mixchris Napisano 13 Stycznia 2012 Napisano 13 Stycznia 2012 Hej! Dostałem nowy łańcuch Rohloff'a niestety bez opakowani i nie wiem czy jest to model na 8s czy 9s. Na stronie producenta podane są dwie szerokości odróżniające obydwa łańcuchy od siebie (wizualnie są takie same) i tym samym 8s - 7.1mm a 9s - 6.8mm. Więc suwmiarka w łapę i mierzymy... tylko gdzie? Pomiędzy pinami czy na pinach? To moje wyniki: między pinami 6.7mm na pinach 7.1mm no i teraz sam już nie wiem jak go zmierzyć? Druga sprawa, łańcuch wygląda bardzo solidnie i twardo czy nie zjedzie za bardzo mojej kasety XTR'a która i tak już sporo ma za sobą? No i jak by było z kompatybilnością jeżeli jednak okazało by się że jest na 8s a ja mam kasetę na dziewiątkę?
doms Napisano 13 Stycznia 2012 Napisano 13 Stycznia 2012 Łańcuch mierzymy w najszerszym miejscu. U jednego producenta są to piny a u drugiego środek ogniwa. Z twoich pomiarów wychodzi, że masz łańcuch 7,8 rzędowy.
M333 Napisano 14 Stycznia 2012 Napisano 14 Stycznia 2012 Montowanie nowego łańcucha tej klasy do długo używanej kasety to wg mnie słaby pomysł. Po pewnym czasie takie zestawienie zacznie działać, ale z ekonomicznego punktu widzenia to działanie bez sensu (po szczegóły odsyłam do archiwum). Najlepszym rozwiązaniem będzie jeżdżenie na starym łańcuch/łańcuchach aż do momentu aż zacznie przeskakiwać. Druga opcja: założenie nowego łańcucha, ale jakiegoś niższej klasy (dlaczego nie wyższej, również odsyłam do archiwum). Pokaż najlepiej zdjęcie starej kasety, ocenimy czy warto szukać do niej nowego łańcucha.
mixchris Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Napisano 14 Stycznia 2012 Teraz używam łańcucha PC-99 i jest to już czwarty łańcuch na tej kasecie i na razie nie myślę go zmieniać bo jeszcze sporo życia przed nim. Kasetę już kilka razy szlifowałem i usuwałem zadziory więc każdy nowy łańcuch łatwo i szybko się z nią zgrywa. Moje pytanie jest czysto teoretyczne i tym samym zastanawiam się jak jest z twardością łańcucha Rohloff czy nie jest za twardy na kasetę XTR'a. Wiele dobrego słyszałem o tych łańcuchach, nigdy jednak nie miałem okazji go przetestować. Wydaje mi się jednak że lepiej stosować miększe łańcuchy jak HG93 czy PC-99 do mojej kasety.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.