przemolinko Napisano 21 Stycznia 2012 Napisano 21 Stycznia 2012 Witam. Mam problem z bieżnią wybiłem ją bez problemowo z starego amorka. Niestety przy próbie montażu w nowym widelcu zakończyło się to niepowodzeniem. Sterówka jest minimalnie za szeroka u dołu, co w efekcie uniemożliwiło montaż. Po tej próbie bieżnia jest minimalnie zarysowana. Pytanie brzmi czy da się kupić samą bez sterów, oraz czy macie może rady jak temu zaradzić. Myślałem o delikatnym potraktowaniu papierem ściernym sterówki, aby zmiejszyć średnice. Chodź to chyba zbyt radykalne środki. Ps: Wiecie dlaczego nie sprawdza mi pisowni edytor tekstu?? Edit: posiadam stery pod 1 1/8" maszynowe
Mod Team Pixon Napisano 21 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 21 Stycznia 2012 A może kopiłeś amortyzator z rurą sterową taper na górze 1 1/8 na dole 1 1/2" ? Bieżnie dokupisz oddzielnie w sklepie rowerowym, kosztują około 2zl.
przemolinko Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Napisano 21 Stycznia 2012 2i Powiem tak nie posiadam suwmiarki. Lecz gdy wbijałem bieżnie na 1 stronę dało radę niestety na 2 już nie brakowało jakiś 5mm i ani drgneła. To pogrubienie wygląda dziwnie w amorku jest plynne przejście a w widelcu jest jak by założona rura na rurę.
Mod Team Pixon Napisano 21 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 21 Stycznia 2012 Czy wyglada to jak tutaj: http://www.nsmb.com/assets/images/gear/2009magura/_I4I6440crop.jpg ?
przemolinko Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Napisano 21 Stycznia 2012 U mnie ledwo co widać róznicę średnicy. amorek stary: widelec nowy:
premier2 Napisano 21 Stycznia 2012 Napisano 21 Stycznia 2012 Weź rurę od odkurzacza i nałóż na rurę od amora. Delikatnie pukaj od góry, ważne, żeby robić to w miarę równomiernie, powinno pomóc. To rozszerzenie na rurze jest po to, żeby bieżnia siedziała nieruchomo. Oczywiście cały czas zakładam, że masz amor również po 1 1/8" . EDIT Widzę, że masz normalny rozmiar rury, więc spróbuj zrobić tak, jak opisałem wyżej
przemolinko Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Napisano 21 Stycznia 2012 No niestety patent z rurą nie wypalił. Nachodzi jedynie połowa bieżni druga połowa zostaje przed tym pogrubieniem. Ps: tak oczywiście obie części 1 1/8"
premier2 Napisano 21 Stycznia 2012 Napisano 21 Stycznia 2012 to użyj więcej siły, byle równo szło. Nie ma opcji, żeby nie weszło, chyba, że masz używany amor ze sztukowaną rurą sterową. Ewentualnie zanieś do rowerowego, to Ci zamontują za grosze.
tobo Napisano 21 Stycznia 2012 Napisano 21 Stycznia 2012 Czasami trzeba się naprawdę postarać, żeby bieżnia weszła, użyć dużo siły i dużo młotka.
adamynas Napisano 21 Stycznia 2012 Napisano 21 Stycznia 2012 Amor to zamrażalnika a bieżnię do gotującej się wody
Mod Team Pixon Napisano 21 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 21 Stycznia 2012 Kolega wyżej napisał to w formie żartu
przemolinko Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Napisano 21 Stycznia 2012 Ja montuje widelec a nie amortyzator... więc czemu nie do lodówki
przemolinko Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Napisano 26 Stycznia 2012 Widelec zamontowany. Starłem trochę papierkiem 150 bieżnie i jakoś dało radę (pomysł z rurą od odkurzacza był trafiony). Dzięki za pomoc. PS: Amortyzator jest na sprzedaż pod tym linkiem http://allegro.pl/amortyzator-z-blokada-28-cali-rst-tr-pro-rl-i2080555534.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.