Skocz do zawartości

[korba] Jaka korba z 44 zębami

darekc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kończę modyfikować napęd na 10, chciałem wszystko mieć na nowym XT, lecz mam dylemat z korbą FC-M780 ponieważ nie ma nowego XT z blatem 44 tylko 42, niby to tylko dwa zęby różnicy ale mi to przeszkadza.

Jestem w stanie wydać 600zł +/- 100zł na nową korbę z blatem 44, co byście polecili lekkiego? Czy odpowiednikiem dla XT jest Sram X9?

Napisano

A czy występuje korba XT FC-M770-10 w kolorze czarnym? Oraz jeśli mam manetki XT to jaka powinna być przerzutka tylna X9 jaki dokładny symbol bo wiem, że są jakieś przełożenia 2:1 i 1:1 a nie wiem o co w tym chodzi?

Napisano

Jesli 44 to priorytet - aż zazdroszczę Ci tak mocnej łydy - to polecam takie "coś":

http://www.bikestacja.pl/korba-sram-s2200-carbon-443322-175mm-p-20521.html

FC-M770 jest dostępna czarna i była np montowana w zeszłorocznych Reactionach

http://allegro.pl/cube-reaction-gtc-team-carbon-2011-super-cena-i1913290751.html

Jesli budujesz nowy napęd 10sp to unikaj jednak mieszania chociaż już widzilem i taki set 2x10:

korba, przednia przerzutka i łancuch Sram

manetki i kaseta SLX , tylna XT

i działało...

Napisano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, Wszystko jednak będzie XT, wezmę korbę FC-M780 a przednią tarczę wymienię na 44 i będę zadowolony :D

Napisano

I to chyba dobre wyjscie. Mam duże zaufanie do XT ale kiedyś zaryzykuję SRAM-a. Ze zmieniarkami i manetkami wyszło super. :)

korby tak ale wszytko inne szitmano nie

Napisano

To też tak nie do końca ;) Kasety Shimano są porównywalne i nie wiem czy nie lepsze. Przerzutki i manetki amerykańskie są w innej dużo wyższej lidze. Łańcuch to japońce robią lepszy, ten od SRAM-a jest z plasteliny a i tak makaroniarze ich obu biją. itd. :D

Napisano
korby tak ale wszytko inne szitmano nie

Nie do końca się zgadzam z Twoją opinią. Na manetkach shimano mam przejechane grubo, grubo km. Nie twierdzę, że SRAM jest gorszy, ale każdy ma inne upodobania.

Napisano

Łańcuch to japońce robią lepszy, ten od SRAM-a jest z plasteliny a i tak makaroniarze ich obu biją. itd. :D

czyli nadal potwierdzasz moja teze

a co do poriwnań to widzę różnicę na codzień w wielu rowerach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...