Skocz do zawartości

[napęd] kółeczko przerzutki SLX

mateusz7991zajt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zamiar kupić do mojej przerzutki SLX nowe kółeczka, ponieważ orginalne sie starły.

Czy warto inwestować w drogie aluminiowe kółeczna na łożyskach maszynowych, czy może lepiej kupić zwykłe plaskikowe?

Napisano

Też niedawno miałem podobny dylemat, i z tego co się pytałem większość osób proponuje oryginalne kółeczka shimano, dlaczego? ponieważ te kółka mają specjalnie zrobiony luz który ponoć jest niezbędny do dobrego działania przerzutki. Choć i tak niektórzy jeżdżą na maszynowych (sztywnych) kółeczkach i sobie bardziej chwalą to rozwiązanie, więc jak zwykle ile ludzi tyle teorii.

Napisano

Potwierdzam to co powiedział asp891 górne kółeczko przerzutki musi mieć luz dla płynniejszej zmiany biegów np. przerzutka XT M770 górne kółeczko ma na ślizgach z luzem a dolne na łożyskach maszynowych (uszczelnianych). Kiedyś używałem aluminiowych kółeczek KCNC wyglądały śliczne rower czerwony kółeczka też i tak do pierwszego błocka ;) minusy jakie zauważyłem to minimalnie gorsza praca przerzutki i głośna praca napędu. Aluminiowe kółeczka + stalowy łańcuch mogą nieźle nahałasować nawet przy niezłym smarowaniu.

Napisano

A więc chyba jednak zostane przy orginalnych :thumbsup: Mam jeszcze jedno pytanie, w moim rowerku nie moge dobrze ustawić przrzutki SLX to znaczy albo nie zrzuca dobrze albo nie wrzuca. Jest tam kaseta 9-cio biegowa Shimano coś z grupy alivio. Jaka może być tego przyczyna?

Napisano

Proponuje zostać przy normalnych plastikach. Aluminiowe z kolorami fajnie wyglądają - nic więcej. Praca napędu jest głośniejsza (to metal i to metal) a dodatkowo cały syf widać jak na dłoni.

Napisano

Przyczyn może być kilka:

stare zużyte pancerze (linka nie przesuwa się płynnie w pancerzu),

starte kółeczka na pewno też robią swoje i pogarszają znacznie pracę przerzutki

i ostatnia przyczyna jak przychodzi mi do głowy to zużyta sprężyna lub usyfiona przerzutka

albo po prostu nie umiesz prawidłowo jej ustawić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...