krzychu22 Napisano 13 Stycznia 2012 Napisano 13 Stycznia 2012 Mam pewien problem. Nie wiem czy to jest bradzo uciążliwe, ale się okarze. Mianowicie jak jest ruchomy wentyl do pompowania damper, to ma on luz. Chodzi góra dół. Jak bardzo intentensywne go ruszam to czasami nie zawsze ucieknie bardzo mała ilość powietrza. I tutaj moje pytanie jak się uporać z taką usterką? Czy to jest poprostu wkręcone do góry korpusu, jak to jest rozwiązane. Czy miał już ktoś doczynienia z taką usterką. Bardzo bym prosił o szybką odpowiedz. Tutaj zdjęcie wentyla i zaznaczone miejsce nieszczelności.
c1ach Napisano 13 Stycznia 2012 Napisano 13 Stycznia 2012 [damper] Naprawa wentyla w RS Monarch 4.2 - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa Tutaj ktoś miał podobny problem, możesz podpytać Ogólnie z tego co daje się słyszeć na necie, one mają coś właśnie z tymi wentylami (osobiście posiadałem tylko starszy generacją damper RS, więc dokładnie nie pomogę).
tobike Napisano 13 Stycznia 2012 Napisano 13 Stycznia 2012 jeżeli wentyl jest obrotowy to musisz go odkręcić ostrożnie i wymienić oringi na większe (większa średnica) i nasmarować je smarem i skręcić (kiedy poczujesz opór śruby to wystarczy)
krzychu22 Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Napisano 13 Stycznia 2012 Czy jest mozliwość, że jest tam uszkodzony gwint (na korpusie), czy raczej jak już to ta śruba?
tobike Napisano 14 Stycznia 2012 Napisano 14 Stycznia 2012 jeśli masz go od nowości i tam nie zaglądałeś to nie jest uszkodzona, poza tym śruba niczego nie uszczelnia, za to odpowiadają pewnie oringi i można je wymienić na większe i wtedy nie będzie przepuszczać powietrza, przy ponownym skręcaniu trzeba to robić z wyczuciem czujesz opór gwintu = kończysz dokręcanie
netta1987 Napisano 15 Stycznia 2012 Napisano 15 Stycznia 2012 to jest wada fabryczna podobno występuje w sporej części 4,2 jak masz papierki wyślij na gwarancje na 100% uznana bo są świadomi tej wady (wysyłam swego)
krzychu22 Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Napisano 21 Stycznia 2012 Ma ktoś może na sprzedaż cały wentyl do monarchów. Po odkręceniu mojego okazało się że gwint jest obrobiony. Ewentualnie gdzie taką część mogę dokupić.
kejsaj Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 Czy Harfa takie coś sprzedaje to nie wiem... ale wiem, że miałem to samo w swoim i też w Harfie mi na nowy wymienili w górach 3 razy mi powietrze zeszło... myślałem, że mnie rozniesie
krzychu22 Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Napisano 23 Stycznia 2012 Tylko ja nie mam gwarancji. Ale jak to często pada, to powinny sprzedawać i mieć takie. Nikt nie ma na sprzedaż tej części?
kejsaj Napisano 23 Stycznia 2012 Napisano 23 Stycznia 2012 co powinny, a co mają to dwie różne sprawy btw zapytaj Harfy czy nie mają to się dowiesz... jeśli mają to Ci sprzedadzą bez problemu chyba
darek30 Napisano 29 Stycznia 2012 Napisano 29 Stycznia 2012 Witam A czy wykręcone pokrętło gate w Monarch 3.1 da się ponownie wkręcić? Jak to zrobić? Ja beztalencie wykręciłem a za "chiny" wręcić nie mogę. Prosze o radę. Darek
kejsaj Napisano 29 Stycznia 2012 Napisano 29 Stycznia 2012 yyy ale w sensie, że wypadło aż? xD w takim wypadku to nie wiem co zrobić musiałeś przegiąć pałkę lekko mówiąc
darek30 Napisano 29 Stycznia 2012 Napisano 29 Stycznia 2012 Po prostu je kręciłem aż wykręciłem. Teraz żeby wkręcić nie moge włożyć na tyle głęboko żeby gwint załapał. Czy jest jakiś sposób???
kejsaj Napisano 29 Stycznia 2012 Napisano 29 Stycznia 2012 nie mam pojęcia... mi pokrętło zawsze stawiało opór i wykręcić zupełnie się nie dało.
wojaq Napisano 30 Stycznia 2012 Napisano 30 Stycznia 2012 pytalem kiedys w harfie o taki wentyl to zawolali sobie cos kolo 160 zl, z kolei na amazonie caly zestaw naprawczy do monarcha lacznie z tym wentylem oscyluje w granicach 120-140zl.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.