Skocz do zawartości

[tarcze] 160mm - da radę?

Jogurcik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, mam pytanie, planuję wymianę tarcz w moim bolidzie ;) i zastanawiam się czy w ramach oszczędności wagowych ( i też trochę cenowych....) nie kupić 2x tarczy 160mm, a nie jak wcześniej planowałem 180mm na przód, 160 na tył. Zastanawiam się tylko, czy tarcza 160mm z przodu da sobie radę przy hamulcu Shimano SLX (BR-M445) pod rowerem ważącym około 12-13kg i riderem ważącym w skrajnych przypadkach (pełen plecak przy jakichś dłuższych pojeżdzawkach ;) ponad 90kg. Zastosowanie to oczywiście XC, a konkretnie tarcza prawdopodobnie Dartmoor Nano lub Alligator Aeris ;)

z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Napisano

Kudłaty - sorki, pomyliły mi się symbole, mam z przodu M665.

TrzecieKolo - 160mm : 82g ; 180mm : 112g , ale głównie chodzi mi o większą sztywność tarcz, niższą cenę i lepszą modulację ;) chociaż w sumie tarcze to masa rotująca, ale przy samej piaście, więc aż tak nie odczuwalna ;)

Napisano

Ja właśnie wymieniłem z przodu na 180 (też mam SLX) - jeżdżę głównie po górach.

160 było jak dla mnie za mało (waga podobna) ale tarczę miałem Tektro (teraz Avid)

Napisano

Wolisz sobie wziąć większą tarczę. Ja właśnie zakładam 203 na przód i 180 na tył. Ja jeżdżę po górach i mam fulla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...