Skocz do zawartości

[rower] dwa rowery do 4000 tys ? jakie ?

LIPSKY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Proszę o poradę zakupu dwóch rowerków -dla mnie i zony.(180cm 85kg oraz 168cm 55kg)

Jestem w temacie całkowicie zielony, na rowery przeznaczone 4.tys i ani grosza więcej. W moim mieście proponują mi 2x giant talon 3 2012 lub giant i nieco droższy felt (niewiem jaki model) oczywiście z rabatem dlatego się mieszcze.

Rowery przeznaczony będą tylko i wyłącznie na co tygodniowe wypady w górskie szlaki ,lasy -żadnych dróg i miast.Raczej nie tylko rekreacja.

Warto interesować się tym/mi modelami czy może kupić coś przez internet jeśli tak to co ?

Dostępne są jeszcze jakieś authory w podobnej cenie ale sprzedawca mówi ze gorszy osprzęt.

Z góry bardzo dziękuje za odp. i pozdrawiam

Napisano

Przepraszam jesli tematów było dużo i ich nie przeczytałem do końca ale poprostu się nieznam i zaczynam przygodę z rowerami na poważniej.

Dlatego prosze osoby obeznane w temacie o poradę.

Sprzedawca jak sprzedawca może kompetentny ale wciskać będzie swoje a ja to łykne bo obiecuje gwiazdki.

Wy jesteście obiektywni i bezstronni więdz wasza opinia jest dlamnie cenniejsza - podacie konkretne modele ja prawdopodobnie je kupie.

Napisano

Nie dawny temat np. ten

Tylko że temat o rowerach na asfalt i o 500zł tańszych.(rabat zawsze jakiś dostane więdz mogę przekroczyć 2tys)

Czy wspomniana w temacie Merida Matts TFS CHAMPION-D będzie lepsza od talon 3 2012?

Napisano

Tylko że temat o rowerach na asfalt i o 500zł tańszych.(rabat zawsze jakiś dostane więdz mogę przekroczyć 2tys)

Czy wspomniana w temacie Merida Matts TFS CHAMPION-D będzie lepsza od talon 3 2012?

Tamten temat jest o MTB. Osobieście polecem za fajny stosunek ceny do jakości rowery UNIBIKE np. taki FLITE

Sam mam uni tyle że evolution bez tarczówek i jest ok.

Napisano

Sprzedawców to rzeczywiście nie warto słuchać, byłem w sklepie 3 razy i za każdym razem mówił coś innego.

Kross lvl a6 są całkiem ok, albo tak jak kolega wyżej proponuje unibike dobry stosunek cena/jakość.

Napisano

Rozumiem że chodzi o dwa rowery za cenę 4 tysięcy w sumie?

Nie wiem czym jest dla Ciebie "rekreacja" a czym "wyczyn" - jeśli to określisz to wtedy będzie można Ci powiedzieć czy te rowery i wydanie 4 tysięcy zł to dobry pomysł czy musisz ewentualnie dozbierać, jak dużo - bo jeśli okaże sięże twoje potrzeby są dużo większe niż możliwości rowerów za tą cenę to będziesz po prostu rozczarowany źle wydanymi pieniędzmi.

Napisano

Rozumiem że  chodzi o dwa rowery za cenę 4 tysięcy w sumie?

Nie wiem czym jest dla Ciebie "rekreacja" a czym "wyczyn" - jeśli to określisz to wtedy będzie można Ci powiedzieć czy te rowery i wydanie 4 tysięcy zł to dobry pomysł czy musisz ewentualnie dozbierać, jak dużo - bo jeśli okaże sięże twoje potrzeby są dużo większe niż możliwości rowerów za tą cenę to będziesz po prostu rozczarowany źle wydanymi pieniędzmi.

Rowery będą używane tylko w lasach i szlakach (rowerowych i pieszych).Nie boję się blota i wody i to dla mnie jest rekreacja :-) ale rowery nie będą katowane (wyjazdy weekendowe)jak w wyczynie.Wyczynowo,sportowo,zawodniczo prawdopodobnie nie bedziemy jeździć (może kiedyś w wyższych kat.wiekowych :-))W moim mieście mam do wyboru gianta meride i felta. Zależy mi na tym ponieważ na miejscu miałbym darmowy serwis i spokój a przez internet nie bardzo.Na każdy rower (tylko dostępne w sklepie) miałbym minimalny upust 10%(giant) 15%(merida) 25%(felt).Nie ukrywam że Talon 3 podoba mi się wizualnie dlatego o nim gadam ale jeśli to lipa to go odpuszcze(chyba że dostane jeszcze niższy upust wtedy argumenty idą z wiatrem)Tak chodzi o 2 rowery do 4 tys.Pozdrawiam

Napisano

Ja bym nie patrzył na serwis tak bardzo. Czy to będzie Giant czy jakiś inny rower przeserwisują Ci go tak czy inaczej bez problemów wszędzie. Przymierzcie się z Żoną do tych rowerów które macie na miejscu czy są dla Was wygodne i komfortowe. Talon myślę że spokojnie Wam wystarczy, choc ja bym wybrał jednak to co Kolega wyżej radził czyli Unibike Flite. Bije osprzętem na głowę Talona.

Napisano

Czy rama unibike jest lepsza od gianta? I co z gwarancją na unibike bo wyczytałem że trzeba dodatkowy płatny serwis robic? (u siebie nie dostane unibike mysze wysyłkowo, lub jechac ze 100 km)

Czy rowery felta typu q620,700 nie beda dla mnie alternatywą.

Napisano

W tym momencie ramy większości rowerów są na porównywalnym poziomie. Co do dodatkowego płatnego serwisu to nie mam pojęcia na ten temat nic. Ten Felt też spoko choć Flite ciągle go osprzętem przewyższa na starcie. Oczywiście z czasem można wymieniać częsci w ślad za zuzyciem więc nie jest to aż tak ważne. Najważniejsza za to rzecz to komfort czyli dobranie odpowiedniej dla siebie ramy co oznacza że trzeba się koniecznie przymierzyć przed zakupem a jeszcze lepiej jak się da przejechać trochę więcej niz 2 minuty po placu przed sklepem.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Kupiłem talona 3 i Revel 3(żona się uparła że kce i basta)rowerki bardzo fajne ale jest mały problem z talonem. Strasznie słabo to hamuje! Porównując mojego starego authora na v-kach i nawet żony revel na v-kach jest słabo. Tylny hamujec jest ok.ale przedni tragedia v-ki przytym to siekiera. Mogą one być fabrycznie zapowietrzone ? Jakoś się je reguluje (nie miałem wcześniej tarcz) Są to AVID Elixir 1 jakaś instrukcja jest do tego. Nie chce z pyskiem lecieć do sklepu bo niewiem czy tak ma być.

Napisano

Kupiłem talona 3 i Revel 3(żona się uparła że kce i basta)rowerki bardzo fajne ale jest mały problem z talonem. Strasznie słabo to hamuje! Porównując mojego starego authora na v-kach i nawet żony revel na v-kach jest słabo. Tylny hamujec jest ok.ale przedni tragedia v-ki przytym to siekiera. Mogą one być fabrycznie zapowietrzone ? Jakoś się je reguluje (nie miałem wcześniej tarcz) Są to AVID Elixir 1 jakaś instrukcja jest do tego. Nie chce z pyskiem lecieć do sklepu bo niewiem czy tak ma być.

możesz dac jakiś link jak one wygladają bo nie moge ich znaleźć jak je wsadzisz to ci powiem co z nimi może być nie tak

nie mogą być zapowietrzone ,hamulców tarczowych się nie reguluje a gdyby były zapowietrzone nie wsadzili by koła bo hamulce bez tarcz nie odbiją i właśnie wtedy są zapowietrzone nie wiem kupiłes nowe rowery dlatego najlepiej nic z nim nie rób idź do sklepu powiedz żeby ci na tozobaczyli
Napisano

A czy one są już dotarte? Bo jeśli nie (a biorąc pod uwagę aurę to nie sądzę że są) to będą na początku słabo hamować. Nawińcie na nich chociaż 50-100km i zobaczcie wtedy czy dalej źle hamują.

Napisano

Rower kupiłem 5 dni temu (przejechałem tylko z 5 km.(zimnoooooo)

To są takie hamulce: http://www.sram.com/avid/products/elixir-1-hydraulic-disc-brake

Dotarte raczej nie są ale lewa klamka dochodzi prawie gripa stąd przypuszczenia że zapowietrzone.

Jak się puści luzem koło (przednie i tylne) to delikatnie i minimalnie ale równo obciera klocek o tarczę.( tak ma być? na dotarciu)

Jutro może pojadę jednak do sklepu, tylko żeby mi nie wciskał że niby coś ja zepsułem.

Pozdrawiam i dziękuje za dotychczasowe odp.

Napisano

Wg mnie lepiej byś zrobił kupując przez internet. Ten talon jest całkiem niezły, ale revel 3 już nie bardzo. Lepiej by było kupić 2 krossy level a6 za 1900zl i byś miał całkiem niezłe rowery za tą samą cenę. Jedyny plus jaki tu masz to serwis. No i jeszcze całkiem nieźle wychodza wizualnie te gianty.

Co do hamulców to powinny zacząć lepiej hamować jak trochę je dotrzesz

Napisano

Takie rady że lepiej było zrobic to czy tamto ty było dawać wczesniej a nie teraz.

Hamulce obcierają bo są niewyregulowane. Trzeba by poluzować zaciski, zacisnąć klamkę hamulca i trzymając ją dokręcić zaciski hamulca. To po pierwsze. Po drugie muszą się dotrzeć zanim zanim zaczną hamować z pełną swoja siłą. Więc nic sie nie martw. Wszystko z nimi będzie dobrze.

Napisano
Lepiej by było kupić 2 krossy level a6 za 1900zl

Za rowery dałem 3300 wiedz dobrze kupiłem. Później zajmę się modernizacja obu a geometria odpowiada nam także myślę że będzie dobrze.

Wszystko z nimi będzie dobrze.

Mam taką nadzieję

Podjadę jednak jak nie jutro to w tygodniu do sklepu i zobaczę co i jak.

Napisano

Byłem z rowerem w sklepie.

Peterp079 miałeś rację - wyregulowali i jest lepiej- nic nie obciera.

Mam nadzieję że jak się dotrą i będzie cieplej to będą jeszcze mocniejsze.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Juz w kolejnym temacie ni w pi...e ni w oko wrzucasz zdjecia jakichs rowerow. Rozumiem ze sie reklamujesz jak hanldarz w ten sposób. Ja bym Cię zbanował za takie coś gdybym był moderatorem lub adminem...

rozumiem Twoje dobre intencje, ale bardzo proszę o używanie w takich sytuacjach przycisku raportuj(zgłoś)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...