Skocz do zawartości

[Łańcuch] Regulacja napięcia łańcucha mimośrodem w mufie

Pasiasty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj chciałem sobie naciągnąć nieco łańcuch w moim Hooperze, niestety sprawa okazała się nie taka prosta. Odkręciłem dwie śruby na dole ramy, które zaciskają mufę na mimośrodzie. W tymże elemencie znajduje się dziura na wylot, w którą chciałem włożyć pręt i zacząć nim kręcić. Niestety element ani drgnie.

Jak właściwie powinienem obrócić mimośród w mufie, aby uzyskać większe naprężenie łańcucha? Czy potrzebne do tego są jakieś specjalne narzędzia?

Napisano

Ja stosuję taką trochę specyficzną metodę, bo poruszam mimośrodem za pomocą klucza do suportu. Metoda ta działa tylko przy suportach z zewnętrznymi łożyskami. Zakładam klucz na suport i kręcę tak jakbym chciał przykręcić go mocniej. Ponieważ jest przykręcony kręci się cały mimośród. Klucz jest długi, więc mam duży moment obrotowy.

Napisano

Metoda wydaje się logiczna, niestety nie mam takiego klucza, to raz. Dwa, jeszcze nigdy nie grzebałem w suportach z zewnętrznymi łożyskami. Teoretycznie nie powinno się nic stać, jeżeli będę 'przekręcał' suport, bo mimośród zacznie się obracać ale jakoś nie mam zaufania.

Jak wygląda taki klucz? Ile trzeba wyłożyć?

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...