wewnętrzna szerokość blaszek.....łańcuch ma duże szanse się rozepchać pod obciążeniem.....rozepchany złapie luzy.....

owszem - zgadzam się - ma prawo działać ;) pewnie dużo krócej, ale ma prawo..........

Napisano
akurat takie zastawienie będzie dobrze ze sobą działało, sam tak jeździłem przez jakiś czas, gorzej by było gdyby kaseta była na 9s, a łańcuch na 8s

To, że jeździłeś to nie znaczy że tak ma być. Bezsensem jest wydawać kasę na droższy 9-cio biegowy łańcuch jak można mieć taniej 8-mio który dodatkowo jest żywotniejszy.

Napisano

Łańcuch chęc wymienic bo po 1. Ten już zkówałem parę razy po prostu się rozczepił, nie z powodu złego skucia, rozczepiał się w różnych miejscach co nie jest zbyt fajne gdy jadę sobie gdzieś i muszę wracac prawie na pieszo... Myślałem, że HG-50 będzie trochę "mocniejszy" no ale cóż, dlatego teraz chcę kupic coś lepszego :) po 2. Tak jak napisał Piksel i pisałem w pierwszym poście, wolę teraz wymienic łańcuch i przedłużyc życie kasety i zębatki :)

Tak, chcę założyc 9-cio biegowy łańcuch do 8-mio biegowej kasety, z tego co czytałem (również na tym forum) to powinno bez problemu zdziałac. Gorzej gdy bym chciał na odwrót :D

A z tego co wiem to właśnie ten wippermann jest dobry i polecany :)

Ale jeśli już to jaki polecacie łańcuch 8-mio biegowy?

Napisano

Wippermann 808 WIPPERMANN CONNEX 808 (2011) 6, 7, 8 rzęd. OKAZJA (2067872397) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. prawie o połowę tańszy a jestem pewien, że pojeździ dłużej niż 9xx. Ja bym dalej jeździł na 8sp gdyby nie ogłupiający marketing 2 gigantów rowerowych a co za tym idzie zerowa dostępność kaset wyższej klasy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...