Skocz do zawartości

[stery] bieżnia

przemolinko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam problem z bieżnią wybiłem ją bez problemowo z starego amorka. Niestety przy próbie montażu w nowym widelcu zakończyło się to niepowodzeniem. Sterówka jest minimalnie za szeroka u dołu, co w efekcie uniemożliwiło montaż. Po tej próbie bieżnia jest minimalnie zarysowana. Pytanie brzmi czy da się kupić samą bez sterów, oraz czy macie może rady jak temu zaradzić. Myślałem o delikatnym potraktowaniu papierem ściernym sterówki, aby zmiejszyć średnice. Chodź to chyba zbyt radykalne środki.

Ps: Wiecie dlaczego nie sprawdza mi pisowni edytor tekstu??

Edit: posiadam stery pod 1 1/8" maszynowe

• Mod Team
Napisano

A może kopiłeś amortyzator z rurą sterową taper na górze 1 1/8 na dole 1 1/2" ?

Bieżnie dokupisz oddzielnie w sklepie rowerowym, kosztują około 2zl.

Napisano

2i

Powiem tak nie posiadam suwmiarki. Lecz gdy wbijałem bieżnie na 1 stronę dało radę niestety na 2 już nie brakowało jakiś 5mm i ani drgneła. To pogrubienie wygląda dziwnie w amorku jest plynne przejście a w widelcu jest jak by założona rura na rurę.

Napisano

Weź rurę od odkurzacza i nałóż na rurę od amora. Delikatnie pukaj od góry, ważne, żeby robić to w miarę równomiernie, powinno pomóc. To rozszerzenie na rurze jest po to, żeby bieżnia siedziała nieruchomo.

Oczywiście cały czas zakładam, że masz amor również po 1 1/8" :).

EDIT

Widzę, że masz normalny rozmiar rury, więc spróbuj zrobić tak, jak opisałem wyżej

Napisano

No niestety patent z rurą nie wypalił. Nachodzi jedynie połowa bieżni druga połowa zostaje przed tym pogrubieniem.

Ps: tak oczywiście obie części 1 1/8"

Napisano

to użyj więcej siły, byle równo szło. Nie ma opcji, żeby nie weszło, chyba, że masz używany amor ze sztukowaną rurą sterową.

Ewentualnie zanieś do rowerowego, to Ci zamontują za grosze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...