t56 Napisano 15 Stycznia 2012 Napisano 15 Stycznia 2012 Witam, Przestała mi działać blokada dampera, oraz zaczął wydawać dziwne dźwięki, coś jak by skrzypienie, więc postanowiłem go z serwisować, Zachęcony wątkiem [Damper] Scott TC/LC/LCR dziarsko zacząłem go rozbierać, ale nie wiem jak dostać się do blaszek blokujących skok. Rozumiem że one są nad tłokiem, chyba je widzę, czy to ta złota blaszka widoczna przez otwór po śrubce w tłoku? Rusza się gdy ruszam cięgnem blokady. Pozdrawiam Andrzej
Ralson Napisano 16 Stycznia 2012 Napisano 16 Stycznia 2012 Witaj! Nad głównym tłokiem jest nakrętka widac ja na zdjęci. Musisz uchwycić delikatnie tłok i odkręcić ją. Ja owijam go gumą i mocuję w imadło. Ostrożnie z siłą! jak odręcisz wszystkow yyjdzie ci do góry. Jeżeli straciłeś tłumienie to pewnie wylał się olej i usżło powietrze z "trzeciej " komory". Uważaj i rozsądnie planuj każdy krok. To aluminium i łatwo coś uszkodzić. MIłej pracy
t56 Napisano 2 Lutego 2012 Autor Napisano 2 Lutego 2012 Dzięki za informacje, ale nie udało mi się jej odkręcić z rozsądną siłą Na razie złożyłem wszystko do kupy. Zobaczę czy poza blokadą działa wszystko ok. Może przy następnym przeglądzie się uda. Pozdrawiam Andrzej
szczotka Napisano 23 Lutego 2012 Napisano 23 Lutego 2012 I jak chodzi?? ja mam problem z odpowietrzeniem;/ cały czas trochę zostaje i nie mogę go usunąć
t56 Napisano 26 Lutego 2012 Autor Napisano 26 Lutego 2012 I jak chodzi?? ja mam problem z odpowietrzeniem;/ cały czas trochę zostaje i nie mogę go usunąć U mnie całkiem ładnie chodził, tylko po paru dniach coś zaczęło rosnąć ciśnienie w komorze negatywnej, więc go znowu rozkręciłem, i okazało się że w negatywnej jest sporo oleju. Co mnie zmotywowało do odkręcenia dekla w tłoku powietrznym. Godzina kombinowania i dekiel puścił, ale nie wiem jak zdjąć tłok olejowy? A bez tego nie dostanę się do uszczelnień. Chyba że jakoś inaczej można zdjąć korek z cięgna tłoka?
t56 Napisano 27 Lutego 2012 Autor Napisano 27 Lutego 2012 Udało mi się odkręcić tłok, jak na poniższym zdjęciu Ale pozostaje pytanie jak rozkręcić tłok?
szczotka Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 ok chodzi miodzio blokada ok ale jest mały problem;/ na sam koniec wracania do normalnego położenia wydaje mały stukot:( , nie zawsze ale jednak jest;/ macie pomysł co to może być??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.