Skocz do zawartości

[piasta] Zjechany gwint na osi

Herman88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

wziąłem się ostatnio za smarowanie łożysk w góralu i skręcając przednią piastę zepsułem gwint na osi :wallbash: Nie będę się chwalił w jaki sposób to zrobiłem :P Piasta to Scott Team Disc CL, gwint zjechałem na końcu osi na jakieś 5mm.

Co teraz z tym zrobić?

Przychodzi mi do głowy tylko poprawienie gwintu tak aby nakrętki przeszły przez uszkodzoną część. Obawiam się jednak, że oś ma drobny gwint (inną podziałkę niż narzynka).

Widziałem, że można kupić oś Shimano, ale czy taka oś będzie pasować do tej piasty?

Napisano

Ta piasta ma łożyska maszynowe? Ośka prawdopodobnie będzie pasować, ale nie na pewno. Musiałbym zobaczyć tą piastę. Co do gwintu, to są narzynki drobnozwojowe ;)

Napisano

Piasta ma konstrukcję identyczną jak Shimano, czyli kulki i konusy.

Domyślam się, że są takie narzynki, ale ja mam te zwykłe, musiałbym popytać w pracy może mają.

Średnica osi to 9mm, tak?

Napisano

Jeżeli gwint masz na całej długości osi to wkręć konus z dobrej strony i przekręć przez całą ośkę aż dojdziesz do zjechanego miejsca i powoli próbuj konusem naprawić zepsuty gwint powinno się udać ale rób to powoli i miarowo nie za jednym razem. Uważaj również na konus. Powodzenia! Mi taki zabieg nie raz życie uratował ;)

Napisano

Skoro identyczna budowa do shimano, to śmiało możesz zamienić ośki ;) Taka ośka kosztuje około 8 zł w sklepie rowerowym.

Napisano

mixchris myślałem właśnie żeby wkręcić nakrętkę z drugiej strony, ale z tego co pamiętam ośka na środku nie ma gwintu, nie mam teraz dostępu do roweru żeby to sparwdzić, dopiero w weekend :icon_confused:

Oś kosztuje niewiele, ale u siebie nie mam "normalnego" rowerowego sklepu, jakiś sklep jest, ale pewnie tam drążonej ośki nie będą mieli. Zapytać nie zaszkodzi ;)

A oś z tylnej piasty się nada? Bo mam starą.

Napisano

Nada się spokojnie, tylko będziesz musiał sobie potem obciąć, ale to już nie problem. A co do gwintu na środku, to nie ma gwintu w osiach shimano.

Napisano

W LeroyMerlin są zestawy do regeneracji gwintów w dziale z klejami. Jest to dwuskładnikowy siuwaks, który regeneruje gwinty. Jeżeli pasowałaby oś od shimano to naprawdę nie ma lepszego sposobu niż zainwestować te 10 zeta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...