Victuss Napisano 10 Stycznia 2012 Napisano 10 Stycznia 2012 Witam Kupiłem krossa A6 w sklepie internetowym. Dziś przyszedł z krzywymi kołami i niewyregulowanymi przerzutkami i mam problem bo już chyba z 3h próbuję ustawić przednią przerzutkę i ciągle coś zaczepia. Od razu mówię że czytałem parę poradników i wiem jak to się robi, w starym rowerze nawet shimano sis które były jak z plasteliny udało mi się ustawić żeby nie zaczepiały. Tu mam shimano deore i za nic nie chce to działać. Zaczepia przy skrajnych położeniach przerzutek, jeśli np ustawię 2 małe zębatki( wiem że tak się nie jeździ ale mimo wszystko chyba łańcuch nie powinien zaczepiać?) Jaka może być przyczyna?
paweloko Napisano 10 Stycznia 2012 Napisano 10 Stycznia 2012 Jeśli jest za duży skos łańcucha to zawsze będzie obcierać.
Grzegonz Napisano 10 Stycznia 2012 Napisano 10 Stycznia 2012 Może jest zamontowany suport z za krótką osią.
Victuss Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Napisano 10 Stycznia 2012 Paweł, czyli prawidłowo ustawiona przerzutka ma ocierać? Grzegonz, raczej nie bo kross by takiego błedu nie zrobił w seryjnym rowerze. Chyba że sprzedawca podmienił, nie wiem jak to rozpoznać czy jest wsadzony oryginał. edit: podniosłem przerzutkę tak że prowadnica jest jakiś 1cm nad dużą zębatką i prawie zaczęło działać działa. Zaczepia trochę w 2 pozycjach. W każdym poradniku pisze że odległość musi być 1-3 mm, ale za nic nie da się tego tak ustawić.
paweloko Napisano 11 Stycznia 2012 Napisano 11 Stycznia 2012 Zawsze ociera, czy tylko na konkretnym przełożeniu.?
Victuss Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Napisano 11 Stycznia 2012 Tylko kiedy łańcuch się krzyżuje (jak ustawię np 2 duże zębatki albo 2 małe)
kadargo Napisano 11 Stycznia 2012 Napisano 11 Stycznia 2012 Czyli jest ok bo na takim przekosie i tak się nie jeździ.
Victuss Napisano 12 Stycznia 2012 Autor Napisano 12 Stycznia 2012 No niby się nie jeździ, ale czasem nawet przypadkiem się za wysoko wrzuci bieg i będzie chrzęściło jak w makrokeszu. Sama świadomość niedokładności mnie denerwuje
tobike Napisano 12 Stycznia 2012 Napisano 12 Stycznia 2012 przynajmniej będzie ci sygnalizować że jedziesz na złym przełożeniu
kadargo Napisano 12 Stycznia 2012 Napisano 12 Stycznia 2012 Jak nie masz mikroindeksacji to tak jest i nic z tym nie zrobisz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.