Skocz do zawartości

[korba] Kompatybilność XT 2012 z 9rz.

Kamill

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

od razu mówię, że przeczytałem wszystkie tematy na forum jakie tylko znalazłem o nowej korbie XT. Chodzi mi o jej kompatybilność z napędem 9-rzędowym, a zdania są podzielone:

- jedna strona mówi, że będzie śmigać bo to tylko zabieg marketingowy Shimano,

- druga strona twierdzi, że absolutnie nie będzie działać dobrze.

Kto ma rację?

Wyczytałem na forum, że rozstaw blatów jest inny (różni się o 2-3mm), co było nawet poparte zdjęciem, więc to jest pewne. Pytanie tylko czy to rzeczywiście ma aż taki wpływ na precyzję zmiany biegów?

Podobno są też inne wcięcia na łańcuch jednokierunkowy, ale podobno też owy łańcuch świetnie działa z kasetą 9rz. (bo dlaczego miałby źle działać?).

Fajnie by było gdyby wypowiedział się ktoś, kto rzeczywiście jeździ na nowej korbie (FC-M780) i ma kasetę 9rz.

Uprzedzam też tych, którzy będą pytali dlaczego więc nie kupię starej korby dedykowanej do napędów 9rz.: prędzej czy później będę zmuszony albo przejść na 10rz. albo kupować sprzęt niższych grup - wybieram pierwszą opcję, dlatego też chcę kupić korbę od razu pod Dyna-Sys. Drugorzędny powód: czarny kolor :D

Skończy się pewnie na tym, że zaryzykuję i kupię nową korbę (tu rodzi się też pytanie czy warto brać łańcuch jednokierunkowy?) i jeśli rzeczywiście będzie źle działać to po prostu przyspieszę przejście na 10rz., trudno. Ale dobrze by było gdyby ta wątpliwość została raz na zawsze rozwiana.

Sprawa chyba rozwiązana, właśnie natknąłem się na niemieckie forum, gdzie ktoś kupił nową korbę do 9rz. XT i nawet wrzucił zdjęcie.

Napisano

Ja Ci powiem tak kup korbę nową 780 do tego np łańcuch campy C10 oba elementy ze sobą współgrają, a łańcuch campy 10rzędowy będzie współgrał z kasetą 9 bez problemu i problem masz rozwiązany. Z 10 rzędowym łańcuchem jeździłem na 9rzedowej korbie i kasecie i to działało bez zarzutu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...