Kovu Napisano 3 Stycznia 2012 Napisano 3 Stycznia 2012 Zastanawiam się nad złożeniem roweru na ramie Accent Shannon, jednak napotkałem problem: Rama z tego co mi wiadomo jest przystosowana do widelców amortyzowanych. Jednak, z przyczyn wagowo-eksploatacyjno-ekonomicznych, chciałbym zastosować widelec sztywny. Czy konieczne jest dokładanie jakichś podkładek tudzież inne kombinacje (jak powiedział mi sprzedawca w sklepie rowerowym)? A może istnieją widelce sztywne które można wstawić zamiast amortyzowanego bez specjalnych kombinacji (a jednocześnie nie są przesadnie ciężkie)?
Juraleona Napisano 3 Stycznia 2012 Napisano 3 Stycznia 2012 Nie będziesz miał problemów z zamontowaniem sztywnego widła w ramie, jedyne co może ci się nie spodobać to wysokość widelca sztywnego, przez którą możesz być bardziej pochylony do przodu. To że rama jest przystosowana do widelców amortyzowanych znaczy że może obsłużyć amortyzowane i sztywne, nie słyszałem jeszcze o ramie która nie byłaby kompatybilna ze sztywnym widłem
Mr. Dry Napisano 3 Stycznia 2012 Napisano 3 Stycznia 2012 IVANVII jeździ na takim sprzęcie. http://www.jura51.republika.pl/ - to jego strona a tak wygląda jego rumak
Kovu Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Napisano 3 Stycznia 2012 Właśnie o to chodzi, czy geometria nie będzie zbyt "skopana". Czy np. rower nie będzie obciążony skłonnością do shimmy. Czyli gość w sklepie nie ma racji i mogę bez obaw montować sztywniaka bez żadnej magicznej podkładki? Bardzo mnie to cieszy
Juraleona Napisano 15 Stycznia 2012 Napisano 15 Stycznia 2012 O geometrii niestety nic nie mogę ci powiedzieć - nie mam pojęcia jak będzie to wyglądać, weź miarke i pomierz wysokość swojego obecnego widelca, potem dodaj/odejmij różnicę pomiędzy nowym a starym i zobacz o ile skróci/wydłuży się przód roweru, powinno dać Ci to jako takie rozeznanie...
oleczek1988 Napisano 16 Stycznia 2012 Napisano 16 Stycznia 2012 jeśli mogę dodać coś od siebie to ja mam rower Kross Hexagon V3 wiem że MTB ale w nim miałem zamontowany fabrycznie amortyzator ZOOM=złom który tylko przeszkadzał i szkoda gadać. Postanowiłem więc zmienić na sztywniaka z dolnej półki który zakupiłem na stronie "dobresklepyrowery.p"l Jeśli chodzi o geometrię to rower poszedł lekko w dół ale i na to się znalazła rada. Dałem mostek o bardziej ostrym kącie do tego wspomogłem się podkładkami i jak ręką odjął Dodatkowo masa roweru spadłą około 1Kg zawsze to coś tu masz zdjęcie:
Kovu Napisano 18 Stycznia 2012 Autor Napisano 18 Stycznia 2012 Dobrze, że się da. Ale nie będę tego stosował w ramie Shannon, bo kupiłem cały rower (Lazaro Senatore V4) - jak zajeżdżę ten fabryczny amortyzator (Suntour CR8V, bez blokady), to dopiero wtedy wymienię na sztywniaka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.