Skocz do zawartości

[suport]Truvativ Giga Pipe

swimfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam dzisiaj rozkrecilem suport Truvativ Giga Pipe(bb-04-spl-sllt) i tak z ciekawosci mam pytanie ten pierscien ktory widac na zdjeciu zaznaczonym to bylo lozysko? czy jakas redukcja.Zaczelo to latac.Mam pytanie czy zmiana tego elementu cos pomoze?Chyba ze jest taka nic nie wniesie bo nie dostane sie do pozostalych lozysk.Czy lepiej to wyrzucic i nie zawracac sobie glowy bo i tak jest to set nierozbieralny,z gory dzieki za pomoc

http://desmond.imageshack.us/Himg526/scaled.php?server=526&filename=dsc06142y.jpg&res=gal

Napisano

Tak, to było łożysko. Czeka Cię wymiana całego suportu.

Jak chcesz coś trwalszego (przy założeniu, że korba, zębatki dobre i nie będzie w najbliższej przyszłosci potrzeby zmieniać) to lepiej dopłacić i wziąc suport z czterema łożyskami (tu masz trzy: dwa od strony napędu i jedno które widać). Mi taki Dartmoor Hard-Barr‎ wytrzymał o wiele dłużej niż suporty Truvativa z trzema łożyskami (w enduro).

Jeśli korba, zębatki powoli też do wymiany to lepiej kupić całość, coś od Shimano na zewnetrznych łożyskach. Wymiana łożysk to bardzo mały wydatek (taki Hard-Barr wydatek ok 150zł). Deore ze swoją ceną ok 240zł aż prosi się żeby ją zakupić ;-). Tylko osoby liczące każdy gram mogą kręcić nosem ;)

Napisano

ktos chyba kiedys rozbieral taki suport ,kiedys mi sie obilo o uszy:) i myslem ze ktos ma na to jakis patent.Zebatki moje takie srednie moze wytrzynaja 3-4 tys.Juz kalkulowalem znalazlem FC590 za 210 zl,co przy jednym sensownym suporcie isis konczy sie jak pisales wyzej.Maniakiem lekkosci to ja nie jestem byle bylo trwale i niezawodne.Wahalem sie sego czasu pomiedzy deore a slx.

No mam jeszcze jedna opcje posiadam stara korbe Lx i suport do niego w wersji 113mm.Jak probowalem zamienic i po wykreceniu isis podmienilem na octalink to mi obcieralo o mufe(no wiadomo seryjny isis mial 118mm).Zastanawiam sie ze jak kupie cos na octalink 118m to nie bedzie obcierac.I tu sie rodzi pytanie czy jak mialem seryjny isis 118 to zmieniam na octalink 118mm bedzie ok,czy trzeba dluzszy kupic(tu wychodzi po 2,5 mm na strone),ciekawe czy da rade:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...