Jogurcik Napisano 10 Listopada 2011 Napisano 10 Listopada 2011 Czołem wszystkim, jako iż właśnie jestem na etapie kompletowania części na zimową modernizację roweru, przyszedł czas na napęd. Ogólnie z doborem napędu nie mam żadnych problemów, jedyne o co chcę was zapytać to korba. Mianowicie, na samym początku chodził mi po głowie szatański pomysł zrobienia napędu 1x9/10, który do teraz rozważam, ale wątpię czy by wypalił, bo do ,,stalowej łydy'' mi trochę brakuje i mogłoby być ciężej na podjazdach, dlatego zacząłem skłaniać się ku napędowi 2/3x10. Na początku myślałem o korbie Octane One D2, ale nie mam pewności, czy zagra ona z napędem dyszkowym. Biorę pod uwagę jeszcze Shimano SLX, o której słyszę same bardzo dobre opinie, ale niewiem jak duża jest różnica między SLX a Octane w sztywności, a dokładniej, jak bardzo Octane jest sztywne (bo że SLX-owi sztywności nie brakuje, to wiem). Czy przy 90, może 100kg z plecakiem będzie się giął na podjazdach? Czy zadziała z 10-tką? Lepszy ISIS (lżej się kręci i tyle wiem) czy HT II ? Ewentualnie jakie inne korby polecicie do 350zł, pod 10-tkę i 100kg zawodnika do XC? Czy może zaryzykować z 1x10? Z góry dzięki wszystkim za pomoc
enkoder Napisano 10 Listopada 2011 Napisano 10 Listopada 2011 Ja mam FC-M590 i ważę 120kg, korba śmiga jak się patrzy, jest wystarczająco sztywna, myślę że SLX też nie będzie się giął. Za swoją nową zapłaciłem 319zł
Jogurcik Napisano 13 Listopada 2011 Autor Napisano 13 Listopada 2011 Tyle to i ja wiem, napisałem wyżej, że wiem, że SLX jest dla mnie wystarczająco sztywny, ale niewiem nic o Octanie.
marsman Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 ISIS (lżej się kręci i tyle wiem) dodam że ISIS to gruba oś która nie pozostawia wiele miejsca dla łożysk. mają one malutkie kulki i stąd są one bardzo nietrwałe. to piszę ja-maratończyk ważący z ekwipunkiem może z 65kg
Jogurcik Napisano 19 Listopada 2011 Autor Napisano 19 Listopada 2011 No dobra, chyba zdecyduję się jednak na tego SLX-a, chociaż opinii jest mało...dzięki wszystkim za pomoc
M333 Napisano 19 Listopada 2011 Napisano 19 Listopada 2011 Z opiniami nt. tego slxa to chyba trochę przesadzasz. Dynasys to stosunkowo nowy pomysł. Jeżeli jeszcze się zastanawiasz nad wyborem to zwróć uwagę, że ramiona, suport oraz materiał zębatek slx wersji 3x10 są wg mojej wiedzy identyczne z poprzednią wersją 3x9 fc-m660. Różnica to nieco inna odległość między poszczególnymi zębatkami oraz inne stopniowanie. Tak więc opinię o m660 3x9 plus testy dynasys pozwolą dokonać świadomego wyboru
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.