apnea9 Napisano 28 Października 2011 Napisano 28 Października 2011 Witam Przedstawiam wam mój rowerek, skladam go powolutku od poczatku marca, kiedy to zapragnąłem mieć troszkę lepszy rower, aniżeli wysłużona aczkolwiek nadal bardzo dobra A6 z 2007 (teraz służy wakacyjnie jako rower wyprawowy z sakwami ) .... Zaczęło się od ramy... wiosenny wigor we mnie wstąpił, przeszukuje neta cena ok. 900 zł, miał być jakiś Cube więc przeszukuje inf. o Cube-ach, kiedy przypadkiem zobaczyłem tą ramke... :teehee: nie chcialem mieć znowu czegoś co ma od cholery ludzi (tak było z A6) bla bla bla... Założenie od samego początku "ma być całkiem lekko i ładnie, ale bez napinki - kieszeni" nie mam dokładnej wagi, więc nie ważyłem poszczególnych komponentów. Dane techniczne: Amortyzator: Axon S-RL AIR Stery: Aerozine XH808 Kierownica: Boplight team, prosta 25,4mm Mostek: Boplight team Gripy: Aerozine Siodło: Selle Italia SLR XC Gel Flow Manetki: SRAM X9 trigger 2x10 Rama: Corratec Bow Fun Hamulce: Avid SD 7 Korba: Aerozine X12-SL-A2 42/29T Suport: Aerozine Ceramiczny Kaseta: SRAM PG-1070 X9 12-36T Pedały: PD-M520 Łańcuch: Wippermann ConneX 10SG Koła: Alexrims G2000 na jakiś novatec-ach Przerzutka P: Jakieś stare shimano Przerzutka T: SRAM X9 10s long Sztyca: Boplight Zaciski kół: Bolt-on Plany/zamiary w kolejności: Koła; Obręcze: ZTR Alpine Białe Piasty: Novatec 711/712 Czerwone Opony: jeszcze nie wiem, na pewno tubeless Szprychy jeszcze nie wiem...D-light-y ? zeby nie pływały, ale tez nie 2mm, na pewno czarne i nyple czerwone Hamulce: prawdopodobnie Avidy R lub CR Tarcze: Hope pływające czerwone 160/140 Pedały: jakies Cranki... a po zimie amorek do jakis ~~1600 zł.... nastepnie dodatki typu śrubki, kółeczka przerzutki, pancerze... aż w końcu nowy projekt. Rower waży obecnie z przymrużeniem oka ~11400g ważony wagą wedkarską z hakiem (pokazała 11396). na kołach myśle, że zejde sporo ~700 - 800g ? a suma sumarum moze ponizej 10kg ?
supersam Napisano 9 Listopada 2011 Napisano 9 Listopada 2011 Rower prezentuje się nie najgorzej w chwili obecnej, jedynie co razi to ten amortyzator i v-ki.
kadargo Napisano 9 Listopada 2011 Napisano 9 Listopada 2011 Rower fajny. Amor faktycznie nie z tej bajki ale V-ki? Kolega chyba ma jakieś kompleksy Pewnie że hydry lepsze ale nie przesadzajmy SD nie razi.
Mod Team safian Napisano 9 Listopada 2011 Mod Team Napisano 9 Listopada 2011 Dlaczego amor nie z tej bajki? Chociaż to starszy Axon, to w działaniu jest całkiem dobry (-: No, ale widzimy sporo fajnych zmian na nowy sezon będzie, jestem ciekaw, jak będzie się prezentowała maszynka
kadargo Napisano 9 Listopada 2011 Napisano 9 Listopada 2011 Doskonale wiem jak działa Axon Kumpel z pracy wymienił bo sam mu go doradziłem. Ale do tej ramki i reszty gratów według mnie nie ta bajka do tego bajka
supersam Napisano 10 Listopada 2011 Napisano 10 Listopada 2011 Bardziej mi chodziło o to że cały czarny amor nie pasuje kolorystycznie i srebrne v-ki, bo do tego typu hamulców nic nie mam
radicalpl Napisano 11 Listopada 2011 Napisano 11 Listopada 2011 Ok... wybaczone. Było tak od razu. 3 Sam mam SD 7 to doskonałe hamulce zresztą jak mawia mój kolega który jest zawodnikiem z pierwszej 10 M3 im lepszy zawodnik tym mniej hamuję i V-ki wysokiej klasy jak SD7 w zupełności wystarczają. Bardzo ładny rower fajna rama dobra baza do ataku na 10000g ja jestem 30 gram pod Tobą ale mnie czeka wymiana ramy i również walka o <10000 gram.Chciałem kupic ZTR obręcze no tubes ale one sa na lżejszych bikerów. Mam juz Opony które się do tego systemu nadają .
apnea9 Napisano 17 Listopada 2011 Autor Napisano 17 Listopada 2011 Dzieki panowie Owszem razi amorek i koła, ale to tylko tymczasowo pozyczony (nie kupowalem tego na potrzeby "projektu") osprzet z innego roweru tak samo srebrne V-ki w obronie Axona stane po całosci... za ta kase jest rewelacyjny - przy -15C miękko chodzi nie tak jak sprezynowce i trzyma cisnienie, mam go od ponad 4 lat - 0 awarii Natomiast V-ki mi nie przeszkadzaja jako hamulce, gdyz dzialaja bardzo dobrze w rejonie mazowieckim, owszem będac w górach na UpHill Race Śnieżka (startowalem w naszym Forumowym stroju dla reklamy ) okładziny i obrecze dostaly w kosc na zjeździe, przez ~50-60 min. non stop na hamulcach... pierwszy raz poczułem "palone" okładziny, a bylo zimno, mokro i porywisto Wiec tak jak napisalem... na poczatku przyszlego roku dokoncze projekt, pojawi sie najprawdopodobniej jakis biały SID-zik i raczej na pewno białe ZTR Alpine z czerwonymi 711 i 712 (jak "Safianowskie" ) waze 70 kg. wiec nie powinno byc problemow ze sztywnoscia, choc jeszcze nie wiem wlasnie jakie szprychy wybrac... hamulce moze CR-y ? nie wiem, chce plywajace tarcze Hope 160/140 czerwone.
Mod Team safian Napisano 11 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 11 Grudnia 2011 Jak tam postępy w przygotowaniu do nowego sezonu?
vicki Napisano 11 Grudnia 2011 Napisano 11 Grudnia 2011 Jest świetny Rzeczywiście ten amortyzator tu nie pasuje, reszty zazdroszczę :)
apnea9 Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Napisano 13 Grudnia 2011 Dzieki Vicki, kupuj rower i szalej ps. tylko nie maluj go na rozowo Safiano contador... spokojnie powoli - chociaz musze przyznac ze motywatorem jestes zacnym mialem kupic sobie pod choinke latawiec do snow kita, ale sniegu nima i z podirytowania "zaraz" kupie kola, niestety rower to nie jedyna studnia bez dna, ew. z dnem ale podwojnym i bardzo grzaskim - przeglad samochodu mi sie zbliza, a musze wymienic peknieta szybe... itp... bla bla bla Pora na delikatna przebiezke cos mi odbiło i jak sie uda, chce wystartowac w tym triathlonie na stegnach Poland Bike - Kolarstwo jest naszÄ pasjÄ - Maratony rowerowe dla wszystkich Musze lydki przyzwyczaic do biegania, reszty sie nie boje (no moze jeszcze mrozow ponizej -20) INDYWIDUALNIE - start godz. 12:30 - Bieg terenowy - dystans 1500 m (2 okrążenia) - Bieg łyżwiarski - dystans 2400 m (6 okrążeń) - Jazda na rowerze - dystans 9840 m (12 okrążeń) film z ubieglej edycji XXII Triathlon Zimowy on Vimeo
vicki Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 O nie, nigdy w życiu na różowo Mam rower w takich samych kolorach jak Twój Pozdrawiam !
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.