Skocz do zawartości

[Przerzutka przód] nie mogę wyregulować

Victuss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem krossa A6 w sklepie internetowym. Dziś przyszedł z krzywymi kołami i niewyregulowanymi przerzutkami i mam problem bo już chyba z 3h próbuję ustawić przednią przerzutkę i ciągle coś zaczepia. Od razu mówię że czytałem parę poradników i wiem jak to się robi, w starym rowerze nawet shimano sis które były jak z plasteliny udało mi się ustawić żeby nie zaczepiały. Tu mam shimano deore i za nic nie chce to działać. Zaczepia przy skrajnych położeniach przerzutek, jeśli np ustawię 2 małe zębatki( wiem że tak się nie jeździ ale mimo wszystko chyba łańcuch nie powinien zaczepiać?)

Jaka może być przyczyna?

Napisano

Paweł, czyli prawidłowo ustawiona przerzutka ma ocierać?

Grzegonz, raczej nie bo kross by takiego błedu nie zrobił w seryjnym rowerze. Chyba że sprzedawca podmienił, nie wiem jak to rozpoznać czy jest wsadzony oryginał.

edit:

podniosłem przerzutkę tak że prowadnica jest jakiś 1cm nad dużą zębatką i prawie zaczęło działać działa. Zaczepia trochę w 2 pozycjach. W każdym poradniku pisze że odległość musi być 1-3 mm, ale za nic nie da się tego tak ustawić.

Napisano

No niby się nie jeździ, ale czasem nawet przypadkiem się za wysoko wrzuci bieg i będzie chrzęściło jak w makrokeszu. Sama świadomość niedokładności mnie denerwuje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...