Herman88 Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Witam, wziąłem się ostatnio za smarowanie łożysk w góralu i skręcając przednią piastę zepsułem gwint na osi Nie będę się chwalił w jaki sposób to zrobiłem Piasta to Scott Team Disc CL, gwint zjechałem na końcu osi na jakieś 5mm. Co teraz z tym zrobić? Przychodzi mi do głowy tylko poprawienie gwintu tak aby nakrętki przeszły przez uszkodzoną część. Obawiam się jednak, że oś ma drobny gwint (inną podziałkę niż narzynka). Widziałem, że można kupić oś Shimano, ale czy taka oś będzie pasować do tej piasty?
Pysiek Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Ta piasta ma łożyska maszynowe? Ośka prawdopodobnie będzie pasować, ale nie na pewno. Musiałbym zobaczyć tą piastę. Co do gwintu, to są narzynki drobnozwojowe
Herman88 Napisano 2 Lutego 2012 Autor Napisano 2 Lutego 2012 Piasta ma konstrukcję identyczną jak Shimano, czyli kulki i konusy. Domyślam się, że są takie narzynki, ale ja mam te zwykłe, musiałbym popytać w pracy może mają. Średnica osi to 9mm, tak?
mixchris Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Jeżeli gwint masz na całej długości osi to wkręć konus z dobrej strony i przekręć przez całą ośkę aż dojdziesz do zjechanego miejsca i powoli próbuj konusem naprawić zepsuty gwint powinno się udać ale rób to powoli i miarowo nie za jednym razem. Uważaj również na konus. Powodzenia! Mi taki zabieg nie raz życie uratował
Pysiek Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Skoro identyczna budowa do shimano, to śmiało możesz zamienić ośki Taka ośka kosztuje około 8 zł w sklepie rowerowym.
Herman88 Napisano 3 Lutego 2012 Autor Napisano 3 Lutego 2012 mixchris myślałem właśnie żeby wkręcić nakrętkę z drugiej strony, ale z tego co pamiętam ośka na środku nie ma gwintu, nie mam teraz dostępu do roweru żeby to sparwdzić, dopiero w weekend Oś kosztuje niewiele, ale u siebie nie mam "normalnego" rowerowego sklepu, jakiś sklep jest, ale pewnie tam drążonej ośki nie będą mieli. Zapytać nie zaszkodzi A oś z tylnej piasty się nada? Bo mam starą.
Pysiek Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 Nada się spokojnie, tylko będziesz musiał sobie potem obciąć, ale to już nie problem. A co do gwintu na środku, to nie ma gwintu w osiach shimano.
Herman88 Napisano 3 Lutego 2012 Autor Napisano 3 Lutego 2012 Aha, czyli oś jest dłuższa? No to w weekend będę działał Dzięki za porady
enduroriderPL Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 W LeroyMerlin są zestawy do regeneracji gwintów w dziale z klejami. Jest to dwuskładnikowy siuwaks, który regeneruje gwinty. Jeżeli pasowałaby oś od shimano to naprawdę nie ma lepszego sposobu niż zainwestować te 10 zeta.
Herman88 Napisano 9 Lutego 2012 Autor Napisano 9 Lutego 2012 Udało mi się jedank naprawić gwint na starej osi Dzięki wszystkim za porady Temat do zamknięcia.
kubek20 Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Hmm.. ale os przód to chyba 110 a tył 135, nie? Z przodu oś ma 110 mm a z tyłu 145 mm. Piasty maja szerokość 100 i 135 mm (w przypadku osi 9,10 mm )
Pysiek Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Możesz mi podesłać piastę 145 mm ? bo takich nie kojarzę.. znam tylko 110 mm, 135 mm, 150 mm i 165 mm
kubek20 Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Napisałem przecież że oś ma długość 145 mm... Jak piasta ma szerokość 135 mmi ośka by miała tyle samo , to jak ma siedzieć w hakach ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.