macieklis Napisano 28 Grudnia 2011 Napisano 28 Grudnia 2011 Witam, mam unibike fusion z 2010roku i chciałem trochę zmień tylną przerzutkę to tak na początek na co lepszego. Co byście poradzili? Oryginalnie mam shimano alivio m410 przy okazji czy muszę wymieniać manetki przy zmianie tylnej przerzutki? Jeżeli chodzi o budżet to z manetkami mogę przeznaczyć 200 - 300 zł.
piotrek431 Napisano 28 Grudnia 2011 Napisano 28 Grudnia 2011 Manetek zmieniać nie musisz, chyba że zmieniasz tylną przerzutkę na srama. 300 zł masz tylko na tylną zmieniarkę.? Jeżeli tak to kup shimano SLX albo XT bardzo fajnie zmieniają biegi.
Moloch89 Napisano 28 Grudnia 2011 Napisano 28 Grudnia 2011 Lepiej trochę dozbieraj i przerzutkę wymień na 9rz razem przy wymianie kasety i łańcucha. około 400zł
macieklis Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Napisano 28 Grudnia 2011 Czy taki zestaw byłby dobry? Z tego co kolega Piotrek431 podpowiedział ze względów finansowych wybrałbym SLX'a i teraz to co podpowiada Moloch89 do zestawu czyli kaseta i łańcuch: PRZERZUTKA TYLNA SLX RD-M663 2011 SHIMANO KASETA SLX CS-HG80 SHIMANO Łańcuch DEORE XT CN-HG93 SHIMANO i faktycznie będzie około 400zł... ale myślę, że będzie to kwota do uzbierania
doms Napisano 28 Grudnia 2011 Napisano 28 Grudnia 2011 W tym przypadku jednak musisz zmienić manetki - kolejne 150-200zł (teraz masz 8 przełożeń a zestaw podajesz na 9)
macieklis Napisano 29 Grudnia 2011 Autor Napisano 29 Grudnia 2011 Tak właśnie później myślałem, a czy to muszą być jakieś specjalne czy po prostu takie które obsługują 9 przełożeń? Bo tak sobie myślę, że może zrobić raz a dobrze niż bawić się pojedyńczo w części.
doms Napisano 29 Grudnia 2011 Napisano 29 Grudnia 2011 W tej chwili za 80 zł kupisz na allegro nowe deore zdemontowane z nowego roweru. Moim zdaniem takie wystarczą na parę lat.
adii22 Napisano 29 Grudnia 2011 Napisano 29 Grudnia 2011 Widzę, że ma to być finansowe rozwiązanie... No to patrz: x Przerzutka tył: Shimano SLX lub Sram X5 x Manetki : Shimano Deore lub Sram X5 (jak wybierzesz SRAM na zmieniarke tylna) x Kaseta : Shimano Deore (ciężka, ale trwała i tania, SRAM w razie czego też obleci na niej, bez zająknięcia) x Łańcuch : Shimano Deore (jak wyżej) Sram odrobinkę droższy, ale ludziom się podoba jego twarda praca PS. Ten zestaw co podałeś (ten z SLX w Cyklotourze) nie będzie dobrze działać, weź starego SLXa nie najnowszego, ten co podałeś jest pod 10b
macieklis Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Napisano 30 Grudnia 2011 Widzę, że ma to być finansowe rozwiązanie... No to patrz: x Przerzutka tył: Shimano SLX lub Sram X5 x Manetki : Shimano Deore lub Sram X5 (jak wybierzesz SRAM na zmieniarke tylna) x Kaseta : Shimano Deore (ciężka, ale trwała i tania, SRAM w razie czego też obleci na niej, bez zająknięcia) x Łańcuch : Shimano Deore (jak wyżej) Sram odrobinkę droższy, ale ludziom się podoba jego twarda praca PS. Ten zestaw co podałeś (ten z SLX w Cyklotourze) nie będzie dobrze działać, weź starego SLXa nie najnowszego, ten co podałeś jest pod 10b Wielkie dzięki... zaraz zrobie rozeznanie i może jeszcze w tym roku złoże zamównienie
macieklis Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Napisano 31 Grudnia 2011 Panowie to co taki zestawik jak poniżej może być? Przerzutka tylna Shimano SLX RD-M662 SGS Łańcuch Shimano Deore CN-HG53 Kaseta Deore CS-HG50 9 rz. 11-32 Manetki SHIMANO DEORE SL-M590 3x9 I jeszcze mam takie pytanie bo właśnie tak mi się coś przypomniało, czy oryginalna przednia przerzutka (shimano acera M360) oraz mechanizm korbowy SR Suntour XCT V2 będą dobrze współpracować z tym powyższym zestawem?
macieklis Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Napisano 9 Stycznia 2012 Panowie to co taki zestawik jak poniżej może być? Przerzutka tylna Shimano SLX RD-M662 SGS Łańcuch Shimano Deore CN-HG53 Kaseta Deore CS-HG50 9 rz. 11-32 Manetki SHIMANO DEORE SL-M590 3x9 I jeszcze mam takie pytanie bo właśnie tak mi się coś przypomniało, czy oryginalna przednia przerzutka (shimano acera M360) oraz mechanizm korbowy SR Suntour XCT V2 będą dobrze współpracować z tym powyższym zestawem? Zestaw kupiony tylko manetki kupione slx bo mała różnica cenowa była od DEORE... jak będzie chwila to spróbuje to złożyć i dam znać jak to chodzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.