Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana korby, kasety, przerzutki i łańcucha - Author Classic / 9letni / po 40tys km

malanski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od ok. 9 lat jeżdżę na rowerze Author Classic – jest typowy rower trekkingowy na osprzęcie Shimano/Suntour. Wyliczyłem, że łącznie przejechałem na nim ok. 40tys kilometrów.

Przez cały okres użytkowania regularnie sprawdzałem czy wszystko działa jak należy. Wymieniałem linki, pancerzyki, łańcuch, pedały i inne rzeczy, które z czasem się zużywały.

Co do układu napędowego, to przyjąłem strategię, że będę kupował tanie łańcuchy, które może i szybciej się zużyją, ale za to będą mniej ścierać zęby na korbie i na kasecie (miękki metal vs. twardszy metal kasety). Takie podejście się nieźle sprawdziło. Aktualnie jeżdżę na trzeciej kasecie, co oznacza, że jedna wytrzymywała ok. 13tys kilometrów (a zawsze kupowałem najtańszą kasetę Shimano za ok. 50zł). Przez cały ten czas ani razu nie wymieniłem korby – mimo, że jest to tani Suntour.

Nadeszła jednak w końcu ta chwila, kiedy dłużej już się na tym nie da jeździć. Przerzutka (Acera) ma spore luzy, obecna kaseta też już wymaga wymiany, zęby na korbie mają kształt płetwy rekina, a łańcuch się rozciągnął mocno poza normę. Aha – zapomniałem wcześniej dodać, że wkład suportowy też nigdy nie był wymieniany (ciągle chodzi gładko! ma minimalne luzy). Gdybym się uparł, to mógłbym się ponownie ograniczyć do wymiany jedynie łańcucha i kasety, ale jak już wcześniej wspomniałem nastał chyba dobry moment, aby wymienić cały układ napędowy (na rowerze jeżdżę przez cały rok, więc warto w końcu poprawić komfort jazdy). Dodatkowo wyregulowanie przerzutki staje się coraz trudniejsze,a cały napęd nie chodzi tak cicho jak dawniej.

Zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze odpowiednich części. Budżet jest nieduży. Nie mam dokładnie ustalonej kwoty, ale im mniej wydam tym lepiej. Zakładam, że nowy zestaw będę chciał eksploatować równie intensywnie, co obecny. Wiem, że sporo osób mi powie, iż na tanich częściach nie da się tyle przejechać, ale jak widać ja dałem radę :) Może po prostu jestem mniej wymagający od innych. A może to zasługa częstego serwisowania, czyszczenia łańcucha z piachu i porządnego smarowania.

Z tego, co znalazłem na allegro złożyłem taki zestaw:

Korba:

KORBA SHIMANO FC-M131 MTB 48/38/28 170mm M131 (1978741160) - Aukcje internetowe Allegro

Tania, bardzo podstawowa, ale podejrzewam, że nie jest gorsza od mojej aktualnej korby Suntour. Uwaga – zależy mi na tym, aby największe koło miało 48zębów (aktualnie tak mam i przez większość czasu jeżdżę na przełożeniach 3-6 i 3-7)

Kaseta:

KASETA SHIMANO HG51 8rz 11-32 ALIVIO NOWA 299g (2021067667) - Aukcje internetowe Allegro

lub

KASETA SHIMANO HG31 8rz 11-32 ACERA NAJNOWSZA 315g (2027811949) - Aukcje internetowe Allegro

Różnica w cenie to tylko kilka złotych, więc chyba warto dołożyć do HG51

Przerzutka:

SHIMANO ALTUS RD M310 PRZERZUTKA TYŁ Kolor SREBRNY (2025645379) - Aukcje internetowe Allegro

Shimano Altus lub Acera. Aktualnie mam Acera, która wizualnie wygląda dokładnie tak samo jak Altus na powyższej aukcji

Wkład suportowy:

Mam w domu kilka nieużywanych (na kwadrat), więc tej części nie musze kupować

Lańcuch:

ŁAŃCUCH ŁAŃCUCHY SHIMANO HG-40 HG40 6/7/8 114 BOX (1985168957) - Aukcje internetowe Allegro

Shimano HG40. A może jakiś inny? Czy przerzutka i kaseta Shimano powinny najlepiej współpracować z łańcuchem tej samej firmy?

Można też poszukać aukcji zestaw Kaseta+Lańcuch, wtedy jest możliwość zaoszczędzenia kilku złotych, np.

Zestaw Shimano kaseta HG-31,11-32T + łańcuch HG-40 (1987300347) - Aukcje internetowe Allegro

Razem (bez przesyłki) wychodzi ok. 186zł.

Proszę o wasze opinie. Jeżeli na którymś z elementów mógłbym jeszcze oszczędzić, to proszę dać znać. A może przy niektórych częściach warto trochę dopłacić i mieć coś wyraźnie lepszego? Pytanie tylko czy np. dwa razy większa kwota pozwoli kupić część, która wytrzyma dwa razy dłużej? Wg mnie rzadko tak bywa. Pieniążki musze oszczędzać, bo moje inne hobby (w tym głównie fotografia) także wymagają środków finansowych.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Napisano

Ech, jakoś tak bywa na forach, że jedne tematy żyją, a inne nie :) Mój widocznie ma pecha, a może po prostu za bardzo się rozpisałem.

Pomyślałem też, że może nikt mnie nie bierze na serio - że niby 40tys na jednej korbie i jednym supporcie to przesada :) Jeżeli o to chodzi, to zapewniam, że to prawa - oczywiście wszystko zaczęło coraz gorzej i głośniej chodzić, ale dla mnie było to do zniesienia.

Kolega zasugerował, że może jeszcze chodzić o to, ze wszystkie linki jakie podałem prowadzą do jednego sprzedawcy - to oczywiście przypadek! Nie chodzi o żadną reklamę.

Pozwolę sobie podbić temat, gdyż napęd zaczyna coraz gorzej chodzić, a ja ciągle nie mogę się zdecydować na odpowiednie części.

Dziś zrobiłem kilka zdjęć aktualnie zamontowanym podzespołom. Może pomogą one w doborze odpowiednich części. Prawda, że korba się nadaje już tylko do wyrzucenia?

Jak już wspomniałem wcześniej budżet jest ograniczony. Doradźcie proszę tak, abym jak najrozsądniej wydał każdą złotówkę. Jeżeli warto dopłacić do jakiejś części, to oczywiście rozważę taką opcję. Rower to mój codzienny i całoroczny środek transportu.

TAK - jest mi wstyd, ze układ napędowy jest brudny, ale ponieważ od jakiegoś czasu przymierzam się do wymiany, to szkoda mi czasu i środków na dalsza konserwację/czyszczenie :)

img0011gx.jpg

img0012er.jpg

img0025gv.jpg

img0019uk.jpg

img0037wk.jpg

• Mod Team
Napisano

Panie majster, na korbie suntoura 40 kkm, chyle czoło ;) I teraz tak:

- Kaseta jak najbardziej HG51, najlepsa stosunek cena-jakość

- przerzutka altusa sobie odpuść ale zastanów sie może na używką: http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shimano-deore-lx-rd-m581-i2033707390.html albo nową taką jak miałeś http://allegro.pl/okazja-przerzutka-tyl-shimano-acera-i2011712447.html

- korba, daj sobie spokoj, szarpnij sie dorzuć 40zł i kup alivio.

- łancuchy, skoro masz doświadczenie ktoro mowi ci ze jazda na najtańszych sie sprawdza to rob tak dalej, widac ze żywotność układu jest ok.

To by było chyba na tyle poki co.

P.S. Masz za długi łańcuch :P

Napisano

Dzięki za pomoc :)

Czyli kaseta HG51 - to już pewne

Co do korby - masz na myśli taką: http://allegro.pl/korba-shimano-alivio-fc-m411-48-38-28-ramiona-175-i2013343585.html ?

Jeszcze sprawa łańcucha - najtańsze jakie kupowałem kosztowały ok. 20-25zł (KMC lub inny). Widzę, że mniej więcej w podobnej cenie można mieć podstawowy shimano - zapewne nie jest o wiele lepszy, ale może za to zapewni bardziej precyzyjne działanie układu? Jazdę na najtańszych łańcuchach polecił mi kiedyś znajomy. Rożnie można na to patrzeć. Miękki łańcuch będzie wolniej zżerał żeby, ale za to się szybciej rozciągnie (a czy to przypadkiem nie rozciągnięty łańcuch powoduje największe ubytki w zębatkach?). Twardy łańcuch nie rozciągnie się tak szybko, ale będzie za to szlifował resztę podzespołów.

Jak ocenić czy długość łańcucha jest odpowiednia? Przez cały czas jeździłem na takiej długości :)

Napisano

Dziękuję za porady. Dziś założyłem nowe części - kaseta HG51, korba Alivio, przerzutka Acera. Biegi wchodzą bardzo ładnie zarówno z przodu jak i z tyłu - nie było żadnych problemów z regulacją. Jedynie co mnie martwi, to takie delikatne terkotanie gdy łańcuch chodzi po korbie - nie jest to denerwujacy dźwięk, ale zastanawiam się, czy tak powinno być. Czy nowy napęd potrzebuje trochę czasu, aby się odpowiednio dopasować? Na pewno nie jest to sprawa źle wyregulowanej przerzutki. Dodam, że jeszcze nie jeździłem na rowerze po tej wymianie - póki co sprawdzałem poprawność działania tylko na stojaku serwisowym. Może pod obciążeniem to się zmieni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...