Skocz do zawartości

[Damper]Rock Shox Monarch 4.2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pewien problem. Nie wiem czy to jest bradzo uciążliwe, ale się okarze. Mianowicie jak jest ruchomy wentyl do pompowania damper, to ma on luz. Chodzi góra dół. Jak bardzo intentensywne go ruszam to czasami nie zawsze ucieknie bardzo mała ilość powietrza. I tutaj moje pytanie jak się uporać z taką usterką? Czy to jest poprostu wkręcone do góry korpusu, jak to jest rozwiązane. Czy miał już ktoś doczynienia z taką usterką. Bardzo bym prosił o szybką odpowiedz.

Tutaj zdjęcie wentyla i zaznaczone miejsce nieszczelności.

523detail.jpg

Napisano

jeżeli wentyl jest obrotowy to musisz go odkręcić ostrożnie i wymienić oringi na większe (większa średnica) i nasmarować je smarem i skręcić (kiedy poczujesz opór śruby to wystarczy)

Napisano

jeśli masz go od nowości i tam nie zaglądałeś to nie jest uszkodzona, poza tym śruba niczego nie uszczelnia, za to odpowiadają pewnie oringi i można je wymienić na większe i wtedy nie będzie przepuszczać powietrza, przy ponownym skręcaniu trzeba to robić z wyczuciem czujesz opór gwintu = kończysz dokręcanie

Napisano

to jest wada fabryczna podobno występuje w sporej części 4,2 jak masz papierki wyślij na gwarancje na 100% uznana bo są świadomi tej wady (wysyłam swego)

Napisano

Ma ktoś może na sprzedaż cały wentyl do monarchów. Po odkręceniu mojego okazało się że gwint jest obrobiony. Ewentualnie gdzie taką część mogę dokupić.

Napisano

Czy Harfa takie coś sprzedaje to nie wiem... ale wiem, że miałem to samo w swoim i też w Harfie mi na nowy wymienili :) w górach 3 razy mi powietrze zeszło... myślałem, że mnie rozniesie :)

Napisano

co powinny, a co mają to dwie różne sprawy :P btw zapytaj Harfy czy nie mają to się dowiesz... jeśli mają to Ci sprzedadzą bez problemu chyba :)

Napisano

Witam

A czy wykręcone pokrętło gate w Monarch 3.1 da się ponownie wkręcić? Jak to zrobić? Ja beztalencie wykręciłem a za "chiny" wręcić nie mogę. Prosze o radę.

Darek

Napisano

yyy ale w sensie, że wypadło aż? xD w takim wypadku to nie wiem co zrobić :P musiałeś przegiąć pałkę lekko mówiąc :)

Napisano

Po prostu je kręciłem aż wykręciłem. Teraz żeby wkręcić nie moge włożyć na tyle głęboko żeby gwint załapał. Czy jest jakiś sposób???

Napisano

pytalem kiedys w harfie o taki wentyl to zawolali sobie cos kolo 160 zl, z kolei na amazonie caly zestaw naprawczy do monarcha lacznie z tym wentylem oscyluje w granicach 120-140zl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...