bmrbiker Napisano 10 Października 2011 Napisano 10 Października 2011 Witajcie Zmuszony jestem wymienić łożyska w suporcie FSA MegaExo. Brakuje mi również śruby mocującej lewe ramię korby do osi - niestety standardowe śruby nie pasują... Czy ktoś z was orientuje się czy w ogóle i jeśli tak to gdzie dostanę takie części? Czy przy wymianie łożysk muszę zmienić również miski/coś jeszcze? Pozdrawiam!
marsman Napisano 10 Października 2011 Napisano 10 Października 2011 http://bdc-bike.pl/czesci/?idTradeMark=5&idCategory=59&idUnderCategory=0&idArticle=894&filtr_owner=article
bmrbiker Napisano 10 Października 2011 Autor Napisano 10 Października 2011 Okej, a co z zamiennikami? Opłaca się kombinować?
marsman Napisano 11 Października 2011 Napisano 11 Października 2011 do korb na ISIS używam śrub z tego źródła http://www.nusiu.pl/sklep/index.php?cPath=16&osCsid=f34ddbced9017af39bbbc678584eab27 mogę polecić. Nusiu robił mi też kilka innych drobiazgów. być może znajdzie czas na produkcje śruby takiej jak chcesz. anodowane u Macka wyglądają ślicznie
bmrbiker Napisano 11 Października 2011 Autor Napisano 11 Października 2011 Świetna sprawa! Dzięki za cynk. A czy przypadkiem korba (Moto x) i suport FSA MegaExo nie są identycznie wykonane jak Shimano Hollowtech 2? Wtedy bez kombinowania mógłbym zamówić którąś z tych śrub - http://www.nusiu.pl/sklep/index.php?cPath=16_17&osCsid=364c1d4ea04cff9131b2e7c68df1d1c7
marsman Napisano 13 Października 2011 Napisano 13 Października 2011 trudno mi powiedzieć. z FSA nie miałem styczności a z HT2 mam pierwszego LXa więc śrubę inną niż w nowszych modelach. tu potrzeba kogoś kto miał styczność i z jednym i z drugim.
Cuberider Napisano 15 Października 2011 Napisano 15 Października 2011 Problem stanowi średnica łba śruby bo standardowa jest za szeroka, więc proponuję kupić nową z odpowiednią długością z lepszej stali i spiłować troszkę łeb śruba kilka groszy czas pracy kilka minut i masz gotowe powodzenia Ps Łożyska są standardowe więc nie powinieneś mieć z nimi problemu
bmrbiker Napisano 16 Października 2011 Autor Napisano 16 Października 2011 Dzięki bardzo za pomoc W tym tygodniu biorę się do roboty. Temat wyczerpany Pozdrawiam!
bmrbiker Napisano 18 Października 2011 Autor Napisano 18 Października 2011 Niestety Wybiłem oryginalne łożyska - okazało się, że łożyska które kupiłem - 6805 2rs o wym. 37x25x7 (śr. zewn. x śr. wewn. x grubość) są o 1 mm szersze na wewnętrznej średnicy i latają po osi... Na starych łożyskach widać coś w rodzaju tulei wewnątrz, jednak nie daję rady tego ściągnąć.. Jakieś pomysły? Może to prawidłowo, jeśli łożysko lekko lata? W końcu między łożysko a oś przychodzą jeszcze plastikowe osłony...
bmrbiker Napisano 18 Października 2011 Autor Napisano 18 Października 2011 Chyba nie zrozumiałeś. Między łożyskiem a osią jest za dużo miejsca, więc spiłowanie plastików jeszcze je zwiększy..
M333 Napisano 18 Października 2011 Napisano 18 Października 2011 Inna wewnętrzna średnica łożysk to nic nowego, ztcp hope robi podobnie. Musisz czymś zapełnić to miejsce, luzu 1mm w żadnym wypadku nie może tam być. Najprościej/najtaniej wykorzystać do tego celu stare uszczelnienia z suportu shimano. Ściąć kołnierze (w miskach shimano pełniące funkcje uszczelnienia) i zostawić jedynie tę część mającą bezpośredni kontakt z osią. Tutaj poglądowe zdjęcie, przedstawia budowę suportu typu bb-es51/71 (zdjęcie znalezione w sieci) klik (chodzi mi o część opisaną jako "plastikowy kołnierz"). Druga opcja, bardziej kosztowana i kłopotliwa, to znaleźć tokarza, który byłby w stanie dorobić takie redukcję z tworzywa (wymiar zewn 25, wewn 24, szer. co najm 10mm). Następnie umocować ja w odpowiednim miejscu na osi, może przykleić. Mam jeszcze prośbę. W miarę możliwości pokaż jak wygląda ta oryginalna tuleja na łożysku fsa (ostre zdjęcie, w trybie makro) oraz napisz co to jest (stal, alu, tworzywo itp.). Ciekawi mnie jak to wygląda. EDIT: Pomyliłem się i podałem niewłaściwy symbol suportu shimano. Chodziło oczywiście o sm-bb51/70. Ten wpisany wcześniej to pakietowy octalink.
bmrbiker Napisano 26 Października 2011 Autor Napisano 26 Października 2011 Zrobiłem zdjęcia. Tak wygląda środkowy pierścień łożyska: 26102011612.jpg | bmr-biker | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl 26102011611.jpg | bmr-biker | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl 26102011610.jpg | bmr-biker | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl Trudno jednoznacznie powiedzieć, czy to nabita tulejka, czy wytłoczony kawałek pierścienia wewnątrz, ale - jaki sens miałoby tłoczenie tego rowka..?
M333 Napisano 26 Października 2011 Napisano 26 Października 2011 Dzięki za zdjęcia. Wg mnie to nietypowe łożysko, konkretnie nietypowa "wewnętrzna bieżnia". Producent celowo komplikuje proces regeneracji, z punktu widzenia ekonomii trudno się temu dziwić. W dalszym ciągu uważam, że dorobienie tulei redukcyjnej i zastosowanie typowego łożyska 37x25x7mm (6805) mogłoby by być dobrym rozwiązaniem.
bmrbiker Napisano 27 Października 2011 Autor Napisano 27 Października 2011 Może i tak, ale musisz wziąć pod uwagę, że oś będzie wtedy mniej stabilna, bo nie zrobisz wszystkiego dokładnie co do setnej milimetra, a to z kolei wpłynie na wytrzymałość łożysk jak i osi.. Łożyska które kupiłem wcześniej (6805 2rs) kosztowały mnie 26 zł za sztukę (ponoć jakieś trwalsze), a oryginał bez kombinowania 35 zł. Nie zmieściłbym się w cenie 9 zł za taką tulejkę u tokarza.. Zobaczę jak teraz będzie to śmigać. Jak się wysypią prędko to spróbuję z tulejkami i łożyskami za 4 zł.
M333 Napisano 27 Października 2011 Napisano 27 Października 2011 Dorabianie tulejek, jeżeli nie ma się znajomego tokarza, będzie rzeczywiście sporo kosztować. Prostszym rozwiązaniem jest wykorzystanie oryginalnych tulei/kołnierzy z suportów shimano, pod warunkiem, że ma się dostęp do takich elementów (ze starego suportu, bo jako pojedynczy element nie występuje). Obcinamy wzdłuż tej wypustki zaznaczonej na zdjęciu (samo zdjęcie znalezione w sieci) i wciskamy w łożysko, można przykleić. W ten sposób zwężamy do 24mm (średnica zewn. osi) standardowe łożysko o śr. wewn 25mm
bmrbiker Napisano 2 Listopada 2011 Autor Napisano 2 Listopada 2011 Zamówiłem oryginalne części z FSA. Co się okazało (model suportu to BB-7000, a korba Moto X) - oryginalnie były tam pakowane niestandardowe łożyska ze śr. wewn. 24 mm i plastikowymi przykrywkami (niby ochrona przed brudem...), natomiast przy wymianie wciskają łożyska 6805 2rs z podobnymi tulejkami redukującymi jak ta na zdjęciu powyżej z Shimano, z kołnierzykiem. Śmiechu warte, zapłaciłem za łożyska 70 zł, a plastikowe tulejki były w cenie 9 zł/szt. Zobaczę jak długo wytrzymają te 'oryginalne' łożyska, jeśli krótko, to zmienię na chińskie za 4 zł.
swimfan Napisano 3 Listopada 2011 Napisano 3 Listopada 2011 ja to sie tylko zastanawiam czy do Twojej korby nie pasowalby HII np ten http://www.bike-center.pl/index.php?p4023,shimano-sm-bb51-hollowtech-ii-wklad-suportu >moze ktos mial w reku jednoczesnie HII i FSA i wie czym sie one róznia,na pierwszy rzut oka wszystko wyglada identycznie rozkrecilem srube mocujaca korbe i tez ma tzw gwiazdke dalej nie rozkrecalem bo nie ma takiej potrzeby.Co do lozysk moje przy 3 tys zaczynaly chrobotac:(.
bmrbiker Napisano 3 Listopada 2011 Autor Napisano 3 Listopada 2011 jeżeli średnica osi to 24 mm, to powinno wszystko pasować. Chciałem jednak pozostać przy FSA. Następna wymiana to już tylko koszt łożysk 6805 więc nie jest najgorzej Co mnie zdziwiło to fakt, że nowe łożyska od FSA chodziły strasznie ciężko w porównaniu do tych, które wcześniej kupiłem. Po kilkunastu km dopiero się rozeszły i chodzą już gładko.
swimfan Napisano 4 Listopada 2011 Napisano 4 Listopada 2011 calkiem zapomnialem o 24mm:),ale tam tez jest kolnierz redukujacy ,W sumie mozna kupic wklad suportu za 45zl:) i cieszyc sie jazda a pozniej zmieniac na lożyska 6805rs koszt 4 zl za sztuke.Tak tylko kombinuje bo FSA starcza nie wiecej niz na 4-5 tys i znowu problem powraca po jednym sezonie jazdy .Moze jeszcze ktos potwierdzi ze mialem racje,pozdrawiam
bmrbiker Napisano 4 Listopada 2011 Autor Napisano 4 Listopada 2011 Taniej wyszłoby mnie kupno tulejek FSA (mam je aktualnie zamontowane) - 18 zł za komplet, a łożyska faktycznie mogłem mieć jakieś chińskie, ale zmyliły mnie te 24 mm W każdym razie przy następnej wymianie pozostanie już tylko koszt łożysk 6805 2rs. A suport FSA, to zawsze FSA, a nie "jakieś tam" shimano.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.