Skocz do zawartości

[Łańcuch] problemik z wymiana

szewczykluk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, dzis wymienialem lancuch na srama 971 - w komplecie byla magiczna spinka tzw zlota na 9 speed, przymierzam lancuch tradycyjna metoda tzn najwieksza zebatka przod i najwieksza z kasety pomijajac przerzutki, i oczywiscie chce dodac tzw dwa ogniwa - akurat tak mi wychodzi ze albo opcja 1 - lanuch na styk i tylko jedno ogniwo -spinka, opcja 2 - wychodzi 2 ogniwa i spinka czyli 3, za pierona z dlugosci nie wyjdzie mi +2, pytanie zamontowac +1 ogniwo czy +3 ?czy bedzie to mialo jakis wplyw na naped ogolnie?z gory dzieki

• Mod Team
Napisano

Ale poco chesz dodawać 2 ogniwa ?? Ja robiłem tak że blat przod, 1 z tyłu, delikatny luz zeby był i na tych ogniwach co wyjdzie to je wywaliłem a w ich miejsce załozyłem spinkę i wszystko gra.

Napisano

Koniecznie zostaw na łańcuchu luz. Co prawda nie zdarza się to często, ale w trakcie wyścigu, w ferworze walki może ci się zdarzyć przełożenie: blat z przodu duża koronka z tyłu, a ponieważ część długości łańcucha zabierze przejście przez kółka przerzutki, to albo zablokujesz łańcuch albo go zerwiesz. Jedno, dwa ogniwa więcej nie stanowią problemu, zwłaszcza jeżeli używasz przerzutki tylnej SRAM (SRAM mają silniejsze sprężyny od Shimano).

Napisano

Moim zdaniem różnica jednego czy dwóch ogniw nie ma dużego znaczenia. Producent w moim rowerze przewidział łańcuch 116 ogniw (przynajmniej taki był zamontowany). Założyłem 114 i nie widzę różnicy. Ogólnie co zauważyłem, to że przerzutce trudniej napiąć stanowczo za długi łańcuch i ma on wtedy tendencję, to wyraźnego bujania i podskakiwania podczas jazdy w terenie (osprzęt shimano).

Napisano

kolego

Puklus - te dwa ogniwa zaleca zarowno shimano jak i sram w swoich instrukcjach, i wlasnie ta metode polecaja;)

dziekuje za pomoc, w sumie dobrze wiedziec ze jedno w ta czy tamta nie ma znaczenia, raczej nie krzyzuje lancucha ale chyba faktycznie zostawie troche luzu ale z drugiej strony lancuch z czasem chyba troche sie wyciagnie?

pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Moim zdaniem różnica jednego czy dwóch ogniw nie ma dużego znaczenia. Producent w moim rowerze przewidział łańcuch 116 ogniw (przynajmniej taki był zamontowany). Założyłem 114 i nie widzę różnicy.

Jak byś przypadkie chciał wrzucic 3x1 to byśróznice zauwazył :P

kolego

Puklus - te dwa ogniwa zaleca zarowno shimano jak i sram w swoich instrukcjach, i wlasnie ta metode polecaja;)

dziekuje za pomoc, w sumie dobrze wiedziec ze jedno w ta czy tamta nie ma znaczenia, raczej nie krzyzuje lancucha ale chyba faktycznie zostawie troche luzu ale z drugiej strony lancuch z czasem chyba troche sie wyciagnie?

pozdrawiam

Wiadomo, shimano także zaleca nie stosowanie spinek, zalecenia zaleceniami, jednakże za długi żle za krótki też źle. Dużo reż zależy od ramy bo są różne odległości miedzy suportem a tylną osią i czasam tego jednego może braknąć ale to tylko w przypadkach ustawień 3x1. Jeżlei wiemy ze stosujemy max 3x3 a pozniej schodzimy na 2x3 itd. można nawet jedną odjąć co poprawi napięcie lańcucha.
Napisano

Wiadomo, shimano także zaleca nie stosowanie spinek, zalecenia zaleceniami, jednakże za długi żle za krótki też źle.

jeżdżę na łańcuchu Shimano XTR od lat ze spinką SRAM'a i jest ok. Spinkę czasami zmieniam. Jeżdżę na 3 łańcuchach - znacznie poprawia to żywotność zestawu. Ogólnie skracam o 3 ogniwa i jest gicio: kaseta 11-32, korba 44/32/22...Ale średni wózek w przerzutce.

Napisano

a nie mozna jezdzic na 2;)?

oczywiście, że można, ale na 3 wyszło mi wiecej km

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...