Skocz do zawartości

[~11400]Corratec Bow Fun

apnea9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ;)

Przedstawiam wam mój rowerek, skladam go powolutku od poczatku marca, kiedy to zapragnąłem mieć troszkę lepszy rower, aniżeli wysłużona aczkolwiek nadal bardzo dobra A6 z 2007 (teraz służy wakacyjnie jako rower wyprawowy z sakwami :icon_cool: ) ....

Zaczęło się od ramy... wiosenny wigor we mnie wstąpił, przeszukuje neta cena ok. 900 zł, miał być jakiś Cube więc przeszukuje inf. o Cube-ach, kiedy przypadkiem zobaczyłem tą ramke... :teehee: :teehee: :teehee: nie chcialem mieć znowu czegoś co ma od cholery ludzi (tak było z A6) bla bla bla...

Założenie od samego początku "ma być całkiem lekko i ładnie, ale bez napinki - kieszeni"

nie mam dokładnej wagi, więc nie ważyłem poszczególnych komponentów.

Dane techniczne:

Amortyzator: Axon S-RL AIR

Stery: Aerozine XH808

Kierownica: Boplight team, prosta 25,4mm

Mostek: Boplight team

Gripy: Aerozine

Siodło: Selle Italia SLR XC Gel Flow

Manetki: SRAM X9 trigger 2x10

Rama: Corratec Bow Fun

Hamulce: Avid SD 7

Korba: Aerozine X12-SL-A2 42/29T

Suport: Aerozine Ceramiczny

Kaseta: SRAM PG-1070 X9 12-36T

Pedały: PD-M520

Łańcuch: Wippermann ConneX 10SG

Koła: Alexrims G2000 na jakiś novatec-ach

Przerzutka P: Jakieś stare shimano

Przerzutka T: SRAM X9 10s long

Sztyca: Boplight

Zaciski kół: Bolt-on

Plany/zamiary w kolejności:

Koła;

Obręcze: ZTR Alpine Białe

Piasty: Novatec 711/712 Czerwone

Opony: jeszcze nie wiem, na pewno tubeless

Szprychy jeszcze nie wiem...D-light-y ? zeby nie pływały, ale tez nie 2mm, na pewno czarne i nyple czerwone

Hamulce: prawdopodobnie Avidy R lub CR

Tarcze: Hope pływające czerwone 160/140

Pedały: jakies Cranki...

a po zimie amorek do jakis ~~1600 zł....

nastepnie dodatki typu śrubki, kółeczka przerzutki, pancerze... aż w końcu nowy projekt.

Rower waży obecnie z przymrużeniem oka ~11400g ważony wagą wedkarską z hakiem (pokazała 11396).

na kołach myśle, że zejde sporo ~700 - 800g ? a suma sumarum moze ponizej 10kg ? :)

20110508048.jpg

20110508053.jpg

201106090611.jpg

img0001ub.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

Rower fajny. Amor faktycznie nie z tej bajki ale V-ki? Kolega chyba ma jakieś kompleksy ;) Pewnie że hydry lepsze ale nie przesadzajmy SD nie razi.

• Mod Team
Napisano

Dlaczego amor nie z tej bajki? Chociaż to starszy Axon, to w działaniu jest całkiem dobry (-:

No, ale widzimy sporo fajnych zmian na nowy sezon będzie, jestem ciekaw, jak będzie się prezentowała maszynka :)

Napisano

Doskonale wiem jak działa Axon ;) Kumpel z pracy wymienił bo sam mu go doradziłem. Ale do tej ramki i reszty gratów według mnie nie ta bajka do tego bajka ;)

Napisano

Ok... wybaczone. ;) Było tak od razu. :D

3

Sam mam SD 7 to doskonałe hamulce zresztą jak mawia mój kolega który jest zawodnikiem z pierwszej 10 M3 im lepszy zawodnik tym mniej hamuję i V-ki wysokiej klasy jak SD7 w zupełności wystarczają.

Bardzo ładny rower fajna rama dobra baza do ataku na 10000g ja jestem 30 gram pod Tobą ale mnie czeka wymiana ramy i również walka o <10000 gram.Chciałem kupic ZTR obręcze no tubes ale one sa na lżejszych bikerów. Mam juz Opony które się do tego systemu nadają .

Napisano

Dzieki panowie :)

Owszem razi amorek i koła, ale to tylko tymczasowo pozyczony (nie kupowalem tego na potrzeby "projektu") osprzet z innego roweru tak samo srebrne V-ki :) w obronie Axona stane po całosci... za ta kase jest rewelacyjny - przy -15C miękko chodzi nie tak jak sprezynowce i trzyma cisnienie, mam go od ponad 4 lat - 0 awarii :)

Natomiast V-ki mi nie przeszkadzaja jako hamulce, gdyz dzialaja bardzo dobrze w rejonie mazowieckim, owszem będac w górach na UpHill Race Śnieżka (startowalem w naszym Forumowym stroju dla reklamy :icon_cool: ) okładziny i obrecze dostaly w kosc na zjeździe, przez ~50-60 min. non stop na hamulcach... pierwszy raz poczułem "palone" okładziny, a bylo zimno, mokro i porywisto :teehee:

uphillsniezka.th.jpg

Wiec tak jak napisalem... na poczatku przyszlego roku dokoncze projekt, pojawi sie najprawdopodobniej jakis biały SID-zik :teehee: i raczej na pewno białe ZTR Alpine z czerwonymi 711 i 712 (jak "Safianowskie" :thumbsup: ) waze 70 kg. wiec nie powinno byc problemow ze sztywnoscia, choc jeszcze nie wiem wlasnie jakie szprychy wybrac...

hamulce moze CR-y ? nie wiem, chce plywajace tarcze Hope 160/140 czerwone.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Dzieki Vicki, kupuj rower i szalej :) ps. tylko nie maluj go na rozowo :P

Safiano contador... spokojnie powoli :teehee: - chociaz musze przyznac ze motywatorem jestes zacnym :thumbsup: mialem kupic sobie pod choinke latawiec do snow kita, ale sniegu nima i z podirytowania "zaraz" kupie kola, niestety rower to nie jedyna studnia bez dna, ew. z dnem ale podwojnym i bardzo grzaskim - przeglad samochodu mi sie zbliza, a musze wymienic peknieta szybe... itp... bla bla bla

Pora na delikatna przebiezke :) cos mi odbiło i jak sie uda, chce wystartowac w tym triathlonie na stegnach :)

Poland Bike - Kolarstwo jest naszÄ pasjÄ - Maratony rowerowe dla wszystkich

Musze lydki przyzwyczaic do biegania, reszty sie nie boje :) (no moze jeszcze mrozow ponizej -20)

INDYWIDUALNIE - start godz. 12:30

- Bieg terenowy - dystans 1500 m (2 okrążenia)

- Bieg łyżwiarski - dystans 2400 m (6 okrążeń)

- Jazda na rowerze - dystans 9840 m (12 okrążeń)

film z ubieglej edycji

XXII Triathlon Zimowy on Vimeo

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...