bmrbiker Napisano 29 Stycznia 2012 Napisano 29 Stycznia 2012 Witam W używanym Bomberze 66 rcv po wymianie o-ringa na dole lewej goleni (powietrze) pojawiły się dziwne stuki metal-metal i wrażenie, jak przy luźnych sterach - trzepie kierownicą i na małych nierównościach straszliwie dzwoni. Wszystko jest dobrze dokręcone, choć miałem problemy z tłumikiem - nie chciał wyjśc z golenia, a później nawet zejść na dół :/ Rower stoi, bo nie chcę uszkodzić wnętrzności. Mam w tym tygodniu czas się z tym pobawić i w związku z tym szukam instrukcji serwisowej do tego amorka, żeby wiedzieć co i jak po kolei robić. Może ktoś wie gdzie znajdę? Z góry dzięki za pomoc. Pozdr.
bmrbiker Napisano 2 Lutego 2012 Autor Napisano 2 Lutego 2012 Wiem. Jakieś rady...? Może doświadczenia?
tobo Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Stukający element to pierścień kompensacyjny tłumika powrotu. Jeśli nie słyszałeś tego wcześniej to dziwne. Ta przypadłość wynika z konstrukcji widelca, przypomina jak dla mnie charakterystyczne cykanie objawiające się też "tykaniem" wyczuwalnym w czasie jazdy po mniejszych nierównościach. Może to być też oczywiście uszkodzenie widelca.
bmrbiker Napisano 4 Marca 2012 Autor Napisano 4 Marca 2012 Dzięki! Czyli teoretycznie tak jak myślałem, mogło się to nasilić po wymianie oleju z 7,5 na 5W.
tobo Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Hm, w 66rc2x tykanie zmniejszyło się po zamianie oleju na "cieńszego" motula. Nie wiem jak dokładnie wyglądają tłumiki w tym 66, w moim z ssv (rcv ma tłumiki w wersji "rozwojowej" tego systemu) problem dało się wyeliminować przez małą przeróbkę.
bmrbiker Napisano 8 Marca 2012 Autor Napisano 8 Marca 2012 Hm, w 66rc2x tykanie zmniejszyło się po zamianie oleju na "cieńszego" motula. Nie wiem jak dokładnie wyglądają tłumiki w tym 66, w moim z ssv (rcv ma tłumiki w wersji "rozwojowej" tego systemu) problem dało się wyeliminować przez małą przeróbkę. U mnie odwrotnie - zrobiło się głośniej na tym oleju. Popytam w serwisach..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.