Skocz do zawartości

[Amortyzator] RST First - nie działa blokada

doms

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kosa23 muszę na spokojnie to przejrzeć bo mam pootwierane pińcet różnych rzeczy na raz i za sekundę dostane oczopląsu :)

doms daj znać co na to powiedział sprzedający i czy usunęli awarię - jestem ciekaw co zrobią. Czy sprawdzałeś polską instrukcję - dostałeś ją w ogóle razem z widelcem?

Pady takich blokad (bez zaworu bezpieczeństwa) nie są czymś odosobnionym, ale prawda jest taka że bardzo często są one wynikiem nieprawidłowego używania widelca czyli blokowanie w terenie albo sytuacje takie kiedy się wpada na coś dużego. Żeby było jasne nie piję w tej chwili do doms'a tylko mówię o innych przypadkach :)

Napisano

Instrukcję mam tylko angielską taką jak w linku. Kupowałem cały rower przez neta i sprzedawca zgodził się abym mu odesłał sam amor.

Napisano

Jak odkopię temat. Sprzedawca uprzedził mnie, że to potrwa przynajmniej miesiąc. Dobrze, że zima idzie to rower nie przyda się.

Napisano

Miesiąc? Wpisz w google "federacja konsumenta" i poczytaj o reklamacjach a zwłaszcza o terminach. Ostatnio było tak, że jeżeli produkt jest w PL to on ma na to dwa tygodnie na rozpatrzenie reklamacji a dłuższe terminy są wyłącznie w przypadku kiedy przedmiot jest wysłany za granicę. Sprawdź to żeby się sprawa nie ciągnęła bez sensu nie wiadomo jako długo. Mam pewne wątpliwości czy jest sens wysyłać taki widelec za granicę w celu sprawdzenia, no ale nigdy nie wiadomo :)

Napisano

Jedyne co mogę powiedzieć, że mój RST F1rst Air (D) model 2011, od nowości uginał się przy wjechaniu w przeszkodę z pełną blokadą skoku, na poziomie do 15mm. Dziwi mnie uszkodzenie blokady, ponieważ samemu pare razy robiłem podjazd asfaltowy na zablokowanym widelcu, po czym rura w doł boczną ścieżką, i zdarzyło się nie zwolnić nieświadomie tej blokady, po przebiegu 2547km+ blokada dalej funkcjonuje, moja waga 82kg+. Również minimalna praca amortyzatora była zauważalna przy sprincie "na pedałach" - od nowości, więc blokowanie na "sztywno" można wykluczyć.

Napisano

Miesiąc? Wpisz w google "federacja konsumenta" i poczytaj o reklamacjach a zwłaszcza o terminach. Ostatnio było tak, że jeżeli produkt jest w PL to on ma na to dwa tygodnie na rozpatrzenie reklamacji a dłuższe terminy są wyłącznie w przypadku kiedy przedmiot jest wysłany za granicę. Sprawdź to żeby się sprawa nie ciągnęła bez sensu nie wiadomo jako długo. Mam pewne wątpliwości czy jest sens wysyłać taki widelec za granicę w celu sprawdzenia, no ale nigdy nie wiadomo :)

Niestety ale amor musi być przesyłany kilka razy a mianowicie: ja do sprzedawcy sprzedawca do importera roweru a importer roweru do Velo (przedstawiciel RST w Polsce). Poczekamy i zobaczymy jak sprawa się rozwinie.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Amortyzator naprawiony na gwarancji. Trochę to trwało (1,5 miesiąca), ale ważne że w końcu jest i działa tak jak należy. Niestety nie dowiedziałem się co było dokładnie naprawiane (wymiana całego tłumika lub jego naprawa). Aby znowu się nie popsuł blokować będę tylko na długich podjazdach w górach.

Napisano

Niestety ale sprzedawca, który wysyłał go de meridy powiedział mi, że przyszedł sam naprawiony amortyzator bez żadnej notki. Może Velo coś napisało do Meridy, ale Merida niestety nie poinformowała o tym sprzedawcy. Pisałem już wcześcniej, że w instrukcji do RST First nie ma nic o tym jak nie należy używać blokady.

Napisano

Pamiętam co było wcześniej tylko byłem ciekaw czy może ktoś zadał sobie 5 minut trudu kopiując pare zdań z tego tematu i robiąc quasi instrukcję do widelca, ale jak widać nie było takiej potrzeby :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...