peetee Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Witam. Posiadam rower Giant Talon 1 Disc z amortyzatorem Rock Shox Dart 2. Rower użytkuję raczej rekreacyjnie, ale na tyle intensywnie, że Dart nie jest dla mnie wystarczający. Do wydania mam mniej więcej 1300,- PLN na nowy amoryzator, moja aktualna waga to 80kg. Rozważam takie sprzęty: 1. RS Recon 2. Manitou Minute 3. RS Sid 4. RS Reba Jazda z moim Dartem wygląda tak: Wykorzystuje maksymalnie 50% skoku, a przy wolniejszej jeździe ciężko zauważyć jego pracę. Jak jest ciepło to amor działa, ale przy temperaturze 9stC jest totalnie sztywny :|. Chciałbym aby działanie przedniego amortyzatora było płynne i zauważalne, nawet jak jadę przez las z mniejszą prędkością. No i oczywiście przy niskich temperaturach sprzęt ma działać sprawnie. Mysłałem żeby kupić RS Reba, na allegro można ją dostać za 1400 PLN. Czytałem, że podobno trochę trudno ją ustawić i że jej działanie jest "progresywne" ? Zgodzicie się z tym ? Jak mam rozumieć tę progresywność ? Który z tych amortyzatorów możecie mi polecić ? Czekam na porady i opinie, wasze zdanie ma znaczenie Dzięki i pozdrawiam, Tomek
redrabbit Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Witaj, sprężyna walcowa ma charakterystykę liniową to znaczy że przyrost odkształcenia powoduje liniowy przyrost siły w sprężynie. "Sprężyna" powietrzna czyli poprostu komora z wpompowanym do niej powietrzem ma charakterystykę progresywną to znaczy że wraz ze wzrostem odkształcenia rośnie siła z początku w niewielkim stopniu później w coraz większym co na wykresie siły od odkształcenia ma kształt zbliżony do połowy paraboli. Czyli jak widzisz charakterystyka zależna jest od medium jakie pracuje w amortyzatorze. Amor powietrzny-progresywna sprężynowy-liniowa. Co do tych widelców uderzałbym w rebe. SID jest raczej do ścigania i dla zawodników o troszkę mniejszej wadze. Z reby byłbyś zadowolony, nie jest trudno jej ustawić na forum był temat jak to robić, wystarczy pompka, trochę czasu i wolnej wyboistej przestrzeni . Manitou nie miałem więc niech ktoś inny się wypowie. Warto też zwrócić uwagę na to że do RS łatwo znaleźć części zamienne (uszczelki, zaworki itp.) Pozdr!
ukaniex Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Sid nie różni się w pracy od Reby i przy takim obciążeniu da radę bez problemu. Co do pracy, zgadza się. Możesz pomyśleć też nad Foxem aczkolwiek nie wiem czy dostaniesz nowy w tym budżecie. Wysłane z mojego HTC Magic za pomocą Tapatalk
iwan1245 Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 foxa w tej cenie nowego nie dostaniesz , ciężko zdobyć uszczelki itp . ja bym uderzył także w rebe .
Kawior Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Reba. Jest lekka, prosta w serwisie, wytrzymała i relatywnie sztywna.
Mod Team durnykot Napisano 27 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 27 Stycznia 2012 O każdym z wymienionych amorków napisano juz wystarczajaco dużo postów . Proszę skorzystać z wyszukiwarki. Zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.