Skocz do zawartości

[amortyzator, hamulce] Pomoc w zmianie osprzętu

PabloSki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć !

Na początku tego sezonu kupiłem rower CUBE Analog Disc 2011 17" teraz chcę w nim wymienić amortyzator oraz hamulce. Rowerem jeżdżę po górach i jest dość mocno katowany co za tym idzie oryginalny suntour i ryde hayesy wymiękają :(

Po przejrzeniu wielu wątków moimi typami na przyszły sezon są:

Amortyzator: FOX ALPS F100 RL SERIES

Hamulce: Formula RX hydr. discbrake (180/160mm) lub Shimano XTR BR-M985 2011

Zwracam się do Was z prośbą dodania opinii dotyczących tego sprzętu do roweru Cube Analog lub polecenie czegoś lepszego :)

Z góry wielkie dzięki

Pozdrawiam :)

Napisano

Ogólnie co do Foxa wymaga on wiele pielęgnacji-ale odwzajemnia się dobrą pracą. Ja na twoim miejscu kupiłbym jakiegoś Rock Shoxa bądź Marzoka. Co do hamulców jeżeli nie jeździsz zawodniczo kupuj XT nie warto dopłacać do XTR.

Napisano

Co do hamulcow-pod jakim wzgledem wymiekaja ? Moze zmien tylko tarcze z przodu na wieksza ? Osobiscie uwazam ze Hayesy Ryde sa bardzo mocne nawet na tarczach 160. Na XT tez jezdzilem (przez chwile) i uwazam ze sa slabowite i maja miekkie klamki :wacko:

Napisano

W przednim hamulcu brakuje mi trochę siły zacisku :( może faktycznie większa tarcza coś zmieni. Ogólnie nie mam nic do ich pracy trochę dzwonią ale da się wytrzymać. Jeżeli w porównaniu do droższych modeli różnica nie jest ogromna to chętnie zaoszczędziłbym pieniądze :P

Może dodam że hamulce to dokładnie Hayes Stroker Ryde

Napisano

Hayesy działają na zasadzie 01 w Shimano występuje tzw miękka klamka, która nie wszystkim podchodzi. RS Reba SL myślę że będzie dobrym oraz przede wszystkim tańszym wyborem. Zmiana tarcz na np. 180 mm niewiele ci da, zmiana klocków na metaliki(jeżeli takowych nie posiadasz) da ci o wiele więcej na sile.

Napisano

Mi tam hayesy bardzo pasowaly pod wzgledem pracy- krotki skok klamki, wyczuwalny moment blokowania kola, modulacja niezla. Jak nie sa zatluszczone, wydawaly sie byc mocniejsze od Formuli Oro K24 i Elixirow 5. No ale kazy ma swoje preferencje :thumbsup: . W komplecie z hamulcami sa klocki polmetaliczne- ja bym zmienil tarcze na 180 i klocki, powinienes byc zadowolony a wydasz ok 120 zl w ekonomicznym wariancie :icon_wink:

Napisano

Dzięki koledzy za podpowiedzi :) Faktycznie zostane przy stokerach alena 180mm, a nad RS Reba SL się poważnie zastanowię. A co do reszty specyfikacji to co powiecie na temat kół:

Obręcze - RFR AX24

Piasty:

Shimano Disc HB-M475

Shimano Disc FH-M475

A jakie tarcze wybrać do tych hamulców ? Hayes V7 czy może jest jakaś lepsza pozycja ?

A klocki półmetaliczne zostawić czy zmienić na metaliczne ? Z tego co patrzyłem to są podzielone opinie na ten temat

Napisano

Czemu odradzaliście mu foxa? Fox to super amor, jak reba będzie w podobnej cenie co fox to ja na twoim miejscu brałbym foxa ;)

Napisano

Może dlatego że Reba to też bardzo dobry amortyzator a koszty serwisu i jego prostota są banalne. Ja mojej Reby na Fox-a bym nie zamienił a możliwość już miałem. ;-)

Napisano

"I czemu nie formule RX?"

W sumie to tak jak pisałem brakuje mi trochę siły hamulca przedniego. Do zblokowania koła bardzo dużo mu brakuje. Jeżeli zmiana tarczy na większą i klocków na metaliczne ma to poprawić to spróbuję. Nie mam porównania do innych hamulców ale wydaje mi się że hayesy nie są są najgorsze.

Co do amora to mogę zapłacić do 2000 zł.

Napisano

Ja posiadam Cube Acid 2010 - również Hayes Stroker Ryde. Problem ten sam. Tył działa super ale przód ciężko zablokować. Odtłuszczałem tarczę oraz wypiekałem klocki - niepowiem pomogło ale efekt nie jest jeszcze zadowalający. Nie będę wymieniać klocków bo w przyszłym roku zamierzam zmienić Acida na LTD, tam jest Formula RX.

Napisano

Ja bym nie kupił WC. Karbonowa rura i korona... moja psychika, przy mojej wadze, nie pozwoliłaby mi :-) Ja mam Race U-Turn i to wszystko czego mi trzeba. Regulacji skoku już bym nie oddał.

Napisano

Uściślając wszystkie odpowiedzi to amor REBA i FOX są podobne tylko od gustu użytkownika zależy który bardziej mu pasi ? A co do hamulców to strokery po lekkich modyfikacjach (tarcza, klocki) nie są najgorsze ? ;)

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Zmieniłem tarczę w przednim hamplu haysa na 180 i różnica jest ogromna :) Przedni hamulec ma siłę hamowania taką którą chciałem osiągnąć. Dziękuję za tę poradę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...