mybike123 Napisano 13 Października 2011 Napisano 13 Października 2011 Witam! Posiadam rower MTB Genesis (Intersport), zastanawiam się nad wymianą mostka i kierownicy w ramach modernizacji. Czym kierować się w doborze tych elementów, jakie znaczenie ma długość mostka, kąt nachylenia? Dziękuje za porady
c1ach Napisano 14 Października 2011 Napisano 14 Października 2011 Mało informacji, więc w skrócie: zastanów się czy Twoja obecna pozycja na rowerze Ci pasuje. Jeśli tak, to kup mostek o identycznej długości/kącie nachylenia jak stary i po problemie Generalnie wydłużając mostek Twoja sylwetka będzie niższa i bardziej sportowa, a idąc w drugą stronę coraz bardziej wyprostowana. Wszystko zależy od punktu odniesienia, którym jest obecna konfiguracja. Wybór kierownicy to również sprawa indywidualna - jedni lubią proste i wąskie, drudzy gięte szerokie...przy czym ta druga jak dla mnie jest bardziej komfortowa i daje lepszą kontrolę nad rowerem
radicalpl Napisano 1 Listopada 2011 Napisano 1 Listopada 2011 Dłuższy mostek to również mniejsza kontrola na zjazdach i większe ryzyko kontuzji odcinka krzyżowego, zależy do czego używasz roweru, jeżeli do rekreacji-fitnessu, nie przesadzaj z długością mostka. Jeśli chodzi o kierownice to w przypadku prostej standardem jest długość 580-600 mm Ja używam 580 i jest dla mnie ok krótsza kierownica przy jeździe w terenie daję ci bardziej zwartą pozycję i mniej stresu przy przy przejazdach blisko tzw przeszkód pionowych tj drzew ;-). Rizerów czyli kierownic giętych używają czasami ci którzy nie chca używać rogów większa szerokość rizera umożliwia sprawna akcję na podjazdach . Rizery są cięższe wybór należy do Ciebie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.