Skocz do zawartości

[Damper] Scott TC/LC/LCR - cd

t56

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przestała mi działać blokada dampera, oraz zaczął wydawać dziwne dźwięki, coś jak by skrzypienie, więc postanowiłem go z serwisować, Zachęcony wątkiem [Damper] Scott TC/LC/LCR dziarsko zacząłem go rozbierać, ale nie wiem jak dostać się do blaszek blokujących skok.

IMG_0239%252520%252528Small%252529.JPG

Rozumiem że one są nad tłokiem, chyba je widzę, czy to ta złota blaszka widoczna przez otwór po śrubce w tłoku? Rusza się gdy ruszam cięgnem blokady.

IMG_0253%252520%252528Small%252529.JPG

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

Witaj!

Nad głównym tłokiem jest nakrętka widac ja na zdjęci. Musisz uchwycić delikatnie tłok i odkręcić ją. Ja owijam go gumą i mocuję w imadło. Ostrożnie z siłą! jak odręcisz wszystkow yyjdzie ci do góry.

Jeżeli straciłeś tłumienie to pewnie wylał się olej i usżło powietrze z "trzeciej " komory".

Uważaj i rozsądnie planuj każdy krok. To aluminium i łatwo coś uszkodzić.

MIłej pracy

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dzięki za informacje, ale nie udało mi się jej odkręcić z rozsądną siłą :(

Na razie złożyłem wszystko do kupy. Zobaczę czy poza blokadą działa wszystko ok. Może przy następnym przeglądzie się uda.

Pozdrawiam

Andrzej

• 3 tygodnie później...
Napisano

I jak chodzi?? ja mam problem z odpowietrzeniem;/ cały czas trochę zostaje i nie mogę go usunąć

U mnie całkiem ładnie chodził, tylko po paru dniach coś zaczęło rosnąć ciśnienie w komorze negatywnej, więc go znowu rozkręciłem, i okazało się że w negatywnej jest sporo oleju. Co mnie zmotywowało do odkręcenia dekla w tłoku powietrznym. Godzina kombinowania i dekiel puścił, ale nie wiem jak zdjąć tłok olejowy? A bez tego nie dostanę się do uszczelnień. Chyba że jakoś inaczej można zdjąć korek z cięgna tłoka?

SAM_0900.JPG

Napisano

Udało mi się odkręcić tłok, jak na poniższym zdjęciu

SAM_0909.JPG

Ale pozostaje pytanie jak rozkręcić tłok?

• 2 tygodnie później...
Napisano

ok chodzi miodzio blokada ok ale jest mały problem;/ na sam koniec wracania do normalnego położenia wydaje mały stukot:( , nie zawsze ale jednak jest;/ macie pomysł co to może być??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...