Skocz do zawartości

[Mostek] Mostek 25,4 a widelec 22,2

archetwist

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie prawdopodobnie durne. Średnica mostka w moim rowerze to 22,2 mm. Czy oznacza to, że jedynie mostek o takiej średnicy będzie kompatybilna z widelcem/ramą? Mostek wpuszczany, starego typu.

• Mod Team
Napisano

No a jak myślisz wsadzić szerszy ?? a na węższy jeżeli znajdziesz, musiałbyś robić podkładki :P A teraz pytanie podstawowe - jaki widelec i jaki rozmiae steru ?? 1" czy 1 1/8" ? Pozatym widze nie ścisłości w temacie i tresci posta.

Napisano

Ja też widzę nieścisłości, a wynikały one po prostu z mojej niewiedzy. Chyba jednak odpowiedziałem już sobie sam na pytanie, bo znalazłem adaptery 22,2 do a-head.

Napisano

Ja też widzę nieścisłości, a wynikały one po prostu z mojej niewiedzy. Chyba jednak odpowiedziałem już sobie sam na pytanie, bo znalazłem adaptery 22,2 do a-head.

Jak już zamontujesz sobie ten adapter na standard a-head, to wtedy zakładasz mostek pasujący do średnicy kierownicy którą masz - 25,4 lub 31,8. Ważne byś kupił mostek o odpowiedniej średnicy montażowej na adapter - średnica 1" lub 1 1/8". Ja miałem kiedyś adapter 1", który miał w komplecie tulejkę zwiększająca średnice na 1 1/8".

Napisano

Jak już zamontujesz sobie ten adapter na standard a-head, to wtedy zakładasz mostek pasujący do średnicy kierownicy którą masz - 25,4 lub 31,8. Ważne byś kupił mostek o odpowiedniej średnicy montażowej na adapter - średnica 1" lub 1 1/8". Ja miałem kiedyś adapter 1", który miał w komplecie tulejkę zwiększająca średnice na 1 1/8".

Dzięki. Ten adapter BBB http://www.bbbparts.com/headparts_bhp20.php wygląda ciekawie, tylko nie określają dokładnie długości.

A ogólnie jest sens stosować te adaptery? Bo jeżeli miałbym go montować, to tylko dlatego, że klasyczne... stery? mostki? podobno mają większą tendencję do poluzowywania, a mnie to właśnie denerwuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...